Salut

Els malalts de Covid-19 encara ocupen un 49% dels llits d’UCI

La xifra, però, representa el 114% respecte a l’ocupació que hi havia abans de l’epidèmia

Salut valora la possibilitat que Barcelona passi a la fase 1 aquesta setmana

El ministeri intensifica el seguiment dels malalts per frenar el contagi

Un 48,9% dels llits de les unitats de cures intensives dels hospitals catalans continuen ocupats per malalts en estat crític de la Covid-19, això és 374 persones. Amb tot, es constata una tendència a la baixa de l’epidèmia.

“La tendència és bona” a tot Catalunya i també a la ciutat de Barcelona, informava la consellera Alba Vergés en la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat, juntament amb els consellers de Presidència, Meritxell Budó, i d’Interior, Miquel Buch. Una ocupació, però, que encara representa un 114% dels llits d’UCI” que existien abans de la pandèmia dedicats a malalts de Covid-19 i que era de 613. La resta de pacients que tenen altres malalties i que també ocupen un llit d’UCI són 330. Unes xifres que encara demanden una feina extra dels sanitaris que ahir sortia al carrer per reclamar millores laborals i denunciar la precarietat dels salaris amb què treballa el col·lectiu d’infermeria.

D’altra banda, el departament continua analitzant les dades que permetin als municipis sortir de la fase 0 i avançar en el relaxament del confinament. Tot i que l’evolució és positiva, Vergés no va avançar quines regions sanitàries demanarà el govern al Ministeri de Sanitat que entrin en la fase 1 la setmana vinent, tot i que ha remarcat que “no volem esperar 15 dies”.

Pel que fa a Barcelona, avui està prevista una reunió de la comissió conjunta creada per Salut amb l’Ajuntament en què es valoraran l’evolució de la pandèmia i altres aspectes, especialment la mobilitat, un dels aspectes que més preocupa a l’hora de aixecar els nivells de confinament. “Volem fer propostes que se sustentin en dades”, va assegurar Vergés, igual que es va fer amb la primera proposta de la Generalitat al ministeri.

Fase final per als PCR

Salut ja no veu cap problema en el fet que s’utilitzin a partir d’ara tests privats, PCR i serològics en entorns laborals un cop ja està “garantida” la capacitat del sistema públic. Vergés va destacar l’esforç que s’ha fet per augmentar aquesta capacitat, que ara és “suficient” per abordar no només el moment actual, sinó també la detecció de casos en les pròximes setmanes. Amb tot, no ho recomana perquè els resultats no serviran perquè les empreses prenguin decisions.

LA FRASE

[Canvi a fase 1] No esperarem 15 dies més a fer noves propostes. Segur que les tindrem aviat
Alba Vergés
consellera de salut

Sanitat reclama les dades personals dels malalts

El Ministeri de Sanitat va publicar ahir una nova ordre al BOE en què s’intensifica el control dels malalts de Covid-19 per frenar els contagis en aquesta nova fase de l’epidèmia. A més a més, l’ordre permet regular els procediments per fer la vigilància epidemiològica de la Covid-19 amb l’objectiu de garantir que la informació sigui “homogènia” entre les diferents comunitats durant aquesta fase de “transició”. L’ordre remarca que la malaltia és de declaració obligatòria “urgent” i que tots els centres, serveis i establiments sanitaris i sociosanitaris, tant del sector públic com del privat, estan obligats a facilitar a l’autoritat de salut pública competent “totes les dades necessàries per al seguiment” dels casos, “incloses les dades per identificar de manera inequívoca els ciutadans” i controlar possibles contagis per poder frenar la propagació.

En la detecció de nous casos, també indica que els serveis de salut garantiran que “en tots els nivells d’assistència, i de manera especial en l’atenció primària”, es facin una prova PCR o una altra tècnica de diagnòstic molecular “en les primeres 24 hores des del coneixement dels símptomes”. L’ordre també estableix que les unitats de salut pública hauran de recopilar diàriament la informació sobre els casos sospitosos i confirmats dels serveis de primària i hospitalària.

Aquesta informació “individualitzada de casos confirmats” s’haurà d’enviar des d’avui a Sanitat a través de l’eina de vigilància SiViES, que gestiona el Centro Nacional de Epidemiología del Institut Carlos III. Abans de les dotze del migdia s’incorporarà tota la informació acumulada i actualitzada fins a les dotze de la nit del dia anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró