Societat

El Govern inverteix 10 milions d’euros en tres anys per impulsar la intel·ligència artificial a Catalunya

Es crea el Centre per a la Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial

El Govern ha aprovat l’estratègia d’intel·ligència artificial de Catalunya, dotada amb 10 milions d’euros per als propers tres anys. El consell executiu ha donat llum verda al text que preveu la creació del Centre per a la Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI), una aliança público-privada entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, Microsoft, Everis i SGC Group, Eurecat o el Barcelona Super Computing Centre (BSC). El centre serà la pedra angular per impulsar aquesta tecnologia en sectors com la salut, l’educació, la mobilitat, l’economia productiva, l’agroalimentació i l’administració. A més, també preveu la creació d’un Observatori Ètic d’Intel·ligència Artificial en els pròxims mesos.

El Departament de Polítiques Digitals vol impulsar l’ecosistema embrionari català al voltant de la intel·ligència artificial, una de les tecnologies avançades que tindrà més impacte econòmic i social en els pròxims deu anys, segons ha dit el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. S’estima que la intel·ligència artificial provocarà un augment del 14% del PIB mundial el 2030.

A Catalunya, hi ha 180 empreses especialitzades en intel·ligència artificial, que facturen 1.350 milions d’euros i ocupen 8.500 treballadors.

CIDAI

La primera acció d’aquesta iniciativa serà la creació del Centre d’Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI). El CIDAI funcionarà de la mateixa manera que el consorci 5G Barcelona i promourà la realització de projectes conjunts entre entitats, empreses i centres de recerques.

El centre té un pressupost de 3 milions d’euros, el 40% dels quals són aportats per la Generalitat, un 10 % per l’Ajuntament de Barcelona i el 50% restant pels centres tecnològics i les empreses. En concret, Microsoft, Everis, SDG Group aportaran 300.000 cadascun i Eurecat, el Barcelona Supercomputing Centre i i2cat hi invertiran 150.000 euros.

L’encarregat de coordinar aquest centre serà Eurecat. A banda dels socis fundadors, el Govern espera poder ampliar el nombre de participants i de finançament a través de socis europeus.

A banda del CIDAI, l’estratègia també inclou la creació del clúster Catalonia AI Alliance, del laboratori de dades, i de l’Observatori Ètic de la Intel·ligència Artificial, als quals es destinaran 400.000 euros, 300.000 i 240.000 euros, respectivament. En aquest sentit, Puigneró ha destacat la importància d’incorporar l’ètica al disseny de la intel·ligència artificial i d’incorporar perfils no tecnològics en el debat. El text es pot consultar a la pàgina web ia.gencat.cat.

L’estratègia preveu destinar 3,4 milions d’euros a promoure projectes de recerca i innovació; 1 milió d’euros a impulsar el talent i l’emprenedoria, 420.000 dels quals es dedicaran a l’acceleració d’start-ups. D’altra banda, en els projectes d’adopció de la intel·ligència artificial en administracions i empreses s’invertiran fins a 3 milions d’euros.

El Govern defensa que Catalunya disposa d’una situació privilegiada al sud d’Europa per la comunitat científica i acadèmica de prestigi en el camp de la intel·ligència artificial, les infraestructures científiques com el BSC i el sector TIC empresarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona