Salut

Xi assegura a Wuhan que el virus està sota contenció

El president xinès visita per primera vegada l’epicentre de l’epidèmia des que es va declarar el brot

Corea del Sud redueix el nombre de casos i marca un mínim d’infectats en dues setmanes

El president de la Xina, Xi Jinping, va fer ahir la primera visita a Wuhan des de l’inici del brot epidèmic. La visita de Xi, que no havia estat anunciada prèviament, va servir per evidenciar que les autoritats del gegant asiàtic estan començant a controlar la malaltia tal com havien anunciat alguns membres del govern. El president xinès, que va aparèixer davant dels mitjans amb màscara quirúrgica, va parlar amb els malalts i el personal mèdic per videoconferència i va assegurar que el coronavirus està “pràcticament contingut” en aquesta ciutat i a la província. “S’han obtingut els primers resultats en l’estabilització de la situació i la inversió de la tendència a Wuhan i a Hubei”, va afirmar Xi.

A la ciutat de Wuhan, l’epicentre d’una epidèmia que ja ha esdevingut global, s’albiren els primers senyals que fan augurar normalització. Tot i que encara la majoria de la població està confinada a casa tal com ha pogut contrastar El Punt Avui amb diversos residents a la ciutat, els mitjans estatals van assegurar ahir que el darrer edifici públic convertit en hospital provisional durant el mes de febrer tancarà per tornar a les seves funcions habituals.

Altres indicis de la millora de la situació de la regió és la tornada a la feina dels treballadors de l’aeroport de la ciutat, l’anunci d’un alt responsable regional que va assegurar fa pocs dies que el confinament podria acabar aviat, tot i que encara no hi ha hagut un pronunciament oficial en aquest sentit, i el baix nombre de casos confirmats: 19 nous infectats i 17 morts ahir.

Per la seva banda, Corea del Sud, el país asiàtic més afectat després de la Xina, va informar que havia registrat menys de 150 nous contagis per primer cop en dues setmanes. Un total de 131 casos confirmats i tres víctimes a tot el país en el dia d’ahir, amb un balanç total de 7.513 contagiats i 54 morts.

El nombre de persones infectades ha caigut de manera gradual en els darrers quatre dies al principal focus de la infecció, al sud-est del país, al voltant de la ciutat de Daegu, després que les autoritats sud-coreanes apliquessin mesures de xoc contundents per lluitar contra aquest focus. El govern del país també ha anunciat el llançament d’una aplicació mòbil que permetrà als ciutadans saber en quines farmàcies o establiments hi haurà màscares quirúrgiques disponibles.

Deu dies més

El govern japonès va aprovar ahir un projecte de llei que permetrà al primer ministre del país, Shinzo Abe, declarar l’estat d’emergència, si fos necessari, per frenar les infeccions abans de la celebració dels Jocs Olímpics, que començaran a finals de juliol. Abe, que ha rebut severes crítiques per no haver donat una resposta més ràpida al brot, ha justificat la nova llei al·legant que permet preparar-se per al “pitjor dels casos”. La reforma legal ha estat molt criticada per l’oposició perquè atorgaria aquest poder al primer ministre durant dos anys.

En la mateixa sessió, Abe va revelar l’aplicació d’un nou paquet de mesures d’uns 3.500 milions d’euros per donar suport a les pimes. A més, va demanar suspendre tots els esdeveniments massius durant deu dies més per contenir l’expansió del coronavirus al país.

LA XIFRA

56
milions
d’habitants estan confinats a casa seva en quarantena a Wuhan i província des de finals de gener.

Air France cancel·larà tots els vols a Itàlia

La companyia francesa va anunciar ahir que cancel·la tots els vols a Itàlia, a partir del 14 de març i fins al 3 d’abril. I fins aquest dissabte, solament farà un vol diari a les vuit principals ciutats.

Nova York conté el poble contagiat de New Rochelle

New Rochelle, un municipi de l’estat de Nova York, és el “màxim focus d’infecció” dels Estats Units i el primer que ahir es va posar en quarantena, amb escoles i grans magatzems tancats i barrats.

Grècia s’afegeix al tancament de centres escolars

Amb només set casos positius i 200 en quarantena, el govern grec va decidir ahir tancar des d’avui i per quinze dies tots els centres escolars. També suspèn els vols de connexió amb el nord d’Itàlia.

Els EUA promouen un pla d’estímul econòmic intern

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anar ahir al Congrés per coordinar un pla d’estímul econòmic d’ajut als sectors afectats, que també podria incloure retallades fiscals.

El sector dels creuers perd 42.000 milions

Cancel·lacions i confinaments estan posant en risc els creuers. Les tres grans operadores mundials han perdut, en dos mesos, uns 42.000 milions del valor de mercat, segons Bloomberg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona