Societat

Milers de persones donen suport a un manifest que demana poder anar als horts d’autoconsum

Les entitats impulsores consideren “incoherent” que es permeti anar a comprar aliments al supermercat o passejar el gos però no al propi tros

Veuen un biaix de “perspectiva urbana” en la prohibició del departament d’Interior

Un manifest per defensar l’horta d’autoconsum a Catalunya durant l’estat d’alarma per la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) ha recollit més de 17.000 signatures en només 24 hores. Els impulsors de la iniciativa reclamen al departament d’Interior que reguli aquesta activitat en comptes de prohibir-la. Afirmen que desplaçar-se al tros per recollir aliments és més segur que fer-ho al supermercat.

“Demanem a Protecció Civi i al departament d’Interior que reconsiderin la mesura que impedeix fer-se càrrec dels horts d’autoconsum, ja que entra en contradicció literal amb el Reial Decret que permet la circulació per a l’adquisició d’aliments”, diu el manifest impulsat per cinc entitats defensores de la sobirania alimentària.

L’escrit recorda que el decret del govern espanyol que imposa l’estat d’alarma permet sortir de casa per a l’“adquisició d’aliments” i “per causa de força major i situació de necessitat”. “Anar a l’hort a autoabastir-se d’aliments i alimentar als animals, al nostre entendre, són exemples d’aquestes dues casuístiques”, apunten.

En aquest sentit, asseguren que “és molt més segur anar a l’hort, complint les mesures sanitàries preventives”, com fer-ho de manera individual, que anar a comprar als supermercats, “on s’apleguen moltes més persones en un espai tancat”.

És per això insten el govern a, en comptes de prohibir l’accés als horts que estiguin fora del domicili, fixar les condicions i mesures “per tal de fer-ho amb seguretat i no deixar-ho a l’arbitrarietat de cada agent o cada particular”.

Els impulsors del manifest són quatre cooperatives de treball de sobirania alimentària, Aresta Cooperativa, Arran de Terra, l’Ortiga Agricultura Ecològica, l’Arada Creativitat Social, i també l’associació Ramaderes de Catalunya.

L’objectiu és presentar una petició formal –acompanyada de totes les adhesions que es recullin a través d’un formulari web –el proper dilluns 6 d’abril al departament Interior i conviden altres entitats, col·lectius i ajuntaments a sumar-se al manifest. També animem, “com ja estan fent molts pobles, a alcaldes i alcaldesses” a parlar amb Mossos i Policia Local “per aplicar el sentit comú i que permetin l’accés als horts, complint les mesures sanitàries pertinents”.

Biaix urbanita

Els impulsors del manifests consideren que aquesta norma sembla dictada “pensant en els horts com a lloc d’esbarjo i sense tenir en compte la realitat del que signifiquen els horts d’autoconsum al conjunt del país”.

En aquest sentit, expliquen que l’horta d’autoconsum “alimenta a milers de persones arreu del país i proveeix d’aliments frescos i de temporada a la població”. Es tracta, segons les entitats, d’un element “clau” en un moment de risc sanitari “en què hem d’alimentar-nos correctament”.

El manifest recorda que moltes persones tenen en aquests espais animals dels quals cal tenir cura. “És incoherent que estigui permès sortir a passejar el gos però no poder anar a alimentar les gallines i ens sembla un esbiaix de perspectiva urbana”, denuncien.

També alerten de la necessitat de que tothom pugui plantar i sembrar l’horta d’estiu en aquestes setmanes “per tal que hi hagi collita en els primers mesos i disminuir la vulnerabilitat de la població “en cas que hi hagués alguna mena d’indici de desabastiment de producte fresc en els propers mesos degut als tancaments de fronteres i a què molts països estan aturant les exportacions”. “L’horta d’autoconsum és un dels pilars de la Sobirania Alimentària i per això és important i estratègic mantenir-la per afrontar de forma més segura i amb més eines aquesta crisi que no sabem fins quan es pot allargar”, reivindiquen.

“Més segur” anar a l’hort que al súper

Anaïs Sastre, portaveu d’aquest moviment i integrant de l’Aresta Cooperativa, de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) ha explicat a l’ACN que amb aquesta iniciativa s’ha volgut canalitzar una demanda que la població ja plantejava feia dies.

“No són quatre particulars que tenen el caprici d’anar a l’hort, és una demanda des de la responsabilitat; hi ha milers de persones amb horts i és un moment molt important per autoabastir-se a nivell local”, defensa.

Sastre assenyala que a la Catalunya rural es donen “incoherències” com el fet que hi hagi gent que no es pugui desplaçar a un tros que té a 100 metres de casa “però en canvi s’han de desplaçar i agafar el cotxe per anar fins a un supermercat”. “És més segur anar a l’hort que als supermercats”.

En qualsevol cas, consideren que el reial decret del govern espanyol que regula l’estat d’alarma, que permet desplaçar-se per adquirir aliments, passa per damunt de les limitacions que pugui fer el departament d’Interior perquè entenen que aquestes no tenen “rang de llei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia