Societat

Les perruqueries i el sector de les bodes, en peu de guerra

Els salons de bellesa volen una baixada de l’IVA del 21% al 10%

Des del gener, el 85% dels casaments s’han ajornat

El sector de les perruqueries i el dels casaments es van mobilitzar ahir per demanar ajudes. Ho van fer separadament, però darrere totes dues mobilitzacions hi ha les restriccions per la Covid-19 i els impostos excessius que, mantenen tots dos sectors, estan enfonsant els negocis.

Representants de la Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa (Fedcat), del Gremi Artesà d’Estètica i Bellesa de Catalunya i d’altres associacions territorials es van concentrar davant l’Agència Tributària de les quatre capitals catalanes per reclamar una baixada de l’IVA al 10%. “Si som de primera necessitat, no podem pagar el 21%”, va dir Pilar Pérez, vicepresidenta de la Fedcat, que va afirmar que és“paradoxal” ser considerats com un servei essencial però tributar com un de “luxe”. La gran majoria d’establiments va assumir la pujada del 13% que es va decretar el 2012, que va causar el tancament de milers centres a l’Estat, i ara la crisi ha agreujat la situació dels centres de bellesa i el 50% dels salons, diu el sector, podrien tancar si es decreten mesures que els impedeixin obrir. Molts establiments podrien fer vaga avui.

D’altra banda, a la plaça Sant Jaume de Barcelona es van concentrar representants dels sectors implicats en els casaments, sobretot restaurants, en contra del tancament dels establiments de restauració i de la impossibilitat de celebrar esdeveniments, com bodes, comunions i actes d’empresa. L’Associació d’Empreses de Gestió d’Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AegeCat) va assegurar que aquesta mesura és “desproporcionada” i “posa en perill” la supervivència de moltes empreses del sector. L’entitat va xifrar en 150 milions l’impacte des d’aquest cap de setmana i fins a la fi d’any.

Des del gener, el sector de les bodes ha patit l’ajornament del 85% dels casaments i tenia pendent celebrar el 10% restant en els mesos finals de l’any. Tot i això, les noves mesures aprovades pel govern han provocat la cancel·lació d’alguns esdeveniments i l’endarreriment d’altres fins al 2022. En total, el sector preveu un impacte de prop de 700 milions d’euros el 2020. Davant aquesta situació, el sector demana a la Generalitat mesures “correctives i compensatòries” i no anuncis que queden “en un sac buit”, com els 40 milions d’euros anunciats pel govern.

LA FRASE

Més del 50% de les perruqueries podrien tancar fins al final d’any si no s’abaixa l’IVA al 10%
Pilar Pérez
Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa (Fedcat)

LA XIFRA

150
milions
d’euros perdrà el sector dels casaments amb l’aturada de la restauració fins al final d’any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia