Societat

Desconfinament per territoris

L’Estat farà un estudi per afinar el nivell d’infecció per Covid-19 entre la població per poder esglaonar l’aixecament de les restriccions

La Generalitat encarrega la fabricació de 170.000 tests i encomana la seva estratègia a Oriol Mitjà

Enmig de constants i reiterades crides a la prudència, que emfatitzen el missatge que la pandèmia del coronavirus no està ni de bon tros sota control, el govern de Pedro Sánchez ja es prepara per al moment en què caldrà aixecar el confinament que pesa sobre el conjunt de la població. Ja es dona més que per descomptat que això s’haurà de fer de manera esglaonada i pautada per evitar repunts de la pandèmia, però, abans de decidir res, l’executiu espanyol vol tenir una foto tan acurada com sigui possible de la situació a què s’enfronta. I és que no hi ha expert que s’atreveixi a rebatre la tesi que el nombre d’infectats és substancialment més elevat dels 140.510 casos declarats oficialment ahir al conjunt de l’Estat, ja que no s’hi compten ni els asimptomàtics ni una suma ingent de persones amb símptomes lleus. Per aquest motiu, el Ministeri de Sanitat va anunciar ahir que “en les properes setmanes” iniciarà un estudi entre 64.000 persones de 30.000 famílies, per esbrinar si tenen la malaltia o bé l’han passat. Aquest grup de camp serà triat a partir d’un mostreig fet per l’Instituto Nacional de Estadística (INE) i l’Institut de Salut Carlos III, amb el propòsit que sigui tan representatiu com sigui possible a escala estatal, autonòmica i provincial. La participació en l’estudi serà voluntària. A tots els integrants de les famílies escollides que hi accedeixin, se’ls farà un test ràpid per veure si estan infectats. En cas que doni positiu, s’activaran els protocols preceptius, que impliquen, d’entrada, aïllar-los. Si la prova, però, surt negativa, seran sotmesos a un PCR de verificació, ja que té una fiabilitat més alta. Al cap de 21 dies, es repetiran els exàmens per constatar quina és la seva evolució.

Els resultats permetran fer un mapa de l’impacte i l’evolució de la pandèmia per territoris. I, en funció d’això, s’adoptaran les mesures per anar suavitzant el confinament, partint de la base que no hi ha realitats homogènies que ja siguin constatables ara com ara. La Rioja, segons les últimes dades, té 645 casos de Covid-19 confirmats per cada 100.000 habitants, mentre que en el cas d’Andalusia no arriben a 75. A Catalunya en són 266,56. Amb aquest dibuix a la mà, ara mateix el Ministeri de Sanitat continua mantenint un hermetisme petri sobre com s’aniran aixecant les restriccions, tot i que ja es parla de la possibilitat de modular, o adaptar, algunes mesures per comunitats a partir d’aquest quadre d’incidència tan dispar. A l’hora de plantejar aquest debat, també hi pesa, i molt, les especificitats inherents a cada zona, com assenyalava ahir la consellera de Salut, Alba Vergés. “No serà el mateix el que s’hagi de fer a Barcelona i en altres ciutats metropolitanes, on hi ha metro i molta gent, que el que s’hagi de fer en altres llocs”, reflexionava.

La Generalitat mou fitxa

En aquest moment de la crisi, en què se’n comencen a definir els nous escenaris, el consell executiu de la Generalitat va acordar encarregar un informe que fixi “l’estratègia científica i tècnica” que s’haurà de seguir un cop s’acabi el confinament, i que haurà d’estar enllestit en un termini de quinze dies. L’encarregat de redactar-lo serà l’investigador sobre malalties infeccioses de l’hospital de Can Ruti Oriol Mitjà, que també ha estat nomenat assessor del president Quim Torra en la matèria, sense rebre, però, cap retribució econòmica. En les darreres setmanes, la figura de Mitjà ha adquirit una notable rellevància pública per la seva presència sostinguda en els mitjans de comunicació, en què no s’ha estalviat crítiques a la manera com el govern estatal està gestionant la pandèmia.

A més de defensar que tota restricció s’ha d’aixecar de manera gradual, Oriol Mitjà també recalca la necessitat d’universalitzar els tests a la població per avançar en les tasques de detecció precoç. I, sobre això, l’executiu català també va aprovar ahir destinar prop d’1,4 milions a un programa, batejat com a Orfeu, en què diversos centres de recerca s’encarregaran de produir fins a 170.000 tests de detecció del virus en sis setmanes. En una primera fase, participaran en el projecte el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). L’elaboració dels dispositius es durà a terme al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, les instal·lacions del qual estaran operatives amb aquesta finalitat les 24 hores del dia i els set dies de la setmana.

LA FRASE

No serà el mateix el que s’hagi de fer a Barcelona, on hi ha metro, que en altres llocs
Alba Vergés
consellera de salut

LA XIFRA

1.499
nous casos
de Covid-19 es van comptabilitzar ahir a Catalunya, on el total d’infectats ja s’eleva fins als 28.323.

Injecció d’onze milions de la Diputació de Girona

G.B

La Diputació de Girona injecta gairebé onze milions d’euros als ajuntaments i consells comarcals de la demarcació per garantir-ne la liquiditat arran de la crisi originada per la Covid-19. Segons va destacar el president de la corporació, Miquel Noguer, la injecció econòmica evidencia el compromís de la Diputació amb el món local. Per Noguer, l’objectiu és ajudar tots els municipis de les comarques gironines i, per extensió, la ciutadania i el teixit empresarial i associatiu de la demarcació.

Mà de ferro per als que vagin a la segona residència

Els Mossos d’Esquadra intensificaran els controls, i també les sancions, en vista de l’increment detectat del nombre de ciutadans que han transgredit el confinament per acudir a les seves segones residències durant les vacances de Setmana Santa.

Fisioterapeutes i òptics, només per a casos d’urgència

El Ministeri de Sanitat ha dictat que els centres de fisioteràpia, podologia, logopèdia, de terapeutes ocupacionals i d’òptics i optometristes podran tancar en aplicació de l’estat d’alarma pel coronavirus i només atendre urgències que siguin inajornables.

Obres per portar fibra òptica a 51 municipis del país

El consell executiu també va aprovar ahir, per la via d’urgència, declarar com a obres d’emergència deu projectes per desplegar la xarxa de fibra òptica a 51 municipis i assegurar així la seva connectivitat, considerada primordial durant el confinament.

Quatre milions d’euros per a dinou projectes de recerca

El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (Dgris), finançarà amb quatre milions d’euros un total de dinou projectes de recerca i innovació per a la prevenció i el tractament de la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia