Societat

Estudien limitar a un terç la capacitat del transport públic

De moment no està previst que es prenguin mesures per controlar l’accés

El tancament de centres docents i el foment del teletreball farà reduir el nombre d’usuaris, que ja ha anat disminuint

El tancament de les escoles, la suspensió de l’activitat lectiva a les universitats, la flexibilització dels horaris laborals i el foment del teletreball són les mesures que han de fer davallar el nombre d’usuaris del transport públic en les hores punta, que coincideixen amb l’entrada i la sortida a la majoria dels llocs de treball. A hores d’ara, el govern no ha pres cap mesura que impedeixi l’accés dels viatgers per garantir que els transports van només al 30% de la seva capacitat coberta, com es va decretar que es fes en esdeveniments i concentracions col·lectives de menys de 1.000 persones. “És molt complex poder controlar que el transport públic vagi només amb un 30% de la seva capacitat”, va assegurar ahir la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després de la reunió del Consell Executiu extraordinari. “Amb menys mobilitat obligada podrem aconseguir un transport públic que funcioni amb menys gent”, explicava Budó, que va afegir que aquestes primeres mesures per reduir l’afluència al transport públic s’aniran valorant en els pròxims dies “per veure quines altres mesures hem d’anar prenent en aquest sentit”, va dir.

Ahir al vespre els conductors d’autobusos de Barcelona van rebre un comunicat del comitè d’empresa en què es deia que s’havia acordat que no es permetria l’accés dels passatgers per la porta davantera, que s’anul·lava la venda de bitllets als vehicles i que els punts d’informació de TMB estaran tancats avui.

Pel que fa al descens de viatgers, durant tota aquesta setmana ja s’ha notat. El nombre de passatgers de la xarxa de metro i bus de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha caigut un 8%, mentre que a les línies de rodalies de Renfe la davallada ha estat al voltant del 5,5%. Per prevenir la propagació de contagis, els diferents operadors de transport estan extremant les mesures higièniques. Renfe ha intensificat la neteja i la desinfecció de tots els seus trens de la xarxa de rodalies. A Lleida, l’alcalde, Miquel Pueyo, va anunciar ahir que es farà una desinfecció “quotidiana i rigorosa” dels autobusos i que els conductors podran prohibir l’accés de persones per evitar aglomeracions o contagis. L’empresa municipal de Transports de Tarragona instal·larà dispensadors de gel desinfectant als autobusos municipals i des de dimecres es fa una neteja exhaustiva amb productes desinfectants dels passamans.

Anul·lacions sense cost

D’altra banda, Renfe facilitarà els canvis i devolucions dels bitllets de passatgers que hagin de reduir la seva mobilitat a causa de les mesures sanitàries per contenir l’expansió del coronavirus. La mesura s’aplicarà sense cost a totes les tarifes. Hi ha la possibilitat de canviar el bitllet per un altre per viatjar més endavant o bé rebre l’equivalent del cost en punts que es podran fer servir per comprar més endavant bitllets pel mateix import.

LES FRASES

És molt complex poder controlar que el transport públic vagi només amb un 30% de la seva capacitat
Calen mesures que acompanyin per mitigar i reduir aquesta mobilitat obligada en el nostre país
Anirem valorant en els propers dies per veure quines altres mesures hem d’anar prenent
Meritxell Budó
Consellera de la presidència

Reclamen garantir l’atenció als vulnerables

La Taula del Tercer Sector va reclamar ahir al govern un pla de xoc urgent per garantir l’atenció a les persones més vulnerables. L’ens, que representa 3.000 entitats socials, demana a la Generalitat traçar conjuntament un pla que asseguri que col·lectius especialment vulnerables, com la gent gran i les persones amb discapacitat, tinguin els suports que necessiten durant la gestió de la crisi. Pel que fa a l’impacte econòmic, la Taula vol mesures de xoc i d’acompanyament als centres especials de treball que donen feina a 10.000 persones amb discapacitat o trastorn mental i que resulten afectats per la baixada de l’activitat econòmica i que puguin accedir a les línies de crèdit anunciades pel govern, entre altres mesures.

Primer cas detectat a la Catalunya del Nord

Un professor de l’escola agrària de la Guingueta d’Ix és el primer infectat per coronavirus que es registra a la Catalunya del Nord. La Prefectura dels Pirineus Orientals, d’acord amb l’Ajuntament, ha decidit tancar el centre fins al 26 de març. Tècnics donaran instruccions a alumnes i treballadors de l’escola per aplicar mesures de control i proporcionaran mascaretes.

El port anuncia mesures per frenar l’impacte

L’Autoritat Portuària de Barcelona aplicarà mesures per reduir l’impacte econòmic del coronavirus, com ara la no penalització a les terminals en cas de no complir els tràfics mínims compromesos per causes derivades de la pandèmia. El pagament de la taxa d’ocupació passarà a ser mensual fins al 31 de desembre per ajudar davant de possibles tensions de tresoreria.

La IAC vol la intervenció de la sanitat privada

La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que engloba els sindicats USTEC-STEs, CATAC, CATAC CTS, FTC, FAA, CAU i SF, ha reclamat que s’intervinguin tots els recursos sanitaris privats per posar-los “al servei de l’interès general” en el marc de la crisi del coronavirus i que s’obrin les plantes dels hospitals públics tancades per les retallades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt