Societat

La Llibreria Catalana de Perpinyà, premi Martí Gasull

L’Amical Wikimedia i l’associació de jugadors de videojocs Gaming.cat, finalistes de la VII edició dels premis en favor de la llengua

La mestra i filòloga Teresa Casals rep el premi del jurat

La Llibreria Catalana de Perpinyà, fundada el 1986 i única a la Catalunya del Nord, especialitzada en libres en català i temàtica catalana, va rebre ahir el VII Premi Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua a l’exemplaritat en la seva defensa del català. Joana Serra, propietària des del 2012 de la llibreria (que havia fundat Miquel Touron), activista cultural i vicepresidenta de l’associació catalanista Aire Nou de Baó, va rebre el premi de la mà del president de la Generalitat, Quim Torra, que va recordar que “si la llengua falla, falla tot”. El president va insistir que “la llengua que ens agermana, ens cohesiona i posa les persones al centre és la que ens defineix plenament com a nació”, va reivindicar la tasca feta per la Plataforma per la Llengua pel seu compromís amb la llengua catalana, i va demanar a la resta d’entitats del país que “siguin exigents amb la llengua”. En un acte multitudinari que es va fer al teatre Poliorama, la premiada Joana Serra va recordar el treball, a contracorrent que es fa a la Catalunya del Nord en favor del català i, parafrasejant Joan Margarit, va recordar que “la llibertat és una llibreria”.

L’Amical Wikimedia i l’associació de jugadors de videojocs Gaming.cat van quedar finalistes d’un premi que vol homenatjar Martí Gasull, fundador d’aquesta ONG en defensa de la llengua que va morir en un accident de muntanya fa vuit anys al Nepal. El guanyador l’han triat per votació popular en la qual aquest any han participat més de 5.000 persones.

Al llarg de la cerimònia es van passar vídeos i gràfics sobre l’ús del català i es va denunciar la situació de minorització a què la llengua està sotmesa. Va aixecar grans aplaudiments la mestra i filòloga Teresa Casals, cofundadora de la plataforma Somescola, impulsora i defensora del model d’escola catalana i de la immersió lingüística com a model de cohesió social, que va rebre el premi especial del jurat dels VII Premis Martí Gasull i Roig. Casals va voler denunciar els atacs malintencionats a la llengua catalana, l’ús partidista per enfonsar la immersió i els qui “han volgut crear un problema on no n’hi havia cap” i, sense cap dubte, va defensar l’alcaldessa de Vic, Montse Erra, a qui “se li van tergiversar les paraules”. Va aixecar grans aplaudiments.

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, va comparar l’emergència lingüística amb l’emergència climàtica: “Tot i que el món no s’acabarà demà, ens hem de posar immediatament a solucionar allò que produeix l’augment de la temperatura global de la Terra. Doncs el mateix amb el català: o ens posem a fer polítiques i actituds efectives de veritat o això acabarà en desastre.” Va recordar que “el català és una llengua minoritzada al seu propi territori”, però que això en cap cas vol dir que sigui una llengua minoritària o petita, ja que, va dir, “està entre les 100 primeres llengües de les 6.000 que hi ha al món”. En tot cas va recordar que cal fer molta feina perquè no desaparegui, i entre les prioritats en va destacar dues: que sigui llengua oficial a la UE i que “els catalans no deixem de parlar-la”.

LA XIFRA

7
edicions
s’han celebrat, amb aquesta, del premi Martí Gasull i Roig per reconèixer la defensa de la llengua catalana.

LES FRASES

El català és una llengua minoritzada al seu propi territori
Òscar Escuder
president de la plataforma per la llengua
Si la llengua falla, falla tot
Quim Torra
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia