Ciència

Reconeixement al talent femení en els premis del Banc Sabadell

Nanda Rea és guardonada en ciències i enginyeria i Guillermina López, en investigació biomèdica

L’astrofísica Nanda Rea, investigadora de l’Institut de Ciències de l’Espai de Barcelona, i la neurocientífica Guillermina López-Bendito, de l’Institut de Neurociències d’Alacant, han estat guardonades amb els premis Fundació Banc Sabadell d’aquest any. Per primer cop, els prestigiosos guardons, dotats amb 50.000 euros, van a parar a dues dones, en un clar reconeixement al talent científic femení.

Rea (Roma, 1978) ha estat distingida en l’apartat de ciències i enginyeria per la seva aportació en l’estudi d’una classe d’estrelles de neutrons amb camps magnètics extremament intensos: els magnetars, un tipus particular de púlsars. “La doctora Nanda Rea és una investigadora amb una trajectòria científica brillant, que ha estat capaç de sorprendre, impactar i innovar en un àmbit de l’astrofísica tan madur i central com el de les estrelles de neutrons”, argumenta el president del jurat dels premis, el professor Andreu Mas-Colell. El president del BIST també remarca que la científica establerta a Barcelona combina l’observació amb el desenvolupament de teories explicatives de les observacions “que no encaixen”.

Pel que fa al premi en la categoria de investigació biomèdica,s’ha reconegut a la doctora Guillermina López-Bendito (Alacant, 1975) per la seva innovadora contribució en el camp de la neurobiologia del desenvolupament continuat ajudant a entendre la formació i plasticitat de les connexions nervioses durant el desenvolupament del cervell, en condicions normals i en models de privació sensorial. La seva investigació pot inspirar el disseny d’eines capaces de reparar connexions neuronals defectuoses en pacients amb dèficits sensorials congènits o adquirits, com ara alguns casos de ceguesa.

Visibilitzar la científica

La Fundació Banc Sabadell encara no té clar si podrà organitzar l’acte de lliurament que fa cada any. En tot cas, les dues investigadores guardonades ja van agrair ahir el reconeixement. “És important visibilitzar el paper de la dona en la ciència per començar a normalitzar-la entre els més joves”, va remarcar Nanda Rea. “Invertir en ciència és invertir en el futur de la societat”, hi va afegir Guillermina López-Bendito.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós