Societat

Fabriquen a Girona una nova mascareta per evitar rebrots

El Col·legi de Metges i una dotzena d’empreses desenvolupen per als professionals una eina reutilitzable i reconfigurable

Pendent de l’homologació, el material “estalvia diners i protegeix més”

El Col·legi de Metges de Girona i la col·laboració d’una dotzena d’empreses gironines han permès fabricar un nou tipus de mascareta per evitar rebrots de coronavirus. Pendent de l’homologació oficial, l’eina de protecció és reutilitzable i reeconfigurable, cosa que permet estalviar diners i garanteix més eficiència per evitar els contagis, segons van explicar els promotors en una nota de premsa.

La nova protecció és “reconfigurable” mitjançant filtres intercanviables que permeten aconseguir els graus FFP3 i FFP2 de “màxima protecció” per combatre la Covid-19. La mascareta garantiria la seguretat en el treball dels professionals sanitaris i en entorns industrials. La nova creació és reutilitzable i reciclable, cosa que redueix “la generació de residus respecte de les mascaretes d’un sol ús”. Els promotors afirmen que “podria significar un estalvi de fins al 30% en cost econòmic”.

Injecció impressió 3D

La mascareta Aleu és estanca, i cobreix nas, boca i mentó. És de material termoplàstic i es pot desinfectar després de cada ús, i es pot fabricar mitjançant injecció a gran escala, per impressió 3D o combinant els dos tipus.

El prototip dissenyat, anomenat Aleu en honor de la doctora Dolors Aleu, està en procés d’homologació oficial pel laboratori Aitex sota la norma UNE-EN 1827. Aleu va ser la primera dona llicenciada en medicina a l’Estat espanyol.

En el projecte hi han treballat el col·legi i les empreses Tecnoateneu Vilablareix, Soler & Palau, Prometal3D, Eurecat, Aira Robotics, BTwice, Stimulo, Artein Gaskets, Venfilter, Mini Pleat Filter, Tallers Jaume, Alzamora Packaging i Impremta Pagès.

El director de desenvolupament de negoci industrial d’Eurecat i gerent d’Eurecat Girona, Guillem Quintana, destaca que en la cadena d’industrialització hi ha han treballat “empreses de diferents sectors de manera desinteressada per desenvolupar i produir” la mascareta.

24.000 cartutxos i 1.000 màscares

Els impulsors del projecte ja han fet una primera producció de 1.000 mascaretes, juntament amb 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP3. El model de mascareta Aleu disposa de cartutxos de filtres de recanvi per aconseguir diferents graus de protecció enfront del coronavirus (FFP2 i FFP3) i “ofereix molt poca resistència a la respiració, sense necessitat de vàlvula d’exhalació”, afirmen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró