Societat

Els avis volen sortir avui al carrer “amb garanties” i sense patir aglomeracions

Les entitats estan satisfetes que s’hagi permès finalment passejar també a la gent gran

Els especialistes reclamen que s’activin els serveis de rehabilitació

“Els avis tenim moltes ganes de sortir, però amb garanties.” El president de la Fatec, la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, Josep Carné, està satisfet perquè finalment s’ha fet cas a entitats com la seva que reclamaven que els més grans poguessin sortir a passejar, i que no fossin els últims en el pla de desconfinament com s’havia apuntat en un primer moment per evitar la propagació del virus entre el col·lectiu de més risc. El president de la Fatec no amaga la confusió que s’ha generat per l’anunci primer de fer esport i passejar que es va concretar finalment en dues franges horàries de 10 a 12 del migdia o de 7 a 8 de la tarda per a les persones més grans de 70 anys. Són les mateixes hores que es reserven perquè les persones dependents puguin sortir acompanyades. “No tenim clar si ens trobarem gent de totes les edats, infants acostumats a sortir tot el dia o els qui encara fan esport”, explicava Carné, que reconeixia que l’objectiu principal els primers dies serà evitar les aglomeracions a l’espai públic. “Es tracta de sortir a fer el volt, i no d’asseure’s als bancs a fer tertúlies”, hi afegia.

L’entitat ha promogut aquests dies a través de les xarxes socials accions perquè els avis es mantinguessin actius a casa enviant imatges, i no caure, com apunta Carné, en un cercle perillós de “desmotivació, deixadesa i passivitat”. Voluntaris de la Creu Roja i Amics de la Gent Gran no han deixat de trucar als avis que estan sols i que avui finalment podran sortir una estona a prop de casa. És el cas de la Mercè Roig, que s’espera a pujar fins a la cantonada del carrer. Tot i viure sola, no li ha faltat cap dia la companyia de veïns i amics que l’han saludat des de la finestra i li han portat menjar. “Encara no he pogut cuinar res jo”, deia, després d’un mes i mig.

Rehabilitació urgent

Els especialistes demanen que s’activi urgentment la rehabilitació per a les persones grans que han superat la Covid i per a aquelles que han tingut altres malalties cròniques que els hagin pogut deixar incapacitats. Segons adverteix el president de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya,Marco Inzitari, els preocupa el fet que s’hagin aturat la majoria de serveis de rehabilitació tant sociosanitaris, ambulatoris com d’atenció a domicili. “És normal que s’hagi prioritzat el tractament al virus, però ara que s’ha rebaixat la pressió sanitària s’han de reobrir immediatament els serveis per evitar que es col·lapsin amb llargues llistes d’espera”, defensa Inzitari. La prioritat pels especialistes de geriatria i de fisioteràpia és que es pugui començar a atendre els pacients a casa seva, amb les mesures de protecció perquè no es contagiï ningú.

LA FRASE

No tenim clar si ens trobarem gent de totes les edats, infants acostumats a sortir i els qui facin esport
Josep Carné
president de la federació d’associacions de gent gran

LA DATA

2.05.2020
S’inicia la fase per sortir a fer esport i passejar, tenint en compte les diferents franges horàries.

Les persones amb Alzheimer, més trasbalsades

Les entitats que treballen amb persones amb Alzheimer esperaven amb candeletes una relaxació del confinament per començar a fer petites sortides. Així ho reclamava des de fa dies Alzheimer Catalunya Fundació, per tal que les persones amb demència tornessin com més aviat millor a entrar en contacte amb la realitat per no esborrar els seus records i trencar amb la soledat. “Estan molt acostumats a les rutines, i molts s’han vist trasbalsats i amb trastorns de conducta perquè estan més angoixats”, explica Domènec Gil, neuròleg de la fundació, que assegura que el confinament ha representant un retrocés en l’estimulació cognitiva i també física per a molts en el moment en què es van haver de tancar els serveis amb els educadors socials i els fisioterapeutes. Gil alerta que el fet de tancar les unitats de diagnosi de l’Alzheimer comportarà per a les famílies una acumulació dels casos i retards en les llistes d’espera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia