Salut

Illa ordenarà tancar Madrid i nou municipis més de la regió els pròxims dies

Diu que aplicarà l’acord aprovat ahir amb les autonomies, rebutjat per Ayuso

El govern madrileny no el considera vinculant perquè no ha estat consensuat

El responsable espanyol de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar ahir que signarà en els pròxims dies una ordre ministerial que restringirà les entrades i sortides de persones a Madrid i a nou municipis més de la comunitat autònoma. A més de la capital, el confinament perimetral també s’imposarà a Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Alcalá de Henares, Alcorcón, Leganés, Móstoles, Fuenlabrada, Getafe i Parla.

El ministre ho va fer públic després que la regió que presideix Isabel Díaz Ayuso votés en contra de la proposta governamental per aplicar restriccions a totes les grans ciutats de l’Estat amb determinats paràmetres d’infecció.

La negativa de Madrid va tenir lloc en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que aplega el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. També hi van votar en contra altres comunitats governades pel PP (Galícia, Andalusia, Ceuta) i Catalunya, perquè la Generalitat considera que les mesures plantejades són més laxes de les que ja aplica al seu territori. Però la proposta va acabar aprovant-se per 13 vots a 5. “La salut de Madrid és la salut d’Espanya”, va afirmar Illa, que va retreure al govern d’Ayuso que es desmarqués ahir de l’acord que havia acceptat dimarts. Illa va advertir que l’acord és vinculant per a Madrid i totes les comunitats, i que pot ser millorat els pròxims dies. El text preveu restringir la mobilitat en municipis de més de 100.000 habitants on la incidència acumulada de Covid superi els 500 casos en 14 dies; tinguin més d’un 10% de PRC positius i un índex d’ocupació de les UCI superior al 35%. També es redueixen les reunions a sis persones, a un terç en llocs de culte i s’imposen restriccions d’aforament. Però la comunitat de Madrid no cedeix i sosté que l’acord no és vàlid perquè no ha estat consensuat per totes les comunitats. Així ho va dir ahir el conseller de Salut regional, Enrique Ruiz Escudero, que manté així el torcebraç amb l’Estat per la gestió de la pandèmia.

“El govern espanyol no ha estat lleial. Té pressa per intervenir Madrid i no per lluitar contra el virus”, va afirmar Escudero, per a qui el “missatge d’alarma” d’Illa no es correspon amb uns indicadors que “mostren” que Madrid “ha entrat en un bon camí”.

LES FRASES

La salut de Madrid és la salut d’Espanya
Salvador Illa
MINISTRE DE SANITAT
El govern espanyol no ha estat lleial. Té pressa per intervenir Madrid i no per lluitar contra el virus
Enrique Ruiz Escudero
CONSELLER DE SANITAT DE LA COMUNITAT DE MADRID


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia