Societat

La fiscalia vol el desallotjament com a mesura cautelar

Comunica una instrucció a tots els fiscals de l’Estat per sol·licitar-ho en cas de violació de domicili i d’usurpació

La fiscalia general de l’Estat va comunicar ahir la instrucció 1/2020 perquè els fiscals demanin el desallotjament amb caràcter general com a mesura cautelar en casos d’ocupació quan s’apreciïn “sòlids indicis de l’execució del delicte de violació de domicili o usurpació”, i alhora que es verifiqui l’existència “d’efectes perjudicials” per al legítim usuari de l’immoble. També ordena que es presentin recursos en cas que els jutges no atenguin la petició.

Amb aquesta mesura, la fiscalia general de l’Estat dona resposta a un sector de la societat que aquest estiu ha reclamat més protecció als propietaris. El Col·legi d’Advocats de Barcelona va demanar una reforma legal perquè la mesura cautelar de desallotjament sigui recollida de manera clara.

En la instrucció, es detalla que en els supòsits en què l’immoble no sembli tenir un ús actual o proper, com ara els habitatges buits, caldrà atenir-se a la concurrència d’altres circumstàncies que aconsellin l’adopció de la mesura cautelar, com ara el risc que l’ocupació tindria per als béns. “Es tractarà d’impedir que els il·lícits efectes derivats de l’acció es perllonguin en el temps com a conseqüència de la naturalesa permanent dels delictes de violació del domicili i usurpació, amb els consegüents perjudicis per a la víctima”, hi indica.

Així, en el delicte de violació de domicili es demanarà la cautelar quan hi hagi indicis rellevants de la comissió del delicte. En el d’usurpació, la cautelar serà adequada, diu la instrucció, quan el subjecte passiu sigui una persona física, una persona jurídica de naturalesa pública o una entitat sense ànim de lucre d’utilitat pública. En el cas que la víctima sigui una persona jurídica privada, caldrà constatar l’existència d’un efectiu risc de trencament rellevant dels seus béns jurídics. També es valoraran els perjudicis per als veïns. En el cas que hi hagi persones vulnerables implicades en l’ocupació, la fiscalia indica que caldrà posar els fets en coneixement dels serveis socials corresponents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia