Salut

Les residències de gent gran hauran de fer controls diaris

La Generalitat aprova un pla per evitar contagis de la Covid-19 als centres

Els ancians que hagin d’ingressar-hi per primer cop hauran de portar una PCR negativa i passar deu dies aïllats

Les residències de gent gran de Catalunya hauran de fer a partir d’ara, cada dia, un control clínic i epidemiològic del virus de la Covid-19 a tots els treballadors i residents del centre, per controlar els contagis i detectar-los de forma precoç. Així ho fixa el comitè Procicat de la Generalitat en l’anomenat Pla sectorial de retorn a la normalitat en l’àmbit residencial, que, segons va informar ahir el govern, “és un marc de criteris i recomanacions”, en què també s’estableix que les visites a residents es faran amb cita prèvia i que els ancians podran, seguint determinades pautes, absentar-se del centre per anar de vacances o visitar familiars.

El pla obre també la possibilitat que les residències acceptin nous ingressos, però en aquest cas els nous residents hauran d’haver passat en les últimes 48 hores una prova PCR de detecció del coronavirus amb resultat negatiu (que se la podran fer al CAP o a la mútua) i estaran en aïllament deu dies. Per poder realitzar nous ingressos, el centre ha de complir criteris d’estabilitat sobre la seva situació de control de la infecció per coronavirus, segons valoració de l’equip territorial de Salut Pública.

D’altra banda, les residències hauran de categoritzar els espais en funció dels grups de risc que acullin en zones verdes, grogues i vermelles. A les primeres s’hi destinaran les persones sense la Covid-19. Els espais grocs es reserven per a residents sospitosos d’infecció, pendents d’evolució i confirmació diagnòstica, així com per a residents que puguin estar en quarantena i ingressos procedents de domicili que han de restar un període en aïllament. Finalment, els espais vermells allotjaran els residents que siguin casos confirmats de la Covid-19.

Les visites, molt limitades, s’autoritzen a persones que viuen en centres classificats com a verds i taronges. Es deneguen als centres que encara no mostrin un control adequat de la infecció, fins a l’estabilització, segons criteris de Salut Pública.

LA XIFRA

4.097
persones han mort,
fins ahir, a les residències de gent gran de Catalunya en aquesta epidèmia.

Retiren a Eulen la gestió de dos centres de Barcelona

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decidit retirar cautelarment la gestió a Eulen de dues residències de gent gran de Barcelona. Els centres Bertran Oriola i Mossèn Vidal i Aunòs tenen expedients sancionadors oberts per diverses irregularitats detectades durant l’emergència sanitària, tant en la seva gestió com en l’atenció a usuaris. Totes dues residències van ser intervingudes per la Generalitat en detectar irregularitats en el funcionament i organització del servei, i es va substituir temporalment Eulen per una altra empresa gestora. Ara que la situació està controlada a tots dos centres, el departament ha decidit suspendre cautelarment la gestió d’Eulen fins que no es resolguin definitivament els expedients.

En el cas de la residència Bertran Oriola, el 26 d’abril el departament ja la va intervenir per tal de “reconduir” la situació, i podria ser sancionada amb una multa de 4.000 euros per la falta greu i amb multa de 7.900 euros per cadascuna de les molt greus, a més de la suspensió total de la prestació de serveis per un període de quatre anys per a cadascuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia