Societat

La comunitat xinesa ajuda logísticament les institucions catalanes a rebre material sanitari

Aprofiten la xarxa de contactes del negoci de les importacions per portar vols xàrter amb elements de protecció

Diversos vols xàrter provinents de la Xina amb 100 tones de material sanitari cadascun, i en menys d’una setmana des de la confirmació de la comanda i la recepció. És el que la consellera delegada de Puente China, Lidan Qi, explica a l’ACN que està aconseguint en les últimes setmanes. La seva empresa és una de les que té relació amb la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per proporcionar-los la seva “xarxa de contactes” en el negoci de les importacions perquè rebin material sanitari: “Coneixem els dos costats”, apunta. L’ajuntament admet “dificultats a l’hora d’identificar proveïdors” i agraeix l’assessorament de la comunitat xinesa que, com explica el consolat del gegant asiàtic, també ha fet donacions d’elements de protecció.

Segons confirmen a l’ACN la Generalitat, l’oficina Acció, el consistori barceloní i el consolat xinès a Barcelona, diverses empreses han proporcionat ajuda logística a institucions del país per posar-les en contacte amb fabricants de la Xina. Una part del material que ha aconseguit Catalunya és fruit d’aquesta cooperació, apunten les diverses fonts.

“Fabricants de confiança”

Un exemple és Puente China, una empresa fundada per una família xinesa emigrada a Catalunya fa tres dècades que des de fa uns 25 anys opera al país. Està especialitzada en el negoci de les importacions i exportacions entre Espanya i la Xina, l’assessorament i les inversions entre els dos estats. Ara, però, s’ha reenfocat temporalment per aconseguir fer arribar material sanitari provinent de fabricants del país més poblat del món, i ajudar el Govern i l’Ajuntament de Barcelona a fer i rebre comandes.

Lidan Qi explica que ha posat en marxa la seva “xarxa de contactes” amb “fabricants de confiança” i “institucions xineses” per fer-se un lloc en un mercat en què “està tot el món demanant el mateix, hi ha poques empreses que compleixen amb els requisits” tant de la Xina com d’Europa. “Ara la clau és aconseguir producte de qualitat, de fabricants de qualitat, i en temps rècord”. Qi admet que en aquest mercat, sense conèixer gent “estàs a la cua” i alguns fabricants ja no accepten noves comandes fins el juny. “A través d’un amic que és amic de l’amo del fabricant, és la manera de garantir-nos aquests subministraments”, explica.

De fet, diu que Puente China ha aconseguit enviar de moment tres vols xàrter amb mascaretes, ulleres, bates i respiradors, l’últim dels quals el dia 16. Preveu l’arribada d’un altre per diumenge i dos més durant els següents dies. Els avions porten una mitjana de 100 tones de material sanitari, o 600m3 cadascun, i triguen “una setmana o menys” a arribar des de la Xina a Catalunya. La rapidesa, explica, es deu a que algú els ha “colat” davant altres comandes per accelerar el procés.

“Abusos” en el mercat

Amb tot, constata “abusos” en el mercat, amb fabricants que “d’alguna manera subhasten” el material tenint en compte la demanda. “Hi ha matèria prima que fa dos dies estava a un preu, avui ha pujat un 40% i la setmana vinent potser es duplica”, diu la cap de Puente China.

El director de Serveis de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, Felip Roca, confirma que “destacats membres de la comunitat emprenedora i empresarial xinesa” a la ciutat “han estat comprant a la Xina” per abastir el consistori i els seus “treballadors socials, bombers i policia”. Roca explica també a l’ACN que han tingut “molt acompanyament” de les empreses. De fet, el 2 d’abril la ciutat va rebre 12 tones de material comprat a Xangai.

El dirigent diu que en part gràcies a aquestes aportacions, l’Ajuntament ja té “suficient estoc” per a dos o tres mesos si la tendència de la Covid-19 continua a la baixa. Amb tot, diu que a partir d’ara es plantegen una estratègia “diferent” per fer compres ja no d’emergència, sinó més a llarg termini, “amb transport marítim i no només aeri” perquè “reduiria costos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia