Societat

Un estiu amb prevenció, un estiu amb salut

Cal protegir-se del sol, però també de la COVID-19

És necessari evitar la calor i hidratar-se, així com mantenir la distància de seguretat, rentar-se les mans sovint i fer servir la mascareta

Les mesures d’higiene i seguretat, així com la detecció precoç de les persones amb COVID-19 i la ràpida identificació i l’aïllament dels contactes estrets són fonamentals per tallar la cadena de transmissió i evitar rebrots.

Aquest estiu, els efectes de la COVID-19 condicionen els nostres hàbits de vida. Tot i l’evolució favorable de la pandèmia, la represa de la normalitat implica un augment del contacte social, i per tant, un increment del risc de propagació del virus. En aquest context, les mesures d’higiene i seguretat, així com la detecció precoç dels casos positius, la ràpida identificació i l’aïllament dels contactes estrets són fonamentals per tallar la cadena de transmissió i evitar rebrots.

En paral·lel, les altes temperatures poden tenir efectes perjudicials en la nostra salut. Els infants i la gent gran, amb malalties cròniques o les persones que treballen en ambients calorosos estan especialment exposats. Per evitar cops de calor, cal aplicar mesures de prevenció dins i fora de casa, com hidratar-se freqüentment, refrescar l’ambient i evitar l’exposició directa al sol les hores de més calor.

Evitar els rebrots

Mantenir la distància d’un metre i mig amb les persones amb qui no convivim, encara que siguin familiars o amics, és una de les mesures més efectives per evitar la transmissió de la COVID-19. És important deixar les abraçades i els petons per més endavant i evitar espais concorreguts on sigui difícil mantenir la distància interpersonal i on es puguin produir aglomeracions.

El SARS-CoV-2 és un dels milers de microbis imperceptibles per l’ull humà que es van recollint de l’entorn: a casa, a l’escola, a la feina, al jardí, d’animals, mascotes, aliments... Rentar-se les mans freqüentment contribueix a eliminar-los i evitar que es propaguin. Per això, és important fer-ho diverses vegades al dia, encara que estiguin netes.

La mascareta s’ha convertit en un element imprescindible a l’hora de sortir de casa per tots els majors de 6 anys, sempre i quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat interpersonal recomanada. Perquè sigui efectiva, cal fer-ne un ús correcte i aplicar igualment les mesures de prevenció bàsiques, com el rentat freqüent de mans i la distància entre persones.

També és important no compartir estris, beguda o menjar amb persones amb qui no convivim, encara que siguin familiars o amics. El coronavirus es manté durant un temps a la superfície de determinats objectes, i per tant, els transforma en una font de contagi. Si tenim símptomes, com febre, tos, falta d’aire, malestar general, diarrees i vòmits, hem de contactar amb el nostre CAP i, si estem fora d’horari, amb el 061/Salut Respon.

Per un estiu fresc

La pujada de temperatures pot ser insuportable a l’estiu, però seguir alguns consells ens pot ajudar a fer-hi front. Cal beure molta aigua, encara que no tinguem set, mullar-nos sovint i vestir roba àmplia, còmoda i clara. També és important mantenir la llar fresca i aïllar-la de la calor exterior, amb aparells de refrigeració i abaixant les persianes on toca el sol durant el dia.

El sol és una font de salut i benestar, però la sobreexposició a la seva radiació pot comportar riscos greus. Per això, és important fer servir crema solar amb un filtre adequat al nostre tipus de pell. Altres mesures que ens poden protegir són: començar a prendre’l de forma gradual i evitar l’exposició a les hores de màxima intensitat, és a dir, entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda.

És important protegir les persones més vulnerables dels efectes del sol i la calor. No s’ha de deixar els infants, les persones fràgils o les mascotes dins del cotxe amb les finestres tancades. Tampoc s’ha de tapar el cotxet dels infants quan els exposem al sol. Els infants tenen menys capacitat d’expressar set i la gent gran de percebre-la. Per això, cal oferir-los aigua constantment.

És important identificar els símptomes del cop de calor. Si algú té malestar, mal de cap, mareig, la pell calenta i no suada, la respiració i la freqüència cardíaca accelerades i confusió o irritabilitat, cal actuar amb rapidesa. Hem d’allunyar la persona de la font de calor, reduir la temperatura de l’entorn i obrir les finestres o engegar un ventilador. Cal treure-li l’excés de roba, mullar-la i trucar al 112.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres