Societat

“Necessitem aquests deu dies”

El Procicat rebaixa les pretensions de Salut i aprova prorrogar les restriccions fins al 22 de novembre

La reactivació començarà el 23 amb terrasses i activitats a l’aire lliure

Els centres d’estètica podran tornar a obrir demà

Ho havien repetit amb fermesa. No aixecarem les restriccions fins que no tinguem 1.000 casos diaris i com a molt 300 persones a les UCI. Durant tota la setmana, la previsió de prorrogar les mesures 15 dies més semblava inqüestionable. La pressió assistencial, amb 583 persones ahir a cures intensives, així ho aconsellava, però les insistents mobilitzacions del sector de la restauració van fer que el conseller d’Economia i Empresa, Ramon Tremosa, mogués fitxa i demanés la reobertura parcial de les terrasses, una petició aparentment unilateral que ha provocat un tsunami dins del govern i ha obligat el Departament de Salut a rebaixar les seves pretensions. Ahir, la consellera Alba Vergés, acompanyada del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va comparèixer després de la reunió del Procicat per anunciar que les mesures més estrictes finalitzaran el 22 de novembre. A partir del 23 entrarà en marxa un “pla de retorn consensuat amb el govern i tots els sectors afectats” que començarà, i així es va precisar ahir, amb la reobertura de les terrasses i altres activitats a l’aire lliure.

El missatge va ser clar: “Necessitem aquests deu dies.” La frase la van repetir els dos responsables, després de mostrar tota la comprensió i empatia amb “aquells sectors que ho estan passant més malament”, però insistint també que aquest termini és “imprescindible per abaixar la corba dels ingressos”. Tant Vergés com Argimon es van mostrar segurs que “estem en situació d’abaixar l’afectació als hospitals i també a la primària”, on ara el 40% de l’activitat està relacionada amb la Covid, admetent que en els últims dies “ja es nota un cert relaxament”.

A diferència del que havien dit fins ara, ahir Salut no va supeditar la reobertura de les terrasses “i de tota l’activitat a l’aire lliure” a la situació epidemiològica del moment. “Siguin quins siguin el resultat dels indicadors, que estem segurs que aniran bé”, va subratllar Argimon, en una mostra de confiança. Vergés es va mostrar igualment esperançada que, “encara que estem lluny dels 300 casos a les UCI i dels 1.000 casos diaris, estem en el bon camí”.

Centres d’estètica oberts

El que sí que va aprovar ahir el Procicat va ser la reobertura dels centres d’estètica i de massatges, sempre que hi hagi una atenció individualitzada, i també, com ja s’havia anunciat després de la polèmica missa a la Sagrada Família, que els centres de culte tinguin un aforament màxim de 100 persones. Precisament, ahir un estudi va concloure que els restaurants, els gimnasos, els bars, els hotels, els centres religiosos i el metro són dels llocs més perillosos per al contagi de la Covid-19.

Aquestes noves mesures entraran en vigor demà, després de ser publicades al DOGC. Pel que fa als bars i restaurants, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha demanat a la Generalitat que justifiqui la decisió d’allargar el tancament. Ahir la consellera va expressar la seva confiança que la justícia no posarà traves. “No entendríem que des d’un altre estament es puguin tombar unes mesures que trobem imprescindibles”, va subratllar.

També va aprofitar per sol·licitar al govern espanyol “les ajudes necessàries” per compensar les activitats afectades. “El govern ha respost. També ho ha de fer l’Estat aportant els ajuts necessaris”, va insistir Vergés.

Ferrovial continua

D’altra banda, la consellera va reconèixer ahir que “fins que no hi hagi una alternativa” el seu departament no rescindirà el contracte amb una filial de l’empresa Ferrovial per fer el rastreig dels casos de Covid. La seva contractació per 17 milions va despertar moltes crítiques i va portar el departament a garantir que revisaria el contracte, cosa que no ha fet fins ara.

La qüestió ha tornat a l’actualitat després que s’hagi prorrogat un altre contracte amb la companyia, en aquest cas pel servei del 061. Vergés va explicar que fa setmanes que revisen el circuit de rastreig per buscar una alternativa, però que de moment “no ha estat possible revertir” el contracte perquè “el servei es necessita”.

LES FRASES

Encara que estem lluny dels 300 casos a les UCI i dels 1.000 casos diaris, estem en el bon camí
Alba Vergés
consellera de salut
Amb mesures estructurals i canvis d’hàbits serà més fàcil la descompressió a partir del dia 22
Miquel Sàmper
conseller d’interior

Toc de queda per a “molt temps”

Es pot relaxar el confinament perimetral dels municipis dels caps de setmana, que en funció dels indicadors es pot ampliar a la comarca o la regió sanitària. Però el toc de queda “és una mesura estructural que ens haurà d’acompanyar durant molt temps”. Així de clar es va mostrar ahir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que va insistir en la importància de “fer nostres les mesures estructurals i els canvis d’hàbits” per tal que sigui més fàcil “iniciar un plantejament de descompressió a partir del 22 de novembre”. La reducció de la mobilitat i de la interacció social és clau en la lluita contra el virus, van insistir, com ho són també la distància, les mans, la mascareta i la ventilació dels espais, que no cal oblidar en les reunions familiars, sempre limitades a sis persones.

Malgrat tot, el missatge ahir va ser d’optimisme. Fins al punt que Argimon va assegurar que demanava aquest esforç convençut que “després d’aquests deu dies esperem poder veure el final del túnel”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia