Salut

Adrià Comella: “No estem en col·lapse però cada dia té amenaça de trencament”

El director del CatSalut assegura que encara “hi ha marge per ingressar pacients greus”

Espera que els respiradors de Seat puguin començar a funcionar a mitjan setmana i esperen rebre prototips més sofisticats en 8-10 dies

El director del Catsalut, Adrià Comella, ha reconegut aquest dissabte que la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) ha posat al límit el sistema sanitari però ha assegurat que encara “hi ha marge per ingressar pacients greus”.

“Com a sistema no estem en col·lapse, però hi ha un nivell de tensió altíssim i cada dia té amenaça de possible trencament”, ha reconegut Comella en una entrevista al programa Via Lliure de RAC1.

El responsable sanitari ha destacat que “fa quatre dies que hi ha menys intensitat en l’arribada de gent a urgències”. Per contra, “ha augmentat el percentatge de pacients que han d’ingressar quan hi van”.

Comella ha explicat que l’epidèmia es propaga de manera “desigual” pel territori i hi ha zones on el sistema de salut està més “tensionat” i “altres menys tensionades”. Ha posat com a exemple que el trasllat de Mollet a l’Hospital Clínic i de Martorell cap a Bellvitge”. “Són fluxes habituals”, ha dit.

Respiradors

En ser preguntat pels respiradors d’emergència que comencen a fabricar empreses de Seat i Leitat, Comella ha dit que confien que puguin funcionar “a mitjan setmana” i treballen amb la idea que es puguin introduir “a tots els hospitals amb llits de crítics. Ha remarcat, però, que es tracta de “prototips” i “no són una solució definitiva que pugui ser molt extensa” perquè “cobreixen pocs dies d’oxigen”.

En aquest sentit, ha assenyalat que aquests aparells “només poden funcionar 4 o 5 dies” però que esperen “rebre prototips de respiradors més sofisticats en 8-10 dies”. “Esperem que la propera setmana culminin la fase d’assaig i que a finals de setmana o principis de la següent es puguin usar”, ha desitjat.

Sanitat reparteix 50 nous respiradors a cinc hospitals catalans

El ministeri de Sanitat ha informat aquest dissabte que ha lliurat 50 nous respiradors a cinc hospitals catalans per fer front a les necessitats derivades de la crisi sanitària de la Covid-19.

Els respiradors es van lliurar aquest divendres passat entre les 17.00 i les 19.00 hores, i des de la passada nit han començat a funcionar a ple rendiment als centres on van arribar.

El govern espanyol ha assegurat que s’han repartit deu ventiladors a cadascun dels cinc hospitals destinataris. Així, l’Hospital Sant Pau de Barcelona, l’Hospital Germans Trias i Pujol de la mateixa capital, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, i l’Hospital Josep Trueta de Girona, han rebut el nou material que ja funciona.

Amb aquest repartiment, el ministeri assegura que “es continua incrementant la capacitat dels cinc centres catalans amb un total de 50 màquines de ventilació”. El material ha estat traslladat des de Madrid i posat en marxa en el menor temps possible gràcies al personal tècnic i treballadors dels centres hospitalaris per a reforçar el sistema sanitari català.

L’executiu espanyol reivindica que “continua amb el repartiment a les comunitats autònomes del material necessari per a reforçar el Sistema Nacional de Salut i fer front a la crisi de la Covid-19 en les millors condicions possibles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona