Societat

Societat

Mirades confinades

El periodista i regidor santcugatenc Josep Maria Vallès recopila en un llibre els articles i reflexions d’un centenar de persones durant el confinament

Els testimonis constaten les mancances d’una crisi sanitària que ha agafat per sorpresa tothom

Són les reflexions escrites pels mateixos protagonistes en ple confinament. “És la realitat pura i dura, com un dietari dels seus neguits i experiències en aquell moment”, explica el periodista santcugatenc Josep Maria Vallès, que en ple estat d’alarma va proposar a 99 persones de diferents àmbits de la societat compartir “els moments d’incertesa” que ens va tocar viure a l’inici de la pandèmia. El projecte col·lectiu ha culminat amb la publicació del llibre Confinats (Viena Edicions) en què es recopilen els documents en primera persona pels testimonis, entre els mesos de març i maig, en què es constaten les mancances d’una crisi sanitària que ha agafat per sorpresa tothom. “Quan ens van confinar vaig començar a escriure al blog personal, però vaig veure més interessant fer-ho extensiu i obrir-ho a altres veus”, explica l’impulsor de la iniciativa que a través de les xarxes socials va tenir bona acollida i va rebre quatre articles cada dia dels seus coautors.

A proposta de l’editorial es van atrevir a demanar reproduir els textos originals amb l’ordre cronològic que els anaven arribant amb l’objectiu de recollir el document històric d’una crisi sanitària, social i econòmica sense precedents. “Un dels escrits que em va impactar més va ser un que no vaig entendre d’entrada”, explica el periodista referint-se al text que li feia arribar el doctor del CAP de Valldoreix, Jordi Jiménez, escrit des del llit de l’hospital on es recuperava de la Covid. “No en sabia res, que estava ingressat”, confessa Vallès, que agraeix als col·laboradors la bona acollida del projecte que neix amb finalitat solidària per ajudar a la recerca científica i per això es destinarà els beneficis de les vendes dels 1.400 exemplars a La Marató de TV3. Vallès explica que va decidir incloure en el llibre l’entrevista que va fer a la seva filla Maria, infermera a la unitat d’urgències de l’hospital Parc Taulí de Sabadell, com a reconeixement al personal sanitari que va lluitar contra el virus des de primera línia. “L’últim que volia quan arribava a casa cansada era contestar les meves preguntes”, confessa el pare orgullós d’haver pogut recollir la seva aportació.

Els textos mostren les mirades i els neguits de periodistes, actors, artistes, docents, metges, investigadors, esportistes, científics, entre d’altres, i del mateix expresident de la Generalitat, Quim Torra, que fa una crida a la responsabilitat per superar l’epidèmia. La presentació del llibre a Sant Cugat ha estat el tret de sortida per explicar el projecte amb alguns dels protagonistes. A Barcelona la presentació es farà el 4 de novembre a la Casa del Llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia