Educació

Es dobla en un dia el nombre de grups escolars confinats pel coronavirus

L’Ustec veu insostenible mantenir les escoles obertes i acusa Educació de maquillar l’inici del curs

Els estudiants fan vaga per exigir més seguretat

El primer dia del curs es van haver de confinar nou grups a les escoles i instituts per casos positius de la Covid-19. El segon dia van ser 17 casos. Ahir, el tercer dia de curs, la xifra es va doblar respecte del segon i es van haver d’aïllar 34 grups. Els últims confinaments s’han hagut de decretar perquè s’han detectat casos positius en 72 professionals i en 54 alumnes, el que ha obligat a aïllar 285 docents i personal de suport i administració i serveis, així com 516 estudiants. La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, va destacar que la xifra del personal contagiat representa el 0,06% de la plantilla –és d’unes 120.000 persones– i la de l’alumnat, el 0,003%.

El nombre de centres afectats és de 27 i no se n’ha decretat el tancament de cap, tot i que en algun s’han detectat casos en dos grups diferents. Avui només quedarà un centre tancat per coronavirus, la llar d’infants Tintín, de Barcelona, ja que l’escola Juncadella, de Sant Vicenç dels Horts, i la Ridolaina, de Martinet de la Cerdanya, obriran avui després que no ho poguessin fer el primer dia per contagis entre el personal. També començarà l’activitat lectiva a l’escola Antoni Ubach, de Terrassa, després d’eliminar el rusc de vespes.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va explicar ahir que el nombre de casos no permet encara valorar l’impacte epidemiològic que ha tingut l’obertura dels centres. Sí que va fer “una valoració força positiva del protocol de gestió de casos, que està funcionant”, tot i que estan “oberts a introduir millores en els protocols”. Segons Ramentol, “la major part de casos d’infants seran casos positius que s’hauran contagiat fora de l’escola”, i va defensar: “L’escola no actua com a amplificador però sí que pateix la transmissió de l’entorn.” L’objectiu primordial és, per tant, reduir la incidència del virus en l’àmbit comunitari i “ser tan exigents fora de l’escola com ho som amb l’escola”.

La Generalitat té clar que hi haurà casos a les escoles perquè el risc de rebrot al territori és alt, va dir el secretari general de Salut, que va alertar: “No ens hem de sorprendre si demà es multiplica per dos, estàvem preparats per treballar en aquest escenari.” Per aquest motiu va recordar que Salut farà un reforç en l’atenció primària, que ara està rebent més l’impacte de la pandèmia, de 300 milions d’euros per als pròxims dos anys. Preveu, a més, enviar una unitat mòbil als centres educatius on es detectin casos positius per fer proves PCR l’endemà de la confirmació del contagi com s’ha fet a les residències de gent gran.

Operació de màrqueting

El sindicat USTEC-STEs veu “insostenible” mantenir les aules en les condicions amb què han iniciat el curs. El portaveu del sindicat, Ramon Font, va acusar ahir el Departament d’haver fet “una operació de màrqueting però no pas canvis substancials, ja que les distàncies encara no les tenim i les mascaretes no són les que hauríem de tenir”. Creu que els grups bombolla són “una entelèquia” i augura un nou confinament.

El sindicat va denunciar també que el 53,23% dels docents és personal interí i substitut, que falten per nomenar 224 mestres i professors del reforç per la Covid-19 als centres públics i que la incorporació de part del personal es va fer el primer dia de curs sense els dies de preparació necessaris “per estalviar-se una setmana de salari d’un total de 7.743 docents”, segons Font.

D’altra banda, el Sindicat d’Estudiants va assegurar que van ser “milers” els alumnes que ahir van secundar el primer dia de la vaga convocada, fins demà, per denunciar les condicions de represa del curs. S’han cancel·lat les concentracions previstes per a avui a causa de l’estat de la pandèmia.

LA XIFRA

34
grups
s’han hagut de confinar pels casos positius de 72 professionals i 54 alumnes en diversos centres educatius.

LA FRASE

La major part de casos d’infants seran casos positius que s’hauran contagiat fora de l’escola
Marc Ramentol
secretari general del departament de Salut

Multes per no portar la mascareta

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) recorda l’obligació de portar bé la mascareta a tota la xarxa de transport públic, no només a dintre dels vehicles, i remarca que l’ús incorrecte pot comportar sancions de 100 euros. Segons l’ATM, si bé l’ús de mascareta a la xarxa de transport públic arriba pràcticament al 100% dels usuaris, els operadors han detectat casos en què no s’utilitza la protecció correctament, es deixa fora el nas o es col·loca per sota la barbeta. A més de demanar corresponsabilitat als usuaris, indica que diferents estudis d’àmbit internacional afirmen que no hi ha evidències que el transport públic sigui un focus de contagi i que amb les mesures d’higiene adequades és un espai segur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia