Societat

El dia de la càrrega dels Mossos al claustre de la UdG

Vuit anys després, avui comença el judici pels incidents durant el 20è aniversari de la universitat en una protesta contra la pujada de taxes

Es demanen penes de fins a tres anys de presó

El 16 de desembre del 2011, la UdG clausurava el seu 20è aniversari. La rectora Anna M. Geli va convidar el president de la Generalitat, Artur Mas, a l’acte institucional i uns 200 manifestants, entre estudiants i personal administratiu i de serveis (PAS), es van concentrar a la plaça per protestar per la política de retallades de CiU i l’increment del preu de les taxes.“Vam pujar les escales i ens vam trobar una plaça assetjada amb Mossos i tanques”, recorda Rubèn Doll-Petit, que no va poder accedir al seu lloc de treball a la UdG. Així, la protesta va quedar “circumscrita” entre les tanques i el mur de la Facultat d’Educació i Psicologia. Mas va entrar a l’aula magna de la UdG situada a l’antiga església de Sant Domènec per la part posterior, mentre alguns concentrats forcejaven amb el control dels Mossos. Un grup d’estudiants van accedir al claustre i van esbotzar una porta metàl·lica que dona a una de les capelles de Sant Domènec, amb l’objectiu d’aturar l’acte tirant una taula al buit. Així, la rectora Anna Maria Geli va autoritzar l’entrada dels antiavalots “per seguretat”. Doll-Petit recalca la imatge impressionant de la policia a dins el claustre universitari: “Era el primer cop que en democràcia passava.” Recorda també la contundència “de la segona càrrega, gratuïta i indiscriminada, al claustre”. Els enfrontaments van provocar diversos contusionats. L’actuació policial va ser qualificada de “brutal” i “desproporcionada” per la CUP, i per CCOO “s’hauria pogut evitar si la policia hagués fet menys ostentació de la força”.

Avui comença, vuit anys després dels fets, el judici pels incidents, amb penes de fins a tres anys per als dotze imputats acusats de “desordres públics” i per a alguns dels imputats, d’“agressió a agents de l’autoritat”, assenyala l’advocat Benet Salellas. Es preveu que s’allargui fins el 29 de gener. S’ha convocat una concentració en suport a les 9.30 davant del Palau de Justícia. El 2012 es va absoldre el cap dels Mossos per aquest cas: “Es va declarar provat l’ús de la força desproporcionat però que no se’n podia responsabilitzar el cap dels Mossos.”

El lletrat considera que va ser una protesta “legítima” i reivindica la “normalitat” de les protestes estudiantils com a part de “l’ecosistema habitual de la universitat”. Per Salellas, el problema va ser la “mala gestió” de l’equip rectoral, “que no va permetre que hi haguessin “canals d’expressió” i “van blindar” la UdG. “Ha passat tantíssimes vegades; que el que no s’entén és la resposta que la universitat va donar”, assenyala.

L’advocat va explicar que centraran el judici, que s’allargarà fins al 29 de gener, a reivindicar el paper de la universitat “com un espai de llibertat i d’expressió, i no com a espai de repressió, que és el que va passar aquell dia i amb el que ens trobem en aquest judici”. En relació amb l’actuació policial, Salellas l’assenyala com “exemple de la doctrina Felip Puig”: “No hi va haver cap mediació ni cap voluntat de permetre un acte natural de protesta.” Salellas confia en una absolució si “el judici acaba responent a la situació actual amb una societat que s’aferra a defensar el valor dels drets de protesta i de llibertat”. En aquest sentit va afegir que “és molt incomprensible que aquest judici es produeixi en un lloc com Girona i que la Generalitat estigui liderant una acusació”.

LES FRASES

Era la primera vegada que en democràcia passava: la policia desfilant pel claustre d’una universitat
Sorprenent va ser la segona càrrega, gratuïta i indiscriminada, al claustre
Rubèn Doll-Petit
PAS DE LA UDG
És incomprensible que aquest judici es produeixi a Girona i que la Generalitat estigui liderant una acusació
Volem centrar el judici a reivindicar la universitat com a espai de llibertat, i no de repressió
Benet Salellas
ADVOCAT DELS ENCAUSATS

Generalitat és acusació, tot i el compromís de Torra

Fa un any, el 20 de gener del 2019, coincidint amb la Caputxinada de la UdG, representats dels estudiants es van reunir amb el president Quim Torra per demanar-li que la Generalitat retirés l’acusació particular en la causa judicial. Torra va visitar Lletres per “solidaritzar-se” amb els estudiants que estaven tancats a l’edifici amb l’objectiu que la policia no detingués una de les joves que hi havia a dins. El president s’hi va comprometre. La Generalitat manté, però, l’acusació. En l’escrit d’acusació de la Generalitat es destaca “la voluntat d’atacar el principi d’autoritat i la tranquil·litat col·lectiva”. Sobre el paper de la Generalitat, l’advocat dels dotze encausats, Benet Salellas, va comparar-ho amb els casos recents arran les protestes postsentència: “La Generalitat no sap entendre quin és el lloc que li correspon en aquestes causes.” Així va recordar que “fa prevaldre un hematoma al genoll d’un agent de policia en lloc d’entendre que ha d’estar compromesa amb la defensa dels drets de la ciutadania.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona