Societat

El govern confina el Segrià pels brots de Covid i permet només la mobilitat laboral

El president de la Generalitat argumenta que avui “fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot”

El conseller Miquel Buch adverteix que “a partir de dilluns es demanaran certificats d’autoresponsabilitat” com el que va habilitar la Generalitat a l’inici de la pandèmia

La Generalitat ha decidit confinar des d’aquest migdia la comarca del Segrià davant l’augment de casos de coronavirus, de manera que estaran restringides les entrades i sortides en el territori afectat i es prohibeixen les reunions de més de deu persones, en espais privats i públics.

A Lleida s’han produït 8 brots que han fet canviar la tendència de la pandèmia , amb 400 positius en una setmana. Hi ha 28 persones hospitalitzades i 5 són a les unitats de cures intensives. Ja s’ha posat en funcionament una àrea de salut mòbil a l’Hospital Arnau de Vilanova per evitar el col·lapse.

Així doncs, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat el confinament de la comarca del Segrià, amb capital a Lleida i on resideixen unes 210.000 persones, després de participar aquest matí en una reunió urgent del Procicat, convocada davant l’augment de casos de contagi en la província, que suma nou brots actius.

Segons Torra, el Govern ha acordat el confinament perimetral del Segrià per un “creixement massa important de casos de contagi”, de manera que es muntaran punts de control policial en els límits de la comarca afectada per garantir que els moviments d’entrada i sortida es limitin a l’estrictament imprescindible.

Torra ha reconegut que es tracta “d’una decisió difícil”. “Avui fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot”, ha assegurat, i ha detallat que s’ha autoritzat els Mossos d’Esquadra i les policies locals per multar “si cal” si s’incompleix el confinament, que entrarà en vigor a les 12 hores d’aquest mateix dissabte.

“Vetllarem en tot moment per fer sortir el Segrià d’aquesta situació”, ha subratllat el president, que ha instat la població a complir les mesures de prevenció i a evitar contactes “fora del cercle íntim i familiar”. “Cal fer ús de les mascaretes, cal intensificar la higiene de les mans i de les zones de contacte”, així com guardar distància entre les persones, ha recordat.

Les restriccions de mobilitat afecten les sortides i entrades de treballadors de la comarca i al transport de les activitats empresarials i econòmiques, tot i que es permetran els desplaçaments per autovies i autopistes que travessen la zona, sempre que no siguin amb origen o destinació al Segrià, segons ha precisat el conseller d’Interior, Miquel Buch.

Per això, Buch ha advertit que “a partir de dilluns es demanaran certificats d’autoresponsabilitat” com el que va habilitar la Generalitat a l’inici de la pandèmia i que, des de dimarts ençà, caldrà presentar també un certificat de l’empresa per la qual es treballa. El conseller d’Interior també ha explicat que s’ha informat la Guàrdia Civil de la situació, ja que el Segrià fa frontera amb l’Aragó.

A aquestes restriccions a la mobilitat se suma la prohibició de les reunions de més de deu persones, tant en l’àmbit privat com en el públic, així com “reduir l’activitat social”, especialment els contactes amb entorns diferents, ha anunciat la consellera de salut, Alba Vergès.

Les mesures acordades pel Govern insten la gent gran a romandre confinada als seus domicilis, de manera que surtin només per a allò “absolutament imprescindible”, mentre que es tancaran els centres de dia per a gent gran i es vetaran les visites de familiars a les residències de gent gran, segons Vergés.

El Govern ha ordenat a més extremar les mesures higièniques en els àmbits agrícoles, i els treballadors hauran de limitar la seva activitat en espais públics i privats a l’estrictament necessari.

Segons Vergés, aquestes mesures són “imprescindibles” per contenir la propagació del coronavirus, atès que les dades epidemiològiques indiquen que la incidència a la comarca de Segrià és “molt superior” a la de la resta de Catalunya i han augmentat les hospitalitzacions provocades pel coronavirus.

Per controlar els accessos a la comarca, els Mossos d’Esquadra desplegaran des d’aquest migdia 25 dispositius de control, que mobilitzaran uns 200 agents, mentre que els Bombers de la Generalitat estaran mobilitzats per si cal dur a terme desinfeccions.

El conseller d’Interior ha precisat que ja s’ha avisat les autoritats judicials corresponents de les limitacions a la mobilitat acordades a la comarca, formada per un total de 38 municipis.

Tot i que ahir divendres la mateixa consellera de Salut descartava un confinament al voltant de Lleida, Torra ja havia advertit que no li “tremolaria el pols” per aplicar restriccions que ajudin a controlar el coronavirus.

De fet, el confinament del Segrià no és el primer que ha aplicat la Generalitat, ja que a l’inici de la pandèmia va posar en quarantena diversos municipis de la Conca d’Òdena, a l’Anoia, per l’alt índex de contagis que hi havia a la zona.

“Mala notícia” per al comerç i l’hosteleria

El sector del comerç i la restauració de Lleida han rebut com “una mala notícia” l’anunci de confinament de la comarca del Segrià des d’aquest mateix migdia.

Segons ha explicat el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, molts comerços ja havien entrat en la “nova normalitat” i ara estan a l’espera d’unes mesures que poden fer trontollar de nou el seu negoci.

“Havien invertit molt en mesures de seguretat, en EPI ... i, a més, alguns treballadors ja havien deixat d’estar en ERTO per començar a cobrar de nou de l’empresa, de manera que l’afectació econòmica pot ser important”, afegeix Saltó.

Per la seva banda, el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha assegurat que aquesta mesura “ens afectarà de ple”, sobretot per l’absència de turisme al Segrià.

De fet, “alguns restaurants ja ens han informat que tenien taules reservades per a aquest migdia de persones que venien de fora de la comarca i que ja s’han anul·lat”.

Castellarnau creu que la mesura presa “és una pena i un problema” i, fins i tot, l’ha definit com de “marxa enrere”.

Finalment, el president de l’Associació d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha dit que, de moment, no poden calcular l’afectació de la mesura, però que creuen que serà més una qüestió “d’imatge” al relacionar Lleida amb els brots i sense diferenciar entre comarques.

“La majoria dels nostres clients vénen de Barcelona, tot i que el tancament del Segrià segur que algun tipus de repercussió tindrà sobre la nostra activitat”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona