Salut

La Generalitat compra 3 milions de tests ràpids per detectar la Covid-19

Les proves d’antígens permeten detectar el virus en menys de mitja hora en persones amb símptomes en els primers cinc dies de la seva aparició

Salut també posa en marxa el sistema de ‘pooling’, que analitza conjuntament mostres de vuit pacients

El govern ha comprat 3 milions de test d’antígens, que permetran obtenir resultats més ràpids en persones que presentin símptomes compatibles amb la Covid-19. Aquestes proves han suposat una inversió de 13,5 milions d’euros.

El departament de Salut ha començat a distribuir un milió de tests ràpids d’antígens als centres d’atenció primària (CAP) i als hospitals per guanyar rapidesa i trencar així les cadenes de transmissió.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dimecres que ja s’ha començat a utilitzar aquesta nova eina de detecció contra el virus i que des del passat divendres, dia 16, ja s’han fet 1.600 test d’antígens en diferents espais de salut, principalment en CAP i urgències d’hospitals.  Les proves han aflorat 375 positius, un 22,85% del total.

Dels tres milions de test d’antígens adquirits per la Generalitat ja n’han arribat a Catalunya uns 750.000, de l’empresa Abbott,  i a un cost de 4,5 euros cada un, molt més barats que una prova PCR, que ha de passar per un laboratori.

El principal avantatge d’aquesta prova  és que el resultat s’obté abans de mitja hora, en 20 minuts i no en 24-48 hores, el temps que s’ha d’esperar en les proves PCR. La persona amb símptomes de Covid que se sotmet al test d’antígens ha d’esperar al seu CAP o a les urgències de l’hospital per saber el resultat i seguir les recomanacions o no d’aïllament, a més de facilitar de forma immediata les dades dels contactes estrets.

Els tests d’antígens són molt sensibles i efectius en persones amb símptomes en els primers cinc dies. És per això que, en tots els altres casos, com en els contactes estrets o cribratges, la PCR continuarà sent la prova de referència.

Vergés ha precisat que la sensibilitat dels tests d’antígens es d’entre el 93% i el 94% en les persones que presenten símptomes els primers cinc dies de la malaltia, segons han avaluat els laboratoris dels hospitals públics de la Vall d’Hebron, de Barcelona; Bellvitge, de l’Hospitalet de Llobregat, i Germans Trias i Pujol, de Badalona (Barcelonès).

El cap del servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Tomàs Pumarola,  ha indicat que a partir del cinquè dia de tenir símptomes el test “perd sensibilitat” i és preferible fer una PCR.

Pumarola ha explicat que en la PCR es detecta material genètic de virus, fins i tot setmanes després del contagi, mentre que els test d’antígens detecten una proteïna de la membrana del virus, present en gran quantitat a la faringe, el nas i la saliva de la persona malalta.

L’objectiu de la posada en marxa dels test d’antígens és aconseguir descongestionar els centres d’atenció primària i també abaixar costos i descarregar pressió als laboratoris d’anàlisis de proves PCR, que fan unes 30.000 PCR al dia i han registrat pics que han  provocat que es comuniquessin els resultats passades les 48 hores previstes.  

La consellera Vergés ha assegurat que pràcticament el 80% de l’atenció primària de Catalunya ja disposa de test d’antígens per a la seva realització, amb una estimació que se’n faran entre 20.000 i 25.000 al dia.


En marxa el ‘pooling’
Davant el “creixement intens i a una alta velocitat” de la pandèmia a Catalunya, Salut també ha posat en marxa aquesta mateixa setmana l’anomenada tècnica pooling. Es tracta d’un sistema que recull mostres nasals de vuit persones i les tradueix en una sola analítica. Si el resultat és positiu, s’analitza i es tracta als vuit pacients de forma individualitzada, i si la prova és negativa, es considera que les vuit persones no tenen coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia