Societat

Llum verd a la regulació dels patinets a Girona

El text del govern, que els veta a les voreres i en general a les calçades, obté en el tràmit inicial el suport d’ERC i Cs

El ple de Girona va aprovar ahir inicialment la regulació dels patinets proposada pel govern de JxCat, gràcies als vots a favor d’ERC i Cs. El PSC es va abstenir i Guanyem hi va votar en contra. A partir d’ara s’obre un període de 30 dies hàbils per presentar-hi al·legacions, que després caldrà resoldre abans de tornar a passar pel ple per a l’aprovació definitiva. Amb tot plegat, la nova norma podria entrar en vigor cap a finals d’any.

El text de modificació de l’ordenança de circulació proposa que els vehicles de mobilitat personal (monocicles amb motor, patinets elèctrics, segways i hoverboards) només puguin circular per vies ciclistes; per carrers on la vorera i la calçada estan al mateix nivell (com per exemple al carrer Nou o a la rambla de la Llibertat), i per la calçada de carrers on el vianant té preferència i on el límit de velocitat no supera, en cap cas, els 30 km/h (per exemple al Barri Vell o a carrers del Mercadal). A més, se’n limita la velocitat als 20 km/h i només es permet viatjar-hi a una persona, que haurà de dur casc.

Tots els grups van estar d’acord en la necessitat de la regulació, però Guanyem va votar-hi en contra perquè creu que cal adaptar alhora la via pública, ja que hi ha moltes zones on no podran circular-hi amb aquestes condicions, i el PSC es va abstenir perquè opinen que hauria de ser paral·lel al nou pla de mobilitat.

Canvis de partides

Llum verd també a un important canvi d’inversions (de gairebé dos milions d’euros), que el govern ha pactat amb la majoria de l’oposició. Així, en la dotzena de noves partides, a banda de l’adquisició d’edificis per a serveis socials, que era prioritat per a JxCat, també hi ha temes cabdals per Guanyem i el PSC, com les remodelacions del parc Mas Masó i l’avinguda Sant Narcís, i per ERC, en inversions en escoles. Part dels diners provenen de la suspensió dels pressupostos participatius i la resta, del sobrants de projectes executats o que s’han descartat.

D’altra banda, també es va ratificar un nou decret d’alcaldia per destinar part del superàvit del 2019 a temes d’emergència fruit de la Covid-19. En concret, 113.000 a serveis per als sensesostre al pavelló de Palau (65.000 per a vigilància, 48.000 per a càtering i 2.000 per a bugaderia) i 115.200 per a ajuts en targetes moneder.

Espai per a l’Ermessenda

El ple també va aprovar de manera inicial una modificació urbanística de la parcel·la adjacent a l’antiga fàbrica Simon per donar més espai el futur institut Ermessenda. La idea és situar-hi en una part una plaça que servirà d’entrada a l’institut i que una altra part serveixi de més espai per al pati, a més d’integrar també aquest tram en la nova projecció del carrer Barcelona.

Un dels pocs punts aprovats ahir per unanimitat va ser la suspensió del termini màxim per resoldre el contracte d’Agissa amb l’objectiu de poder demanar un dictamen, tot i que part de l’oposició va alertar que “es va tard”.

Insten el Congrés a investigar la monarquia espanyola

La majoria independentista del ple de Girona (JxCat, Guanyem i ERC) va aprovar ahir una moció ciutadana presentada per les JERC de ”rebuig al sistema monàrquic espanyol, corrupte i hereu del franquisme” i que insta el Congrés a crear una comissió d’investigació sobre “les presumptes irregularitats comeses per membres de la família reial, així com dels seus còmplices, i les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l’Estat espanyol amb Aràbia Saudita”. Marina Vilardell, que va defensar la moció, va subratllar la “nocturnitat i traïdoria” amb què Felip VI va renunciar a l’herència en el pic de la pandèmia, i va considerar que ara que l’emergència sanitària va a la baixa és el moment d’investigar-ho.

El PSC i Ciutadans es van abstenir, al·legant que cal diferenciar entre el rei emèrit i la monarquia, en el cas de Cs, i que un consistori no és el lloc adient per tractar aquest tema, en el cas del PSC.

En canvi, des d’ERC es va destacar que és un tema que afecta els veïns de Girona, que no tenen ”dret ni vot de si volen retirar el títol de princesa”. Guanyem va remarcar que ”la monarquia espanyola és hereva directa del franquisme” i JxCat va voler anar més enllà i va reclamar que es treballi en una moció conjunta per reclamar un referèndum a l’Estat sobre monarquia o república.

També es van aprovar les mocions del PSC, de suport a l’associacionisme; d’ERC, per fer actuacions urgents en espais naturals, i de Cs, per crear una oficina de l’inversor. En canvi, es va rebutjar la de Guanyem per crear una xarxa de mercats als barris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia