Societat

SOS de les residències

362 avis i àvies residents en geriàtrics han mort de coronavirus el mes de març

El govern demana gent per anar-hi a treballar arran de l’allau de baixes

Un total de 362 avis i àvies que vivien en residències geriàtriques han mort de coronavirus a Catalunya durant el mes de març, segons va confirmar ahir el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que va assegurar que en aquests moments hi ha 830 residents que han donat positiu en les proves de la Covid-19. Fins ahir 189 avis infectats havien estat derivats a diferents centres hospitalaris.

En un total de 158 residències hi ha casos de coronavirus diagnosticats i en 317, el 30% del total, hi ha ancians amb simptomatologia. “Això vol dir que hem de dirigir molts esforços al 70% de residències on encara no ha entrat aquest virus”, va assegurar el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies.

El departament que dirigeix Chakir el Homrani va fer una crida ahir “a tots els professionals que puguin entrar a treballar en el sistema d’atenció i cura de les persones” per poder cobrir les baixes del personal del sector. En aquests moments hi ha 3.184 professionals de serveis residencials (d’un total de 75.000) aïllats preventivament. “Aquesta minva de treballadors està desbordant moltes residències del país, sobretot les més petites, concentrades majoritàriament a Barcelona i la seva àrea metropolitana”, va dir Iglesies. Va parlar que en moltes residències petites, que no disposaven d’equips mèdics estables, ha estat impossible fer aïllaments i sectoritzacions, i va qualificar la situació en alguns d’aquests centres de “molt preocupant”. “En aquestes estem centrant els últims dies els esforços més ingents”, va assegurar.

Fruit de la necessitat de posar solucions a la situació que viuen moltes de les residències, el secretari d’Afers Socials i Famílies va presentar el pla de clíniques socials a la ciutat de Barcelona, un pla que té voluntat d’estendre’s per, primer, tota l’àrea metropolitana i, després, per tot el territori. El pla preveu ressituar en clíniques de mútues de treball –i no en hotels– persones grans malaltes o amb símptomes de Covid-19 que viuen en aquestes residències petites de la ciutat. En una primera fase ja s’han obert 23 places a les clíniques Fremap i Copèrnic. Entre dimarts i ahir s’hi van fer els trasllats d’avis procedents de quatre residències. Les residències que s’han buidat en la seva totalitat es netejaran i quedaran útils per quan calgui utilitzar els espais.

El govern va descartar en principi que per allotjar avis es facin servir hotels de Barcelona. “Apostem per les clíniques de mútues que ja estan adequades sanitàriament” i, en tot cas, els hotels i albergs no es descarta utilitzar-los per a col·lectius d’“altres perfils”.

En tot cas, Iglesies va assegurar que, tal com ha passat amb unes residències de Valls i Sant Adrià de Besòs, on van haver d’actuar la setmana passada perquè les direccions respectives van “claudicar” de les seves funcions, la Generalitat intervindrà tots els centres que faci falta.

El Departament de Treball i Afers Socials, juntament amb Salut, ha repartit 550.000 elements de protecció individual, entre mascaretes FFP, mascaretes quirúrgiques, guants, bates i ulleres per un valor d’1,7 milions d’euros. Les desinfeccions de centres les estan fent empreses contractades i també l’UME, que ja ha estat autoritzada en 17 ocasions.

LA FRASE

El virus no ha entrat en un 70% de les residències. Hem de fer molts esforços perquè no hi entri
Francesc Iglesies
secretari afers socials i famílies

Delgado trasllada diligències

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha arxivat les diligències d’investigació que va obrir en relació amb la mort d’ancians a diverses residències i ha traslladat les indagacions a les fiscalies territorials corresponents. La fiscalia va obrir el 23 de març diligències després que la ministra de Defensa assegurés que en algunes residències on els militars havien anat a desinfectar, de Barcelona i Valladolid, s’hi havien trobat avis morts al costat de malalts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres