Societat

Almenys fins a l’11 d’abril

Sánchez prorroga l’alarma 15 dies i espera unanimitat al Congrés des de Vox fins a la CUP

“Vivim en guerra”

Admet a Torra el “difícil equilibri” en el xoc entre vida i economia

“Estem en guerra.” Amb llenguatge bèl·lic com el del cap de l’estat major de la defensa (Jemad), Miguel Ángel Villarroya, Pedro Sánchez va fer finalment ahir l’anunci que havia mastegat durant dies en les compareixences quan alertava de “pròximes setmanes dures”: els 15 dies de l’estat d’alarma no seran suficients per frenar el coronavirus i s’imposa una pròrroga de l’excepció almenys fins a l’11 d’abril. Després de mantenir una videoconferència –“una reunió d’estat”, en va dir– amb Quim Torra i la resta de presidents autonòmics en ple equador dels 15 dies d’alarma, Sánchez els va comunicar l’extensió del decret per 15 dies més i que, en el tràmit obligat en el ple del Congrés que tindrà lloc dimecres, hi espera el vot a favor unànime, des de Vox fins a la CUP, passant pel PP, JxCat i ERC. Si bé a la veu exigent de Torra s’hi sumen més presidents, Sánchez els va denegar el tancament de territoris com ara Catalunya, però els va donar la raó que cal més restricció a la mobilitat i l’activitat econòmica.

Per esperpèntic que sembli, el més semblant al que es viurà demà passat al Congrés és l’últim ple del Senat, que va ratificar l’ingrés de Macedònia del Nord a l’OTAN.

Allau de vots telemàtics

Si bé per desplegar l’estat d’alarma –article 116 de la Constitució– el president en té prou amb acudir al Congrés i que la cambra es doni per assabentada, com va fer dimecres en un hemicicle buit en el qual la protagonista va ser Valentina Cepeda pel fet de netejar la tribuna al final de cada intervenció, Meritxell Batet rebrà una allau de precs de vot telemàtic mai vista per part dels 350 diputats. N’hi ha prou amb un exemple: la presidenta del Senat, Pilar Llop, va tenir en el ple del 17 de març sobre Macedònia del Nord 259 vots telemàtics entre els 264 emesos.

“Economia de guerra”

Sánchez necessita una majoria que dona per feta ara que la campanya patriòtica Aquest virus l’aturem units ha doblegat el PP, Vox i Cs, i espera el sí d’ERC i JxCat després d’escoltar Torra. A l’hora d’obtenir l’aval, Sánchez va recórrer a un llenguatge militar evitat fins ara: “Estem en un combat sense quarter. Estem en una guerra. I, per tant, hi ha decisions d’economia de guerra que hem de prendre.” És la partitura que el Jemad, Villarroya, aplica cada dia quan repeteix la seva frase preferida –“avui és dilluns”– al marge del dia real que sigui, i quan diu que “tothom és soldat” en aquesta “guerra”.

Equilibri de vida i feina

Una frase que va retronar en la videoconferència a través del fil de pont aeri va ser la del president Torra en forma de dilema –“senyor Sánchez, hem d’escollir vida o economia”– i que va ser admesa parcialment pel president espanyol. “Tenim disponibilitat a escoltar, volem encertar! Volem basar-nos en la ciència, prendre mesures eficaces per posar fi a la propagació del coronavirus i també, i és molt important, que el cost en vides humanes i en llocs de treball sigui el més baix possible quan passi aquesta pandèmia. Per descomptat que les vides i la salut, en primer lloc, i també atendre les conseqüències econòmiques i socials. En aquest difícil equilibri es mou el govern espanyol”, va reflexionar Sánchez precisament ara que “ve el més dur”.

Descens del 90% al TGV

A Torra –que li exigia tancar Catalunya, Madrid, Euskadi i La Rioja– i a la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, Sánchez els va rebatre amb dades del TGV: el tren directe Madrid-Barcelona que va ple cada mes cau de 9.943 viatgers a 27, i el de Madrid a Figueres amb aturades cau de 18.405 a 531 viatgers. “Caigudes de més del 90%!”, va exclamar Sánchez davant dels que volen una aturada total.

Que el confinament iniciat el 15 de març arribi a l’11 d’abril –passada la Setmana Santa– és una prova social extrema i Sánchez ho sap. “Ampliar l’estat d’alarma és una mesura dràstica i molt incòmoda per al conjunt de la ciutadania, però els experts així ho aconsellen i és la mesura efectiva en la lluita contra la Covid-19, i l’única opció és la victòria absoluta contra el virus”, va esgrimir.

Un confinament total

La veu dels experts es va elevar ahir amb un comunicat del Consell General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya exigint el total confinament quan el balanç té 1.720 morts, 28.572 casos i l’agreujant del contagi de 3.475 sanitaris. “Ni un dia més sense augmentar les mesures d’aïllament comunitari. Cal intensificar aquestes mesures de manera ferma per a tot el territori”, avisa. I els metges, tot i el suport als governs espanyol i autonòmics, alerten: “Instem a no mantenir ni un dia més una situació que ens farà més dèbils davant el coronavirus i les seves greus conseqüències.”

Després de blindar la privacitat, ahir Sánchez no va ocultar que la seva família viu pendent d’afectacions pel positiu de la seva dona, Begoña Gómez. “Tant de bo tinguéssim el poder de fer alguna cosa extraordinària i retornar les vides a la normalitat, però no el tenim”, va admetre en to afligit.

Residències privades, setge als vols i exèrcit

L’anunci d’extensió 15 dies més de l’estat d’alarma per part de Pedro Sánchez va venir acompanyat de noves mesures que endureixen la lletra del decret i la mobilitat amb ordres ministerials. La primera restricció és per als viatgers que arribin a l’Estat espanyol en la frontera de ports i aeroports des de les dotze de la mitjanit passada, de tal manera que només es permet el pas a espanyols i a residents a la UE o estats associats a Schengen que van al lloc de residència. Per combatre la saturació, les comunitats tindran a disposició les residències privades. I, a l’exèrcit, Sánchez li dona més poder per assistir la població més vulnerable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona