Societat

Prop de 5.000 afers judicials suspesos a la demarcació de Girona per l’estat d’alarma

Els jutjats gironins han suspès 4.857 assumptes de mitjan març a finals de maig

El president de l’Audiència de Girona preveu un “semicaos” durant els pròxims mesos per l’“allau” de nous casos i les reprogramacions

S’avisa que sense reforços algun afer suspès se’n pot anar al 2022
Es va arribar a un pic de 13 llicències d’enterrament diàries

Els òrgans judicials gironins han suspès arran de la pandèmia gairebé 5.000 procediments presencials, com ara judicis, vistes i declaracions. En concret, segons va detallar ahir el president de l’Audiència de Girona, Fernando Lacaba, entre el 16 de març i el 30 de maig es van haver de suspendre un total de 4.857 assumptes. Mirant les dades per partits judicials, sobresurten els jutjats de Girona, que van suspendre un total de 2.557 assumptes (destaquen els 818 dels jutjats penals i els 634 dels socials), i els de Figueres, amb 920 suspensions (236 de les quals, penals). A distància se situen els jutjats de Blanes (320), Santa Coloma (284), la Bisbal (238), Sant Feliu (221) i Olot (166). A Puigcerdà només n’hi va haver 53 i a Ripoll, 42. A l’Audiència, es van suspendre 53 assumptes penals i 3 de civils.

Els jutjats gironins reprendran la setmana que ve l’activitat al 100% –tot i que es preveu que un 10% del personal es quedi a casa, ja sigui perquè són persones de risc en cas de tenir el coronavirus o per càrregues familiars– i ara caldrà reprogramar tot allò que ha estat suspès buscant forats que quedin lliures a les agendes ja previstes o sinó “posant-se a la cua”, cosa que podria fer que en algunes seccions més carregades, com ara la social, alguns afers se’n vagin al 2022 si no hi ha reforços.

Allau de nous casos

Almenys així ho va avisar ahir Lacaba, que va augurar una “situació semicaòtica” els pròxims mesos ja que preveu que, a més de les reprogramacions, hi haurà “una allau” de casos nous, sobretot als jutjats mercantils (per previsibles concursos de creditors i demandes empresarials), els jutjats socials (per ERTO i possibles ERO), els de primera instància (per incompliments de contractes en temes de lloguers, pensions i custòdies de fills...) i els contenciosos administratius (per recursos contra les denúncies policials per incompliments durant el confiament). Per tot plegat, Lacaba creu que la “nova normalitat als jutjats gironins” no arribarà fins al 2021 com a molt aviat. En aquest sentit, va treure pes al que es pugui avançar amb l’obertura dels jutjats a l’agost: “Seran només tres setmanes i, tenint en compte que moltes parts seran de vacances, no crec que siguin gaire rendibles.”

Lacaba va deixar clar que les reprogramacions es faran per “rigorós ordre d’antiguitat” –primer allò suspès al març, després el que es va deixar de fer a l’abril i per últim allò previst al maig– i que calcula que s’aniran programant “el que queda d’any i bon tros de l’any vinent”. En el cas de la secció social, en què ja està tot previst fins al 2021, “alguns podrien anar fins al 2022, depenent de les mesures de reforç”, va subratllar.

Feina feta aquest temps

Tot i les suspensions que s’han hagut de fer, el president de l’Audiència de Girona va voler remarcar que en aquests dos mesos i mig “mai els jutjats gironins no han estat aturats”, ja que s’ha atès “tot el que s’anomena serveis essencials: totes les actuacions judicials que si se suspenien podien suposar perjudicis irreparables”.

Així, va explicar, per exemple, que des del 16 de març fins al 30 de maig es van fer 56 entrades i escorcolls en domicilis de tota la demarcació ordenats pels jutjats, i que un total de 530 detinguts van passar pels jutjats de guàrdia gironins (229 a Figueres, 126 a Girona, 49 a Santa Coloma, 37 a Blanes, 30 a Sant Feliu, 26 a Olot, 24 a la Bisbal, 5 a Puigcerdà i 4 a Ripoll). Al jutjat de família es van continuar resolent assumptes urgents relacionats amb custòdies de menors i manutencions, i en aquest període es van acordar un total de 142 d’internaments involuntaris per rebre tractament psiquiàtric, mentre que la secció civil de l’Audiència de Girona va dictar un total de 435 resolucions. Pel que fa a la secció penal, es van fer un parell de judicis prioritaris que no es podien ajornar, com ara els que eren causes amb pres.

Una activitat destacada en aquest temps ha estat l’expedició de llicències d’enterrament per part del registre civil. No hi ha dades totals, però Lacaba va destacar que al principi de la pandèmia n’hi havia tres o quatre al dia i que el nombre de peticions va arribar a pujar fins a un pic de 12 o 13 llicències d’enterrament diàries. A més, el registre civil també va fer dos matrimonis urgents per risc de defunció d’un dels cònjuges.

LES XIFRES

53%
de les suspensions
van ser als jutjats del partit judicial de Girona (2.557), seguits de Figueres (920, el 19% del total).
530
detinguts
han passat pels jutjats gironins entre el 16 de març i el 30 de maig. El 43% van ser a Figueres (229).
13
llicències d’enterrament diàries
va arribar a expedir el registre civil de Girona en el pic de la pandèmia.

Calen més jutges a primera instància i de mercantil

L.A

“A Girona cal de manera imminent un altre jutjat de primera instància, perquè si no és impossible que es puguin atendre tots els afers que puguin entrar”, va assegurar ahir el president de l’Audiència de Girona, Fernando Lacaba, que va demanar també que el jutjat de primera instància que ara està centrat en temes bancaris –bàsicament, en clàusules terra– pugui reprendre l’activitat normal. Una altra secció en què va dir que calen reforços és la mercantil, perquè a la demarcació només hi ha un jutjat a Girona que ja va molt carregat per les demandes contra Ryanair (actualment té pendents unes 600 demandes) i ara haurà d’assumir “una allau important” de casos arran de la crisi.

El president de l’Audiència de Girona va explicar que també ha reclamat per a la programació de nous òrgans judicials de cara a l’any que ve un nou jutjat mixt per al partit judicial de Blanes i un quart jutge per a la secció civil de l’Audiència: “Aquesta quarta plaça és necessària per equilibrar, ja que ara hi ha quatre jutges penals i només tres de civils.”

D’altra banda, Lacaba va recordar que està previst que el 30 de setembre s’obri un segon jutjat de família a Girona, però va mostrar-se preocupat perquè de moment “no hi ha obres de cap mena” per traslladar el jutjat mercantil al Palau de Justícia, pas necessari per tal per guanyar espai a l’edifici de Ramon Folch per al nou jutjat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona