Societat

Sense fogueres ni revetlles a les comarques de Girona

Ajuntaments i entitats han renunciat als actes populars de la nit de Sant Joan

La rebuda de la flama es manté en certs llocs en format reduït

Tot i les platges obertes, s’apel·la a la responsabilitat

Ni fogueres, ni focs artificials, ni revetlles populars. A les comarques de Girona, els ajuntaments i les entitats veïnals que preveuen actes públics aquesta nit de Sant Joan només són comptades excepcions. A la capital de la demarcació, fonts de l’Ajuntament confirmen que no hi ha programada cap de les tradicionals revetlles populars que els altres anys omplien places i carrers de molts barris de la ciutat. L’únic petit fil conductor amb la tradició que es mantindrà en relació als altres anys –a banda de les inevitables detonacions de petards–, serà la rebuda de la flama del Canigó (vegeu requadre).

Tot i les circumstàncies excepcionals, a Girona es farà una petita rebuda institucional a la plaça del Vi –de les sis de la tarda a les vuit del vespre– i la flama estarà disponible per a totes les persones que a títol individual o en nom d’entitats la vulguin recollir. Signe dels temps, però, per tal d’evitar aglomeracions al punt de recollida, cal fer reserva prèvia i apuntar-se en un formulari en línia per als qui vulguin recollir la flama. Posteriorment i tal com ja s’ha fet en edicions anteriors, es pujarà simbòlicament la flama del Canigó al campanar de la catedral de Girona, on restarà encesa la nit del 23 al 24 de juny.

Una revetlla itinerant

Aquesta rebuda de la flama en format reduït serà un dels pocs actes que es mantindran a la majoria dels municipis de les comarques de Girona. L’excepció que confirma la regla serà Banyoles. En aquest cas, per evitar aglomeracions, però, s’ha programat una revetlla de Sant Joan itinerant. Tampoc hi haurà aquí sopar popular ni festa, però sí una petita rua que recorrerà els carrers i farà parada a una plaça de cada barri per llançar coets i fer un acte simbòlic. Fins i tot a Palamós, on aquesta setmana de juny coincideix cada any amb la festa major, també s’ha fet una programació minimitzada: s’ha renunciat a la fira d’atraccions i els concerts seran d’aforament limitat amb tot el públic assegut i reserva prèvia (tot i la gratuïtat dels espectacles). Tots els espectacles, però, es retransmetran en línia per gaudir-ne des de casa.

Platges sense fogueres

Tots els ajuntaments del litoral gironí consultats per aquest diari també confirmen que han cancel·lat revetlles populars, focs artificials i fogueres. Tampoc es permeten les fogueres de grups particulars a les platges, però això ja era així els altres anys. Al Port de la Selva un ban municipal prohibeix cap foguera a tot el municipi, excepte la que puguin encendre els serveis municipals a la platja gran “si les condicions meteorològiques ho permeten”. Petards i coets només es permeten aquests dies a la platja gran, de les deu de la nit a la una del matí.

Les platges difícilment es poden tancar, però els edils consultats no preveuen problemes particulars. “Esperem tenir un increment de visitants i està previst un dispositiu de seguretat ciutadana per garantir el compliment de les ordenances”, diu el regidor de Seguretat Ciutadana de Lloret de Mar, Jordi Sais. Tret de situacions puntals, com ara a Sant Pere Pescador, on es tancaran unes sis o set pistes que habitualment permeten accedir a les platges naturals, dins el perímetre del parc dels Aiguamolls, en regla general les platges gironines es mantindran obertes. S’intensificaran els controls, però els ajuntaments apel·len, sobretot, a la responsabilitat. “Pel fet que s’hagin anul·lat tots els actes públics habituals de revetlla que es feien al litoral, l’atractiu de les platges ja no hi serà com els altres anys”, diu Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries.

A Tossa de Mar, l’Ajuntament explica que permet accedir a la platja perquè facilita que la gent no tiri els petards pels carrers o als boscos de la població.

“A la pràctica, no podem tancar els quilòmetres de platja que tenim al municipi; és impossible. Però no hi hem tingut mai gaire problemes, ni tampoc hi hem vist mai les escenes d’aglomeracions que es veuen les nits de revetlla al litoral barceloní”, diu l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

LES FRASES

Amb l’anul·lació dels actes públics de revetlla, la platja no tindrà l’atractiu dels altres anys
Salvi Güell
Alcalde de Castelló d’Empúries
Hem previst un dispositiu de seguretat per al compliment de les ordenances
Jordi Sais
Regidor de Seguretat Ciutadana de lloret de mar
No podem tancar quilòmetres de platja, però no hem tingut mai concentracions excessives
Montse Mindan
Alcaldessa de Roses

Format de mínims per regenerar la flama del Canigó

La concorreguda trobada del Canigó que habitualment té lloc el cap de setmana que precedeix Sant Joan enguany tampoc va poder ser. Tradicionalment, a aquella acampada assisteixen delegacions d’arreu dels Països Catalans amb un petit feix de llenya per contribuir a la gran foguera que s’encén dalt del pic. La sotsprefectura de Prada de Conflent només ha autoritzat que, aquest any, tres persones hi pugin per mantenir simbòlicament la tradició. Ahir diumenge, una delegació del Casal del Conflent havia de recollir a la capital del Rosselló la flama que es conserva viva tot l’any al Castellet i que els va entregar el Cercle dels Joves de Perpinyà. Avui, els tres excursionistes autoritzats preveien iniciar l’ascensió des de Sant Miquel de Cuixà per regenerar la flama amb una petita foguera al pic. Baixaran amb la flama regenerada, que es tornarà a distribuir. Tot i aquestes circumstàncies, Òmnium preveu que la flama del Canigó (amb un manifest de 10 ciutadans anònims que han estat al capdavant de la lluita contra la Covid-19), arribarà a més de 3.000 punts dels Països Catalans la nit de Sant Joan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona