Societat

Represa de la mobilitat

Mig milió de vehicles poden marxar de l’àrea de Barcelona fins a la revetlla

Ahir a les 19.30 h n’havien sortit t 366.961de l’àrea metropolitana

Fins al dia de Sant Joan hi haurà 1.400 controls policials de trànsit

La primera celebració permesa des de la declaració de l’estat d’alarma i l’inici de l’estiu coincideixen amb el primer cap de setmana de mobilitat sense restriccions per tota la geografia catalana. Les previsions fetes pel Departament d’Interior indiquen que entre aquest cap de setmana i dimarts, dia de la revetlla de Sant Joan, poden sortir de l’àrea metropolitana de Barcelona uns 500.000 vehicles, una xifra similar a la de l’any passat. Aquesta estimació pot quedar curta, tal com explicava ahir el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau. “Podríem parlar d’una xifra rècord”, pronosticava.

Ahir fins a les 19.30 h havien circulat de sortida pels accessos metropolitans 366.961 vehicles, el que suposa un descens del 18,46% respecte la mateixa setmana del 2019 i una davallada de l’11,92% respecte a un divendres normal. Pel que fa a la xifra, són 30.642 vehicles més que divendres passat a la mateixa hora, segons les dades facilitades pel SCT. Quant a la circulació d’entrada als accessos metropolitans, fins a les 19.30 h hi havien accedit 330.883 vehicles, un 16,28% menys que la mateixa setmana del 2019 i un 16,66% menys respecte a un divendres normal.

Operació sortida

Les vies més conflictives durant aquesta operació sortida s’espera que siguin cap a localitats costaneres de la Costa Brava i la Costa Daurada i que els problemes viaris es concentrin a l’AP-7, tant al seu tram nord (Mollet-la Roca, Sant Celoni i Maçanet) com al sud (Altafulla i Martorell) així com a la C-32 nord a Mataró. També es preveuen retencions als accessos a Santa Cristina i a Platja d’Aro de la carretera GI-662.

El dispositiu especial per a aquests dies, que es va engegar ahir a les 15 h i acabarà el dia de Sant Joan, preveu 1.400 controls policials. Dels 950 que s’activaran el cap de setmana amb la participació de 1.764 efectius, 205 seran per detectar consum d’alcohol i drogues. N’hi haurà 185 de seguretat passiva, 86 controls per a motos, 217 de distraccions, 188 de velocitat i 69 amb relació als transports de pirotècnia. Amb relació als controls d’alcohol i drogues previstos per la revetlla de Sant Joan, s’efectuaran 40 controls des de les 22 h del dia 23 fins a les 10 h del 24 de juny, amb la participació de 248 efectius de trànsit.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, recordava ahir durant la presentació d’aquest dispositiu la importància de la prudència. “Els reforços no serviran de res si baixem la guàrdia durant aquesta revetlla, cal molta precaució”, va repetir. El director del SCT recordava que hi ha molts conductors i vehicles que fa setmanes que no circulen i alertava de la necessitat d’extremar les precaucions i revisar l’estat del cotxe o la moto abans de sortir a la carretera. Hi afegia consells com ara no circular sota els efectes de l’alcohol i les drogues i la importància de tenir un conductor alternatiu, no fer servir el telefon mòbil metre es condueix, utilitzar el cinturó de seguretat als cotxes i el casc a les motos, i respectar els límits de velocitat.

LA FRASE

Els reforços no serviran de res si baixem la guàrdia durant aquesta revetlla, cal molta precaució
Miquel Buch
conseller d’interior

LES XIFRES

950
controls
policials es faran aquest cap de setmana i mobilitzaran 1.764 efectius.
205
punts
per detectar el consum d’alcohol i drogues, 185 per controlar la seguretat passiva i 86 d’específics per a motos.

El transport públic torna a la normalitat

Aquest cap de setmana serà el primer amb el 100% dels serveis a les línies de metro, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i busos de TMB. El Tram es mantindrà al 80% mentre que rodalies ja oferia el 100% el cap de setmana passat. El que sí que incrementa Renfe fins al 100% a partir d’avui és l’oferta en les línies de mitjana distància, que fins ara circulaven al 50%. L’R8 funcionarà al 50% i l’R7 continuarà sense circular perquè la UAB està tancada. El servei de bus metropolità de l’AMB mantindrà el 90% de la seva oferta durant tot el cap de setmana mentre que en les línies de la direcció general de Transports i Mobilitat l’oferta serà del 50% dissabte i diumenge. Les línies urbanes de bus dependents de l’AMTU mantindran una oferta variable segons el municipi, amb mitjanes del 92%, el dissabte, i del 87%, el diumenge.

A partir de dilluns es consolida la normalitat ens l’oferta dels transports públics, Tots els ferroviaris ofereixen el seu servei habitual en dia feiner mentre que els transports per carretera arribaran al 100% en la majoria de casos, amb adaptabilitat al nivell de demanda. Els busos de TMB, de l’AMB i el Nitbús funcionaran al 100% mentre que la resta de línies superaran el 80% en funció de les demandes de mobilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia