Salut

Els metges interns residents inicien avui tres dies de vaga

Uns 3.500 MIR denuncien les condicions precàries de la seva feina i reclamen millores de tipus formatiu, laboral i retributiu

Han convocat una protesta davant la seu del Departament de Salut

Uns 3.500 metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya estan cridats a una vaga de tres dies, entre avui i dimecres, per denunciar la precarietat de la seva situació dins del sistema de salut pública, malgrat ser-ne un element substancial per al seu funcionament. El col·lectiu té el suport del sindicat Metges de Catalunya (MC), que ha convocat la vaga, i reclama millores de caràcter formatiu, laboral i retributiu.

Els MIR són part d’un programa de formació però, en fer també atenció clínica, suporten una part considerable del pes del sistema sanitari català. Els seus representants remarquen que les condicions “precàries” del seu pla formatiu s’han “agreujat encara més” amb la crisi de la Covid-19. Per això demanen la garantia que el 15% de la jornada ordinària es destinarà a la formació i que tindran almenys deu dies a l’any per participar en congressos o cursos. En aquest sentit, recorden que la prioritat del sistema de metges interns residents és la formació especialitzada dels facultatius i no la dotació de personal als centres de salut. També exigeixen una correcta supervisió de la seva feina i que es garanteixin les rotacions.

Pel que fa a les demandes laborals, volen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l’Estat espanyol, i un màxim de 48 hores de treball setmanal entre la jornada ordinària i les guàrdies. També reclamen que després d’una jornada de feina, que pot arribar a les 24 hores, es compleixin 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores continuades de descans setmanal que recull la legislació vigent.

En l’apartat retributiu, els MIR exigeixen un increment salarial tant en la jornada ordinària, d’uns 16.000 euros bruts anuals en el cas dels residents de primer any, com en les guàrdies. També persegueixen que se’ls apliquin complements salarials com el de nocturnitat.

La vaga arriba després que la setmana passada el sindicat i els representants del col·lectiu MIR qualifiquessin d’“insignificants” les propostes de millora plantejades per l’ICS i les patronals empresarials de la xarxa sanitària concertada.

Serveis mínims

Els MIR tenen un contracte de formació i, per tant, segons Metges de Catalunya, no formen part de la plantilla estructural que ha de garantir la prestació dels serveis assistencials i no haurien d’estar subjectes a serveis mínims. No obstant, el Departament de Treball sí que n’ha establert i s’haurà de garantir el funcionament normal del servei d’urgències, de les unitats especials d’urgència vital, de l’activitat quirúrgica inajornable i de l’atenció als pacients ingressats. Als centres d’assistència extrahospitalària i primària, s’ha de garantir el normal funcionament de l’assistència urgent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona