Educació

Queixes dels docents pels seus drets d’imatge

Alerten d’usos indeguts com burles a partir de gravacions de les classes

Les classes telemàtiques estan provocant més d’un maldecap als docents, que veuen vulnerat el seu dret a la imatge i fins i tot a l’honor amb fets com ara que els alumnes gravin les seves classes i en facin burla a les xarxes socials. Així ho alerten els sindicats, que asseguren que el Departament d’Educació no ha donat cap instrucció clara pel que fa als drets d’imatge del professorat. Xavier Díez, portaveu del sindicat Ustec, posa com a exemple “el cas d’una professora de matemàtiques que es posa nerviosa mentre fa la classe en línia, un alumne en fa un vídeo i el fa córrer per la xarxa”. En aquests casos en què es ridiculitza un docent difonent la seva imatge, el sindicat recomana posar una denúncia penal. Díez considera que el Departament “està sent poc escrupolós amb la protecció de dades i dona unes indicacions molt ambigües”.

David Rabadà, cap de premsa del Sindicat Professors de Secundària, apunta a un altre aspecte que també neguiteja el professorat. “Els docents no saben qui està veient la seva classe, si les famílies estan seguint la classe i si estan respectant el docent o no en la transició del coneixement”, explica Rabadà, que ho compara amb el fet que els progenitors entressin a l’aula física.

El Departament explica que al juliol van sortir unes orientacions als centres amb unes recomanacions per a un ús responsable d’internet. Entre d’altres, s’assenyala que “no es poden fer fotos ni enregistrament d’àudio i vídeo tant de persones com d’accions en línia sense el seu consentiment”. El Departament va renovant les orientacions al centre pel creixement del nombre de classes telemàtiques.

És difícil fer un control a distància, “però la llei sí que protegeix el dret a la pròpia imatge i l’honor, que són drets fonamentals, i a l’escola s’hauria d’estudiar la Constitució, l’Estatut i la Declaració Universal dels Drets Humans”, defensa Sergio de Juan-Creix, advocat de Croma i professor de dret a la UOC. De Juan-Creix reconeix la facilitat de gravar les classes amb un mòbil tot i que s’evités des de les plataformes educatives. Per això advoca per un control parental, “que els pares vigilin que la classe no se segueixi amb el mòbil al costat”, i perquè els centres educatius informin clarament l’alumnat del que no es pot fer. “Si el mal està fet, el centre ha d’activar els mecanismes perquè les xarxes retirin els missatges ofensius. El bullying als professors es magnifica més al món digital”, assenyala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA