Salut

Un test mesura els trastorns de personalitat unificant els criteris de l’OMS i l’Associació Americana de Psiquiatria

El model l’han desenvolupat a Lleida i els Estats Units i postula que la personalitat humana té una forta base biològica

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l’IRBLleida i de la Universitat de Delaware (EUA) han desenvolupat un model per a l’estudi de la personalitat humana que unifica, per primer cop, els dos sistemes classificatoris dels trastorns de personalitat, els de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i de l’Associació Americana de Psiquiatria (APA). Zuckerman-Kuhlman-Aluja Personality Questionnaire (ZKA-PQ) és el nom del test que postula que la personalitat humana té una forta base biològica, independentment de la cultura de l’individu, i és estable al llarg de la vida. L’estudi ha analitzat les respostes de 1.229 persones de 18 a 80 anys de Lleida i Madrid.

El model preveu vint facetes de la personalitat, agrupades sota cinc factors: agressivitat (agressivitat física, agressivitat verbal, ira i hostilitat), activitat (compulsió pel treball, activitat general, inquietud, i energia en el treball), extraversió (emocions positives, calidesa social, protagonisme i sociabilitat), neuroticisme (ansietat, depressió, dependència i baixa autoestima) i recerca de sensacions (recerca d’emocions i aventures, recerca d’experiències, desinhibició i sensibilitat a l’avorriment/impulsivitat), segons expliquen des de l’IRBLleida.

L’estudi, que s’ha publicat a la revista Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment ha estat liderat a Lleida pel catedràtic de Personalitat i Psicopatologia de la UdL i investigador principal del grup de recerca Neurocognició, Psicobiologia de la Personalitat i Genètica de la Conducta de l’IRBLleida, Anton Aluja.

Aluja ha explicat que l’avantatge d’aquest model és que és capaç d’unificar els dos sistemes classificatoris dels trastorns de personalitat de l’OMS i l’APA, que tenen algunes diferències, i per tant, aquest model de cinc factors que proposen “pot ser útil per comprendre millor la posició dels trets patològics o maladaptatius de la personalitat”.

També han participat en la investigació personal investigador de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), la Universitat d’Almeria i de la Universitat Autònoma de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva