Salut

Centenars de milers

Els experts estimen que hi ha centenars de milers d’infectats al país i preveuen un pic acumulat de més de 13.000 positius aquest divendres

Rebutgen comparar xifres entre països per la diferència en el volum de tests practicats

El nombre de positius per coronavirus confirmats en els darrers dies a Catalunya indica un augment exponencial que ja van preveure els epidemiòlegs i biòlegs computacionals i del qual les autoritats sanitàries ja havien advertit en la darrera setmana. Però, més enllà de confirmar una acceleració creixent del nombre de pacients, les dades no reflecteixen la magnitud real d’un contagi en què la majoria d’infectats no estan detectats per la naturalesa mateixa de l’epidèmia i per les diferències en la disponibilitat tècnica i en la resposta de xoc segons el país.

Aquesta segona raó, tècnica, fa que els experts rebutgin comparar dades entre països, ja que la quantitat de tests de detecció que s’han fet entre la població varia molt d’un lloc a un altre. No es poden comparar situacions com la de Corea del Sud, on s’ha diagnosticat gairebé tota la població, amb la de l’Estat espanyol, on només es fa la prova a persones amb símptomes.

La raó biològica principal és que la Covid-19 és una epidèmia en què el 80% dels casos són lleus i està causada per un virus davant del qual com a mínim el 30% dels infectats no presenten símptomes.

“Segur que el nombre de casos amb simptomatologia lleu o sense símptomes és enorme. Segurament estem parlant de centenars de milers”, afirma Daniel López Codina, biofísic del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC. Davant d’aquesta magnitud estimada, però, López Codina hi afegeix immediatament que el nombre en si “no ens ha de preocupar”, perquè aquest nivell d’extensió del virus a Catalunya suposa a la pràctica que “estem guanyant immunitat com a grup”. El que ens ha de preocupar, subratlla, són els casos greus que hauran de ser hospitalitzats. Cada cop n’hi haurà més en els pròxims dies i posen en tensió la disponibilitat d’equips i professionals sanitaris.

El fet que a Catalunya només s’hagin fet proves de confirmació a malalts greus i a persones amb símptomes desaconsella fer estimacions a partir del nombre de positius diaris confirmats oficialment. L’equip de la UPC prefereix utilitzar com a referència el nombre diari de morts, perquè, explica López Codina, l’experiència de la Xina i la de Corea del Sud coincideixen que la letalitat se situa a l’entorn de l’1%, tot i que, adverteix, en cada país hi ha un biaix pel sistema sanitari i l’edat mitjana de la població.

Possible pic el dia 27

Així, a partir dels 94 morts confirmats dilluns 23, el grup de recerca ha calculat que el dia 5 de març, quan a Catalunya només hi havia 24 casos diagnosticats, el contagi ja afectava en realitat unes 27.000 persones –el paràmetre són els divuit dies de mitjana entre el diagnòstic i la defunció dels casos letals–. Això fa pensar en un bon nivell d’immunitat general davant aquest virus, conclou.

On concentren els esforços és en la previsió dels nous malalts. Els càlculs fets ahir confirmen l’ascens de la corba de positius amb gairebé 1.400 casos nous previstos per avui i més de 2.000 casos nous previstos per divendres 27, quan se superarien els 13.200 positius acumulats. López Codina reconeix que, amb voluntat optimista davant la situació delicada, especulen que es podria assolir un pic màxim de la corba el dia 28 i confien en una minva progressiva a partir d’aquesta data.

Més confirmacions pels nous tests

La importància de disposar de més capacitat per fer proves diagnòstiques no rau en la voluntat de conèixer la realitat del carrer, sinó en la necessitat de preservar la salut del personal sanitari i dels pacients, defensen tant López Codina com l’epidemiòleg Albert Bosch. Tots dos desconeixen quants tests es fan diàriament a Catalunya, però Bosch coneix de primera mà persones amb tos i febre a qui un equip sanitari ha fet la prova al seu domicili, defensa que s’estan fent moltes proves i destaca que suposen un gran esforç tenint en compte que la tecnologia actual de PCR requereix dues analítiques. Bosch explica que els tests PCR requereixen hores per confirmar els positius però són totalment fiables, mentre que els nous tests ràpids anunciats són de resultats immediats però no definitius en el cas dels negatius, perquè rastregen anticossos que el cos de l’afectat podria no haver activat encara. En tot cas, hi afegeix, permeten confirmar casos al moment. El Ministeri de Sanitat va anunciar per aquesta setmana la intensificació de tests per l’adquisició d’equips de diagnosi ràpida del SARS-CoV-2 que permetran fer fins a un milió de tests.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia