Societat

Jutjats blocats per milers de litigis a aerolínies

Més de 24.000 demandes per cancel·lació de vols van registrar el 2019

El TSJC insta a una solució extrajudicial

La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) exigeix que es facin reformes legislatives a fi que les reclamacions de petita quantitat dels consumidors a les companyies aèries, la majoria per cancel·lacions o retards de vols, “es puguin resoldre de manera extrajudicial”, ja que aquests litigis han “col·lapsat” els onze jutjats mercantils de Barcelona, fet que afecta la resolució d’altres causes “amb més transcendència social”, com són els concursos de creditors, que afecten treballadors. Les xifres ho demostren: els 3.146 litigis que van rebre els mercantils de Barcelona l’any 2017 van augmentar fins a 15.093 el 2018 i 24.755 l’octubre del 2019.

En vista d’aquesta situació de bloqueig, la junta de jutges dels mercantils de Barcelona va aprovar un protocol per unificar criteris, que ha resultat eficaç, ja que en un 60% dels casos les parts arriben a un acord extraprocessal. Aquest sistema, però, no ha reduït l’“aclaparador” volum de feina, admet el TSJC (i recorda que el mòdul d’un mercantil està fixat en 435 assumptes l’any). Per això, el novembre passat el lletrat de l’administració de justícia dels mercantils i els sindicats de funcionaris STAJ i CSIF exigien aturar el protocol (que es manté) i mesures de reforç. La junta de jutges dels mercantils proposava un nou jutjat, a banda del número 12 pendent de dotar, o cinc jutges de reforç per tramitar en exclusiva aquestes causes de ràpida solució.

L’objectiu és treure dels jutjats els litigis de petita quantitat contra les aèries, tal com fa temps que es reclama amb les demandes de clàusules terra contra els bancs. A més, els jutges proposen que es plantegi un sistema totalment electrònic de demandes i que sigui legalment obligat que es reclami primer de manera extrajudicial a la companyia abans d’anar al jutjat. Al final, la sala de govern del TSJC no estima oportú un nou jutjat ni cinc jutges de reforç, tot admetent que “aquesta comunitat no disposa de jutges suficients per realitzar aquest esforç”, i acorda que el servei comú de concursal sigui ampliat amb sis funcionaris i un secretari judicial i passi a ser un servei comú de suport mercantil, i demana la dotació al Departament i al Ministeri de Justícia.

El Departament de Justícia, que encara té pendent de dotar gran part dels dotze jutjats aprovats l’any passat, indica que “comparteix la preocupació per la falta de jutges i jutjats a Catalunya” i demana “a tots els actors jurídics fer front comú amb la Generalitat per reclamar la inversió necessària al ministeri”.

LA DATA

26.09.18
S’aprova un protocol
dels mercantils per donar resposta als ciutadans, en quintuplicar els 3.146 litigis del 2017.

LA FRASE

No és possible el reforç de cinc jutges. En aquesta comunitat no es disposa de prou jutges
Sala de govern del TSJC
acord 17/12/19


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA