Salut

Optimisme i cautela mèdica pel descens de contagis

Alguns experts auguren que aviat estarem en un nivell de contagi pràcticament zero

Asseguren que tot indica que el coronavirus “caurà de manera natural” a l’estiu

Els experts són optimistes respecte a l’evolució de la malaltia i els nivells de contagi del coronavirus. Ahir el cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Benito Almirante, va arribar a afirmar en declaracions a TV3 que “d’aquí a poques setmanes estarem en un nivell de contagi pràcticament zero”.

Segons Almirante, la situació “està sota control i el nombre de casos nous cada dia és extremament baix”. Va posar com a exemple el que passa a la Vall d’Hebron, on fa dies que la xifra d’ingressos no és superior a les dues persones i on durant l’última setmana només ha entrat a l’UCI un malalt.

En la mateixa línia es van pronunciar el cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital Can Ruti i director de l’Institut d’Investigació de la Sida (IrsiCaixa), Bonaventura Clotet, i l’investigador d’aquest institut Julià Blanco. Tots dos van assegurar ahir que veuen possible que el coronavirus “caigui de manera natural” a l’estiu i que quan torni ho faci de manera menys violenta. En una entrevista a RAC1, Clotet i Blanco van fer, però, una crida a la prudència i la precaució, tot i que, si la corba epidemiològica continua evolucionant favorablement, van indicar que no creuen que calgui portar mascareta en espais oberts aquest estiu.

“Volem que tothom segueixi extremant les mesures d’higiene i seguretat” i “caldrà veure com evoluciona la corba, però en espais oberts com la platja potser no tindrà gaire sentit portar mascareta”, ha dit Clotet.

Tot i aquestes bones perspectives, i que el cap de malalties infeccioses del Taulí, Manuel Cervantes, també va dir ahir que “si el virus està circulant com ho està fent ara, podrem celebrar les festes de Nadal tranquils”, el director general d’aquest hospital va demanar mantenir l’hospital de campanya de les pistes fins a l’hivern per estar preparats davant possibles brots.

LES FRASES

D’aquí a poques setmanes estarem en un nivell de contagi pràcticament zero
Benito Almirante
cap servei de malalties infeccioses del Vall d’hebron
Aquest estiu, en espais oberts com la platja potser no tindrà gaire sentit portar mascareta
Bonaventura Clotet
Director irsiCaixa

Pla pilot per a la teleassistència a l’hospital Sant Pau

La teleassistència en medicina necessitava una empenta i la Covid19 ha accelerat els terminis de la seva implantació. Així, el Servei Català de la Salut ha posat en marxa un pla pilot, conjuntament amb l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona per implantar l’atenció no presencial, via telemàtica, tant en l’atenció especialitzada com en l’atenció sociosanitària. Aquesta iniciativa, pionera a tot l’Estat, segons asseguren des del Departament de Salut, permet que els professionals atenguin els pacients a qualsevol lloc de l’hospital, sense que sigui necessari estar al despatx, i també evita desplaçaments innecessaris. Un cop validat el pla, la intenció del departament és fer-lo extensiu al conjunt del territori.

La comunicació metge-pacient es fa a través de l’app La Meva Salut, que serà el punt únic d’accés. Les consultes es poden fer tant per e-consulta com per videoconferència i de moment serviran per resoldre els casos més simples. La intenció és anar ampliant el servei per, més endavant, donar resposta també als casos més complexos. Aquest programa d’assistència no presencial permetrà que els pacients als quals s’han desprogramat visites puguin recuperar-les ben aviat. A Sant Pau ja s’han fet visites amb el nou sistema i el resultat, segons indiquen, és satisfactori.

El doctor Robert Belvis, de la unitat de cefalees del servei de neurologia, assegura que “els pacients veuen com un avantatge que el seu metge els atengui com sempre sense la necessitat de desplaçar-se, de demanar hores de feina o de fer una despesa extra en transport”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia