Societat

Una trentena d’organitzacions s’adhereixen a l’Acord nacional per a l’Agenda 2030

El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, reivindica el compliment de l’objectiu d’aprofundir en els sistemes democràtics

Una trentena d’organitzacions s’han adherit aquest divendres a l’Acord nacional per a l’Agenda 2030, aprovat pel Govern. Aquest compromís constitueix un “pacte de país” i suposa el tret de sortida de l’Aliança Catalunya 2030, constituïda com a “resposta col·lectiva” per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), reconeguts per les Nacions Unides el 2015. La signatura de l’acord ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i ha comptat amb la presència del vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch. En el discurs, Bosch ha volgut fer un “homenatge” a Raül Romeva i ha reivindicat el compliment de l’objectiu d’aprofundir en sistemes democràtics.

Aprovada amb ampli consens mundial, l’Agenda 2030 està inspirada en cinc idees fonamentals. En primer lloc, en el sentit “d’urgència” per assolir els ODS i fer front als reptes que amenacen el desenvolupament sostenible del planeta. En segon terme, en el “potencial transformador” d’aquests objectius davant els models actuals.

A més, es basa en el caràcter “global i universal” dels ODS, així com en la “naturalesa indivisible” d’aquests. Per últim, defensa “l’equilibri” entre les dimensions econòmica, social, ambiental i cultural del desenvolupament sostenible. En total, 33 entitats s’han adherit a l’Acord nacional per a l’Agenda 2030, entre les quals s’hi troben els sindicats UGT i CCOO, la Taula del Tercer Sector Social, el cercle d’Economia i les patronals Foment del Treball i Pimec, entre altres.

Els signants han assumit certs compromisos com la necessitat d’incorporar una “visió holística” de l’Agenda 2030 o comptar amb un “lideratge executiu” dins les organitzacions. A més, els ODS han d’estar incorporats a la planificació estratègica de cada entitat i estar dotats del finançament adequat pel seu compliment, segons ha explicat el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt.

Durant el seu discurs, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha volgut fer un “homenatge” a l’exconseller Raül Romeva, que “va donar una primera empenta” per l’Acord nacional per a l’Agenda 2030. “Vull fer un homenatge a una persona que està entre barrots perquè algú no compleix l’objectiu 16 dels ODS, que parla de justícia justa i aprofundir en els sistemes democràtics”, ha assegurat entre aplaudiments.

“També forma part de la sostenibilitat defensar aquests principis que ens faran tenir una relació millor amb el món i entre nosaltres”, ha afegit. En referència a l’Agenda 2030, el conseller ha assegurat que té una “importància vital” i ha demanat “teixir aliances”.

“L’Agenda 2030 és un clam a una acció concreta, ràpida i coherent”, ha assegurat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant la seva intervenció. El també conseller d’Economia i Hisenda ha estat l’encarregat d’inaugurar l’esdeveniment i ha destacat la necessitat de “recuperar el temps perdut” i “passar a l’acció”.

Així, ha assegurat que el Govern ha “construït” els pressupostos d’acord amb l’Agenda 2030 i ha celebrat l’existència d’un “acord de país per avançar col·lectivament” cap al compliment dels ODS. De fet, l’executiu ha establert 920 compromisos derivats d’aquests objectius, com l’establiment d’una renda bàsica garantida, la reducció dels gasos d’efecte hivernacle o l’impuls de polítiques per a la igualtat efectiva. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l’encarregat de clausurar l’acte. En el seu parlament, Torra ha destacat la necessitat de “treballar de manera conjunta i transversal” i teixir una aliança “forta per fer de Catalunya i el món un lloc millor”.

L’esdeveniment, celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau, també ha comptat amb una taula rodona amb el títol ’Transformar Catalunya, millorar el món’. Al debat hi han participat tres consellers del CADS i la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social. Posteriorment, representants de les entitats signants han llegit alguns fragments de l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona