Salut

Salut prepara noves mesures per contenir la Covid-19: “N’hi haurà perquè les necessitem”

Ramentol defensa que cal no només aturar la corba sinó “doblegar-la”

El secretari general de Salut avisa que els pacients amb coronavirus ocupen gairebé la meitat de llits d’UCI

El secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, ha apuntat aquest dimarts que a finals de setmana “hi haurà noves mesures perquè les necessitem” per contenir la Covid-19.

En la seva intervenció a la compareixença setmanal per informar de la situació de la pandèmia,
Ramentol ha explicat que les mesures preses fa dues setmanes comencen a “modular el creixement epidèmic”, però ha recordat que “el seu efecte ple no el podrem valorar fins als 14 dies”.

El portaveu de Salut ha avisat que malgrat haver-hi una certa “desacceleració” de l’augment dels contagis “la pandèmia segueix creixent a Catalunya”. “La situació és crítica i ho continuarà sent mentre no siguem capaços d’abaixar els contagis”, ha explicat.  “Les xifres de contagis que tenim avui són insostenibles. Necessitem que l’epidèmia baixi i deixi d’estar en expansió. I perquè això passi cal donar nous passos”, ha remarcat.

En aquest sentit, ha subratllat que “no només cal frenar la corba sinó doblegar-la” i és per això que calen “noves mesures”. “Hi haurà noves mesures. Encara no les puc concretar perquè hi estem treballant. Però n’hi haurà perquè les necessitem”, ha dit. Previsiblement aquestes accions s’anunciarien de cara a divendres, quan caduquen les restriccions vigents.

Ramentol ha defensat que ara mateix no hi ha cap motiu per “començar a desescalar amb les mesures”. Al contrari, ha avançat que preveuen “afegir-ne de noves”. “Ja vam començar amb el toc de queda diumenge”, ha recordat. Ha admès que el confinament perimetral “és una de les possibilitats que hi ha damunt la taula” i ha recordat que és una mesura que està inclosa en el decret d’estat d’alarma.

El responsable de Salut ha advertit que el sistema sanitari està sotmès a una “altíssima tensió” i que aquesta “augmentarà en els propers dies” perquè hi haurà “més ingressos als hospitals i als llits de crítics”. Ramentol ha avisat que si és manté l’actual ritme d’ingressos, “d’aquí a pocs dies tindrem més pacients Covid ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) que de la resta de patologies”.
De fet, l’ocupació de les UCI catalanes ja és del 80% i el pes dels pacients amb coronavirus “és del 46% [368 pacients] i ha crescut molt en els últims dies”.

Ramentol ha insistit que cal “reduir tant com es pugui la mobilitat i la interacció social” i “reduir la mobilitat laboral” és una de les prioritats. És per això que ha apel·lat a prioritzar el teletreball.


Cinc vegades més contagis
El coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha advertit també que “la situació és crítica”. “Tenim unes xifres que no havíem vist abans”, ha afirmat el metge, que ha assenyalat que el risc de rebrot ja és de 887. Segons ell, “la situació és gairebé insostenible” pel ràpid creixement del nombre de casos.

“Si hi ha un moment on ens hem de conscienciar que la situació és molt complexa i que hem d’extremar mesures protecció individual és ara”, ha insistit. “Hem de ser conscients que tenim una pandèmia i la tindrem molt temps. Hem de mantenir la concentració i centrar-nos en no contagiar-nos i no contagiar els altres”, ha apel·lat.  Mendioroz ha remarcat que “en tres setmanes el nombre de casos s’ha multiplicat per cinc”.

En aquest context, ha volgut llançar el missatge que “ara no és moment de fer ‘Haloween’”. “És un risc interactuar amb molta gent sense mesures de precaució. La situació és molt preocupant per fer aquestes frivolitats”, ha etzibat.


Situació a les escoles
En relació a les escoles, Mendioroz ha dit que continuen treballant perquè siguin espais segurs però ha alertat que en alguns centres s’ha superat el 10% de positius respecte al total d’alumnes, dades que ha qualificat de “molt preocupants”.

L’epidemiòleg ha aclarit que els contagis no acostumen a ser als centres escolars sinó a fora, però ha remarcat que mentre els contagis a l’exterior siguin tan freqüents “serà difícil funcionar amb normalitat” a les escoles. “Hi ha moltes afectacions en infants, confinaments de grups estrets i d’escoles que dificultaran el curs escolar”, ha avisat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia