Societat

el confinament, en primera persona

Per quedar-se a casa

El Punt Avui ofereix dues planes diàries amb testimonis ciutadans sobre com passen aquests dies de confinament

Cuineres, escriptores, músics, professors...diferents ciutadans de Catalunya desfilaran cada dia en la nova secció d’El Punt Avui per explicar com afronten el confinament i cm els ha alterat el dia a dia.

ELENA ÁLVAREZ Portaveu d’Avalot-Joves de la UGT

“Els abusos patronals, mentalment, em toquen molt”

L’actualitat mana i els decrets surten a mitjanit. Veig virtualment molta gent durant el dia, hem d’estar connectades per poder ajudar el jovent de classe treballadora. El més difícil, per a mi, és la incertesa, i els abusos patronals, mentalment això em toca molt.

La rebosteria vegana m’endolceix el dia i la meditació m’ajuda a descansar, així puc estar a punt l’endemà. Quan no plou surto al balcó i respiro aire pur... a Barcelona!!!

JOSEP A. PLANELL Rector de la UOC

“Cada matí tinc la reunió telemàtica del comitè de crisi”

“Sent la UOC la primera universitat online del món, el tancament de les seves seus no ha afectat l’activitat docent, ara amb un 100% d’e-treball. A les 9 tinc la reunió telemàtica del Comitè de Crisi i durant la jornada, reunions telemàtiques o converses (telèfon o xats). Faig 45 minuts d’exercici (el·líptica) i faig els àpats ordenats tot reduint la ingesta. Al vespre dedico una bona estona a llegir i a digitalitzar les fotos familiars analògiques.”

Bruno Pérez Expert en ciberseguretat

“Us dono consells d’higiene digital que hauríeu de fer a casa”

Consells d’higiene digital: accediu als comptes de correu electrònic i esborreu tot allò que no serveixi. Feu la relació de webs a les quals us heu registrat. Esborreu els comptes que no feu servir. Canvieu contrasenyes. Esborreu contactes de les xarxes socials que no conegueu personalment. Feu còpies de seguretat dels dispositius. Poseu ordre a les fotos repetides. Penseu que la informació guardada en un USB te data de caducitat. Si podem tenir 2 o 3 còpies de seguretat de les fotos de la família, millor que millor.

SÍLVIA ALEMANY Directora del Museu. d’Història. de Sant Feliu de Guíxols

“Hem publicat a la xarxa material sobre la història local”

“A casa, no ho portem malament, però hem hagut de repartir espais per al teletreball o l’estudi a distància. I queda clar que no estem acostumats a estar quiets. Pel que fa a la feina del museu, hem fet tot un màster en videoconferències i avançar feina per a tot l’any, però, a més de reprogramar exposicions i activitats ajornades i trobar noves dates, hem publicat a la xarxa material recuperat de mostres, conferències i vídeos sobre la història local. I el projecte Confinats, però no avorrits, perquè la gent ens aporti vivències en vídeos. Volem que siguin fresques, d’aquests dies, perquè si ho fem d’aquí a unes setmanes les perspectives poden canviar i potser tots tindrem ganes d’oblidar.”

SÍLVIA MUÑOZ d’IMBERT Directora del Consell de les Arts

“Escoltar, acompanyar, ajudar i reivindicar el sector cultural”

“Treballant des del Conca amb el millor equip humà i professional imaginable per ajudar en tot el que puguem la gent del sector cultural: escoltar, acompanyar, ajudar i reivindicar. Aquest és ara el nostre objectiu. En la vessant personal no deixo d’investigar mai en el camp de la història de l’art a través de l’arxiu familiar. Oscil·lo entre la preocupació pel present, la consciència d’un futur que serà molt diferent del que havíem conegut i la necessitat vital d’optimisme que ens permeti avançar.”

ÀLEX HINOJO Gestor del coneixement

“He fet teletreball molts d’anys, però això no hi té res a veure”

“He fet teletreball molts d’anys i m’agrada molt, però això no hi té res a veure. Combinar canalla i feina no és gens fàcil, i menys en una situació d’incertesa com aquesta. Hi ha estones genials de compartir joc, històries i imaginació, i altres en què els espais es fan petits. A l’institut Ramon Llull, on treballo com a coordinador digital, fem teletreball i, com tothom, estem repensant circuits i procediments tant ràpid com podem, adaptant-nos a aquesta nova realitat, per continuar donant servei a la llengua i a la cultura catalanes.”

Un ‘Resistiré’ amb molta energia

Alumnes de l’Escola de Música i L’Energia Conservatori de Palafrugell, constituïts com el Conjunt de Vent Manel Mañogil, han gravat sota la direcció de Juan Serí, cadascú des de casa seva, una enèrgica versió de Resistiré , del Dúo Dinámico, himne oficiós de la lluita contra la pandèmia. El resultat es pot veure a Youtube i al web www.escolademusica.com .

Vuit itineraris virtuals per Girona

El Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional de la Universitat de Girona, dirigit per Lluís Costa, ha impulsat el projecte La història de la ciutat de Girona a través dels seus mitjans de comunicació, per fer una passejada de manera virtual per la ciutat de Girona. Són vuit itineraris interactius que tenen com a fil conductor els mitjans de comunicació i que transiten per diversos punts de la ciutat a partir d’episodis, fets rellevants o simplement curiosos, explicats des de l’òptica d’aquests mitjans, des de finals del segle XVIII fins a l’actualitat. El projecte s’inscriu en una experiència pionera, generada des del Campus de Comunicació Cultural i Corporativa, amb la participació d’estudiants del grau de comunicació cultural de la UdG. Ja es pot anar a fer un volt per Girona: itinerari-mitjans.csii.cat .

la SÈRIE

‘After life’

A més d’aixecar grans polsegueres quan presenta els Globus d’Or, Ricky Gervais és un actor i guionista brillant i sensible, que desplega tot el seu talent en aquesta sèrie britànica de 6 episodis de 30 minuts. Hi interpreta un periodista d’un mitjà local que no supera la mort de la seva dona, en una barreja de drama i humor negre.

NETFLIX

el llibre

‘Benvinguts a casa’

Des de la glacial Alaska, on va descobrir la paraula “llum”, fins a Nou Mèxic i Califòrnia, la vida de Lucia Berlin va ser un entrar i sortir de cases, un enfilall de mudances i desastres, si no fos que a totes hi va ser estranyament feliç. Uns apunts autobiogràfics que són el millor epíleg al món de l’autora de Manual per a dones de fer feines.

L’ALTRA

el web

Aturar la violència masclista

www.peroeltambien.com

L’associació de dones supervivents de violència masclista No Estàs Sola ha llançat una campanya sota l’etiqueta #PeroÉlTambién en resposta al massiu #YoMeQuedoEnCasa. El vídeo convida a trucar al 061 davant de qualsevol sospita.

la música

El ‘Cel clar’ de Ferran Palau

Ferran Palau , un dels músics més interessants del país, no s’atura ni tancat a casa. De fet, ha gravat al saló de casa seva les dues cançons del seu nou doble single, Cel clar: una bona dosi d’optimisme que demà arribarà a les plataformes digitals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia