Societat

XAVIER MORATONAS

FUNDADOR I RESPONSABLE DE LU2

“Jugar en família ens ajuda a recuperar la comunicació”

Ha fet del joc la seva feina i l’utilitza com a eina per adquirir nous coneixements i millorar les competències comunicatives, les habilitats socials, la capacitat per resoldre problemes i el pensament crític

Què tenen d’especial els jocs de taula?
Serveixen per posar en contacte les persones compartint un espai comú i un temps. Els jocs on line permeten compartir el temps però no l’espai. La comunicació i la relació amb altres persones és molt important. Van bé per separar-nos una estona de les pantalles, i més ara per la situació de confinament que ens toca viure.
Aquests dies quina és la millor alternativa a les pantalles?
Primer mirem què tenim als armaris. Es pot aprofitar el que es té. Jugar a l’oca o al parxís pot ser genial. Si es té una baralla de cartes es poden trobar molts jocs diferents adaptats a totes les edats.
I si el que hi ha per casa ja ho tenim molt vist?
Es poden crear versions casolanes de molts jocs. Per exemple es pot fer un Scrabble, només cal fer lletres i un tauler que es pot utilitzar de moltes maneres. Hi ha també molts jocs amb imatges que es poden fer retallant revistes velles. Per exemple, un d’endevinar personatges o objectes. També hi ha l’opció d’introduir canvis als jocs clàssics: posar una peça més al parxís, jugar amb dues fitxes a l’oca. Si juguem amb nens petits podem fer que cada fitxa sigui un personatge de la seva sèrie preferida i cadascú pot tenir un poder especial. Podem aprofitar els mateixos taulers però creant el nostre propi joc. Jugar amb més d’un dau i fer sumes o restes segons decidim. Els nens tenen molta imaginació i poden inventar noves normes. Deixem-los proposar i provem a veure si funciona.
I si no hi ha nens petits a casa?
Recomano jugar amb adolescents. És un bon moment per recuperar el contacte amb ells. Quan juguem en família és un moment més relaxat, surten temes de conversa i enmig d’una partida es parla de coses que costa més de treure.
I amb la gent gran?
La meva mare té Alzheimer i jugar amb ella a l’oca és complicat perquè ni tan sols pot comptar, però és important que la gent gran no estigui tota l’estona davant d’una tele i faci altres tipus d’activitats aprofitant coses que hi ha casa. Potser no podem jugar al dominó però sí posar les fitxes una al davant de l’altra i deixar-les caure. Es poden practicar diferents habilitats i si tenen algun tipus de problema cognitiu els jocs poden ajudar. És una manera de mostrar que estem amb ells.
Els jocs clàssics són els que sempre triomfem?
El que se segueix venent més són els jocs tipus Monopoly perquè són els que la gent coneix. Cada any surten milers de jocs nous però, com els llibres, no tots són bons. S’ha de veure d’entre tot el que surt què és el que encaixa amb el que ens agrada.
N’hi ha moltíssims per triar?
Hi ha un web que recull dades de 100.000 jocs de totes les èpoques. No cal tenir-ne tants. Jo en tinc uns 250 però a casa en fem servir una vintena.
Quin és el millor joc de taula que s’ha inventat?
Despèn de la persona amb qui vulguis jugar. Hi ha gent que diu que no li agraden els jocs de taula però sempre es pot trobar alguna cosa. Es tracta de veure què li agrada a cadascú i buscar el que millor s’adapta.
El joc cooperatiu és millor que el competitiu per educar?
El joc cooperatiu està bé i molts cops són jocs on es guanya i es perd junts. És una forma de jugar, però no hauria de ser l’única perquè a la vida hi ha moments per cooperar i altres per competir. Els nens i els adults han de saber fer les dues coses. Són habilitats diferents. És important la comunicació i el treball en equip dels jocs cooperatius i també les habilitats necessàries per als jocs competitius.
Les pantalles posaran fi als jocs de taula?
No, de fet el mercat de jocs de taula viu un bon moment ara mateix però amb unes xifres que no es poden comparar amb les dels jocs electrònics, en què un sol joc factura més que moltes empreses del sector dels jocs de taula juntes. Treballo molt amb escoles i cada cop tenen més clar que cal donar valor als jocs de taula. El que ens trobem és que els nens no hi juguen a casa. Hi ha coses que abans els infants tenien molt clares, com ara el fet de respectar els torns, de llançar un dau i que caigui damunt la taula o de no arrossegar totes les peces quan se’n mou una. Abans, quan els avis vivien a casa, es jugava més en família.
I ara què?
No sabem com acabarà aquesta situació. El 90% de la nostra activitat està relacionada amb centres educatius. Pel que fa a la venda on line, l’hem aturat per no posar en risc els transportistes. L’única cosa que hem fet aquests dies és una donació de jocs a centres de menors per fer-los més agradable el confinament. Esperem que tot passi ben aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla