Societat

L’IRB i Amazon desenvolupen una eina computacional que acceleri la cerca de fàrmacs contra la covid-19

El Chemical Checker ha de permetre processar el gran volum d’articles científics sobre el virus

L’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) i Amazon col·laboren per desenvolupar una eina computacional que acceleri la cerca de fàrmacs contra la covid-19. En concret, el Laboratori de Bioinformàtica Estructural i Biologia de Xarxes de l’IRB i la companyia es basen en intel·ligència artificial perquè l’eina sigui capaç de “llegir” tots els articles que s’estan publicant sobre el coronavirus i extreure’n tota la informació rellevant en relació a les molècules i tractaments estudiats. Actualment hi ha més de 10.000 articles científics relacionats amb el coronavirus i darrerament s’han publicat més de 4.000 sobre possibles vacunes, teràpies i tractaments, un volum d’informació impossible de gestionar manualment per avançar ràpid.

Els investigadors de l’IRB han identificat fins ara més de 150 compostos potencialment actius contra la covid-19, amb diferents nivells d’evidència experimental. Ara, l’objectiu és trobar altres fàrmacs amb unes característiques similars a aquests que permetin expandir el registre de molècules d’interès i augmentar les possibilitats d’aconseguir-ne alguna que sigui altament efectiva.

L’investigador ICREA que lidera el laboratori, Patrick Aloy, ha afirmat que el que necessiten és que els grups de recerca que estiguin treballant en tractaments contra el coronavirus introdueixin els seus resultats. “Les noves molècules s’incorporaran de forma automàtica un cop al dia, i així tota la comunitat científica disposarà de dades actualitzades, que ajudaran a evitar duplicitats i generaran noves hipòtesis de cara a trobar un tractament definitiu”, ha detallat.

El Chemical Checker és una eina computacional que ofereix informació sobre un milió de molècules amb potencial farmacològic. L’investigador i primer autor del treball, Miquel Duran, ha explicat que l’objectiu d’aquesta eina és “processar i codificar dades complexes sobre els efectes que diferents compostos químics generen en organismes vius, de forma que puguin ser incorporades en les noves tecnologies d’intel·ligència artificial”.

En poc més d’una setmana, el laboratori de l’IRB i el grup d’Amazon Barcelona han impulsat una feina que ha permès afinar aquesta eina. L’experiència de la companyia en ‘text-mining’, ’machine learning’ i en la comprensió del llenguatge natural ha permès incorporar al Chemical Checker a un ritme ràpid l’anàlisi automàtica d’articles científics.

L’IRB en altres projectes contra el coronavirus

D’altra banda, el mateix laboratori de l’IRB participa en el projecte europeu RIPCoN, centrat en la identificació de les proteïnes humanes que utilitza el virus per a la seva expansió, amb l’objectiu d’identificar fàrmacs que puguin modular la seva activitat i frenar-ne la replicació vírica.

L’IRB també treballa en altres projectes relacionats amb la covid-19, com el desenvolupament d’un mètode de diagnòstic ràpid i senzill per a la detecció del virus, una recerca per desenvolupar un tractament en esprai i un altre projecte centrat en reduir la mortalitat trobant un tractament contra la principal causa de mortalitat, la síndrome de dificultat respiratòria aguda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia