Salut

Alerta per la vulneració de drets a les residències d’avis

Amnistia Internacional avisa que els geriàtrics no han augmentat el personal, no deriven prou malalts als hospitals i no faciliten les visites

Poca revisió de les millores després de l’onada inicial

Un informe d’Amnistia Internacional (AI) alerta de la situació a les residències d’avis durant la segona onada de la Covid-19. L’ONG insisteix que tot i els mesos la situació continua essent “alarmant”, sobretot perquè no s’estan garantint prou les derivacions de malalts cap als hospitals, no es garanteixen prou visites dels familiars ni s’hauria detectat un augment del personal assistencial. L’informe Abandonades a la seva sort: La desprotecció i discriminació de les persones a les residències durant la pandèmia és el capítol de l’anàlisi d’AI a les residències d’avis de les comunitats de Madrid i de Catalunya. L’entitat considera que després de la primera onada les mesures adoptades per les autoritats haurien estat encara “insuficients i inadequades” i haurien vulnerat fins a cinc drets humans de les persones grans. El director d’AI a l’Estat, Esteban Beltran, defineix els cinc drets presumptament desatesos: els drets a la salut, a la vida, a la no discriminació de les persones grans, a la vida privada i familiar i a una mort digna.

L’informe recorda que durant la primera onada el virus es va estendre amb molta virulència per les residències per la falta de protecció dels residents i del personal. Tot i la lliçó apresa i el gran nombre de víctimes en aquest segment de a població, l’ONG considera que la protecció i aïllament no han millorat prou com en d’altres àmbits de l’atenció sociosanitària i que les millores s’han pres en força casos “de forma incoherent” i sense gaire efectes sobre els residents.

L’informe sobre la Covid si que posa de manifest i agraeix l’esforç del personal de les residències d’avis. Destaca la dedicació del personal i dels sanitaris que atenen les persones de la tercera edat, malgrat l’estigmatització de la seva feina i les condicions de vida que els obliga a patir. Fins i tot en destaca l’esforç en un entorn d’escassetat de recursos. En canvi, l’informe destaca el dèficit de “supervisió” de les mesures adoptades per part de les administracions, va dir el portaveu d’AI a Catalunya, Eduard Martinez. Amnistia lamenta la decisió de les autoritats de no derivar “les persones grans malaltes cap als hospitals, una pràctica que aplicada de forma automatitzada i en bloc” podria esdevenir excessiva, tot i pretendre evitar el col·lapse hospitalari. Per la seva banda, el conseller de Benestar, Chakir el Homrani, va admetre que durant la primera onada “tot el món” va patir dificultats als geriàtrics, però que durant la segona onada “hem treballat millor”. 7.388 persones que vivien en residències han mort per Covid-19. 4.298 d’aquestes persones van morir a la residència; 2.540 als hospitals o en centres sociosanitaris; 118 al domicili i 432 casos no es poden classificar, segons Salut.

LA XIFRA

7.388
avis han mort
en residències de Catalunya des de l’inici de la pandèmia, quasi la meitat de totes les víctimes.

LES FRASES

La situació a les residències d’avis continua essent alarmant
Esteban Beltran
director d’amnistia a l’estat
Les dificultats van ser a tot el món. A la segona onada hem treballat millor
Chakir el Homrani
Conseller de benestar

Restriccions a Tremp pel macrobrot a la residència

El brot de la residència de gent gran Filella-Sant Hospital de Tremp es manté tot i que va a la baixa en els residents, malgrat que s’han incrementat els casos detectats entre els professionals. Les dades facilitades per Salut ahir indiquen que hi ha 108 residents i 36 treballadors positius i que el nombre de morts ja s’ha enfilat fins a les 22 persones. El departament va acordar dissabte intervenir el centre pel nombre de positius i, de manera provisional, Gestió de Servis Sanitaris (GSS) n’ha assumit la direcció i la gestió. A la vegada, l’Ajuntament va adoptar dimarts mesures addicionals per frenar l’índex de contagis al municipi, com ara el tancament d’equipaments esportius i la suspensió d’entrenaments i la clausura de parcs infantils. Salut va acordar dissabte intervenir la residència per “estabilitzar” el brot, després que s’arribés als 150 positius. Actualment, són 108 els residents i 36 els treballadors que han donat positiu. A la residència hi ha un total de 143 residents i 70 treballadors. Les restriccions a la mobilitat al municipi es preveuen mantenir, almenys, fins al 14 de desembre. L’alcaldessa, Maria Pilar Cases, va avisar ahir que ningú els va avisar de la situació “dramàtica” per la qual passava l’equipament i que la setmana passada hi va haver un moment “molt crític” en el qual pràcticament no hi havia treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona