Salut

Vuit de cada deu geriàtrics no tenen cap cas de Covid-19

Cap positiu ara en 88 de les 106 residències de gent gran de la regió sanitària de Girona

En 14 hi ha sospitosos pendents de diagnosi i en quatre tenen casos confirmats

Des de dilluns els centres de més baix risc poden rebre visites

El 83% de les residències de gent gran de la regió sanitària de Girona tenen en aquests moments la qualificació de centres “verds”; és a dir, sense cap cas confirmat, sospitós o contacte estret de Covid-19. En xifres totals, són 88 dels 106 geriàtrics de la regió, que inclou la demarcació menys la Cerdanya i deu poblacions de l’Alt Maresme. Pel que fa a la resta, catorze geriàtrics estan qualificats com a “taronges”, ja que presenten casos sospitosos pendents de confirmació diagnòstica, o bé pocs casos positius asimptomàtics i en fase de resolució. Les altres quatre residències restants són considerades “vermelles” perquè registren casos confirmats. Per nombre de residències en la distribució per comarques, destaca el Gironès, amb setze, de les quals vuit són “verdes”, cinc tenen casos sospitosos i tres tenen positius.

Des de l’inici de la pandèmia, a la regió sanitària de Girona hi ha hagut 1.614 positius confirmats en residents de geriàtrics, segons les últimes dades territorials de Salut. Dels 239 morts en residències, 172 eren positius per test i 67 eren sospitosos.

La situació i qualificació de la residència en vermella, taronja o verda és important perquè en depèn la possibilitat que els residents puguin rebre visites dels seus familiars, així com el retorn dels usuaris que havien passat la fase aguda de la pandèmia als seus entorns familiars. A partir de la fase 2 es generalitzen les visites als residents. Aquestes visites es poden començar a fer a totes les persones que viuen en residències considerades com a verdes, o en les que tinguin un sector considerat com a net totalment sectoritzat, de forma prioritària. Les visites poden ser d’un màxim d’una persona per resident, amb cita prèvia i amb un seguit d’especificacions: rentat higiènic de mans, desinfecció del calçat, mascareta quirúrgica i manteniment de la distància mínima de dos metres amb els residents, entre altres.

Descens per quart dia

Les hospitalitzacions per coronavirus a la regió sanitària de Girona es van reduir per quart dia consecutiu. Segons les dades de Salut, actualment hi ha 52 pacients ingressats, cinc menys que dijous, en què n’hi havia 57. D’aquests 52 hospitalitzats, sis estan greus, els mateixos que dijous. Pel que fa al nombre de professionals afectats, són 27, un menys que dijous.

Durant la setmana passada es va registrar una tendència a la baixa en el nombre de pacients amb coronavirus ingressats als hospitals de la regió. El dilluns 25 de maig hi havia 108 pacients hospitalitzats, i aquesta xifra es va anar reduint diàriament fins al divendres 29, quan hi havia 86 persones ingressades per la Covid-19. Els 52 ingressats a data d’ahir és una xifra que s’allunya molt dels 654 hospitalitzats que es van registrar el 5 d’abril, quan es va produir el màxim d’ingressos a la regió sanitària de Girona des de l’inici de la pandèmia.

LES XIFRES

1.614
positius
des de l’inici de la crisi en residències de la regió, segons l’últim balanç de Salut.
239
morts
en residències de la regió des de l’inici de la pandèmia, segons l’últim balanç de Salut.

Familiars de Palafrugell Gent Gran aniran a la fiscalia

e. agulló

L’Associació de Familiars de Residents i Usuaris de Palafrugell Gent Gran va acordar dissabte, en una assemblea extraordinària amb els seus socis, posar en coneixement de la fiscalia un escrit que recull “una sèrie de fets que poden ser constitutius de delicte, intencionat o no”. Al geriàtric baix-empordanès, segons les darreres dades, més de la meitat dels residents s’han contagiat de coronavirus –89 d’un total de 150–, i en el darrer balanç públic, de dijous, ja confirmaven 39 morts.

En els darrers dies no hi ha hagut nous contagis, però encara tenen ingressats amb pronòstic reservat sis pacients amb mitjana d’edat avançada, de 88 anys, segons explicava la directora d’atenció a la dependència de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (Ssibe), Núria Comes, a Ràdio Palafrugell. Al centre, en l’inici de l’epidèmia hi va haver queixes per l’escassetat de material de protecció. I posteriorment es va atribuir la proliferació del virus a l’absència de símptomes evidents en algun pacient i l’escassa fiabilitat dels primers tests que van rebre, per “la poca sensibilitat d’algunes proves”, quan ja hi havia hagut 19 defuncions i s’havien diagnosticat 46 casos més.

L’associació de familiars defensa que només volen traslladar la qüestió a instàncies judicials: serà la fiscalia “qui valorarà si hi ha motius per posar en marxa una investigació” per poder comparèixer durant la instrucció del cas. En paral·lel, el patronat de la Fundació Palafrugell Gent Gran també ha acordat constituir una comissió per analitzar els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia