Salut

L’OMS recomana a Salut que millori l’atenció a l’obesitat i el tabaquisme

Amb tot, el darrer informe de l’organisme internacional aprova amb nota la planificació de la sanitat catalana

Cal vigilar la resistència antimicrobiana

En els pròxims anys, el sistema de salut pública de Catalunya hauria de respondre al desafiament que representarà la lluita contra el tabaquisme i el control de l’obesitat. Aquesta és una de les recomanacions principals que s’extreuen de l’anàlisi que els experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han fet del pla de salut, l’instrument de planificació sanitària de Catalunya des de fa 30 anys. L’organisme internacional ha fet balanç de les fortaleses i debilitats de la planificació sanitària des d’una perspectiva europea, i ha aprovat amb nota el model català. Amb tot, ha fet un seguit de suggeriments per tal d’orientar el disseny del proper cicle de planificació sanitària per al període 2021-2025.

L’informe, elogiós en termes generals, no aborda l’existència de les llistes d’espera per a visites especialitzades i intervencions quirúrgiques, ni tampoc valora que el Departament de Salut vulgui ampliar de 48 a 72 hores el temps d’espera màxim per ser visitat pel metge de capçalera en l’atenció primària. Els experts, això sí, proposen una quinzena de recomanacions per millorar l’atenció al ciutadà, entre les quals també s’insisteix en la necessitat de tenir una visió de gènere en salut. Remarquen, però, que s’ha d’evitar caure en l’error de pensar únicament en clau femenina. Així ho ha fet, per exemple, Irlanda, un país que ha estat pioner a implementar polítiques de salut també específiques per a homes centrades justament en el tabaquisme i l’obesitat, que són més prevalents en el gènere masculí.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va avançar que el pròxim pla de salut tindrà en compte les desigualtats que estan fora de les competències del sistema, com el fet que les dones soles tenen necessitat d’un major suport en salut. A més, el pròxim pla també tindrà en compte els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, ja que els experts de l’OMS també consideren que s’han de prioritzar “elements clau” i desafiaments com ara el canvi climàtic, la resistència antimicrobiòtica i els determinants socials.

Deures pendents

Altres aspectes que recomanen per millorar el sistema és centrar el nou pla en l’equitat per reduir les desigualtats, assegurar una major implicació del CatSalut en la fase de planificació, alinear les polítiques de recursos humans i els recursos econòmics amb les estratègiques del pla, identificar i generalitzar les bones pràctiques del sistema, i revisar l’abast dels serveis de salut pública.

En la presentació de l’informe, el president de la Generalitat, Quim Torra, va mostrar-se ufanós respecte als informes tan positius i compromès a mantenir la qualitat de la sanitat: “El nostre sistema de salut és un model d’èxit i estem compromesos a mantenir la seva excel·lència en el futur.”

LA XIFRA

15
recomanacions
han fet els experts de l’OMS a la sanitat catalana amb vista al pla de salut 2021-2025.

LA FRASE

La planificació en salut a Catalunya és d’excel·lència, i Europa en pot aprendre. Ara cal mantenir el nivell
Melitta Jakab
Membre de l’oficina de l’OMS a Barcelona

Setze milions per a Can Ruti

El programa Horizon 2020 de Recerca i Innovació de la Unió Europea ha concedit 16 milions d’euros al Campus Can Ruti per finançar dos projectes sobre malalties infeccioses. Un d’ells, coordinat per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, investigarà el paper dels microbis de l’intestí en la infecció pel VIH. L’altre, coordinat per l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, estudiarà com millorar i personalitzar el tractament de la tuberculosi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona