Societat

El Pirineu perd el pont que genera més beneficis l’any

Per la Puríssima de l’any passat les estacions d’esquí només de Lleida van generar un impacte de 12 milions

La falta de mobilitat el cap de setmana fa que la majoria d’hotels estiguin tancats

Pel pont de la Puríssima de l’any passat les estacions d’esquí de la demarcació de Lleida van vendre 65.000 forfets i l’impacte econòmic que va generar l’esquí va ser de 12 milions d’euros. Aquest any tots aquests diners es perdran, ja que les estacions no tenen a hores d’ara data d’obertura, tot i estar preparades i tenir a punt totes les mesures de seguretat anti-Covid. Les poques persones que han anat al Pirineu aquest pont són les que hi tenen segones residències, però “no les comptem com a turistes”, explicita Juli Alegre, cap de promoció del Patronat de Turisme de Lleida, que assegura que de moment la majoria dels establiments turístics estan tancats.

Divendres, la presència de turistes al Pirineu “era insignificant”, segons van valorar diversos comerciants i restauradors. “Podem dir que el 85% dels hotels i hostals estan tancats i que els que estan oberts, un 15%, ho estan perquè són negocis familiars i en general els propietaris viuen al mateix establiment”, explica Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, que assegura que els establiments oberts estan ocupats aquests dies només “en un 10%”. “S’ha de tenir en compte que un cop al poble tampoc es pot sortir el cap de setmana, sí que ho faran demà i dimarts, i les estacions estan tancades; per tant, segons la localitat on s’estigui aquest cap de setmana hi ha molt poca cosa a fer”, lamenta Castellarnau, que insisteix que la clau és “la mobilitat”.

Tant el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida com el cap de Promoció del Patronat de Turisme de Lleida asseguren que els consta que hi ha molt interès en pujar per Nadal i Cap d’Any al Pirineu. “Hi ha moltes trucades i ja s’estan fent reserves”, assegura Juli Alegre. “Hi ha establiments que ja estan al 70, altres al 80 i altres al 100 per cent de reserves fetes, però depenem del que decideixi el govern i ara mateix no les tenim totes que es puguin obrir pistes per Nadal, Cap d’Any i Reis”, puntualitza Castellarnau. “Al Pirineu, el 85% del sector de l’hostaleria són negocis familiars que tenen entre 5 i 20 treballadors, a excepció de quatre cadenes situades en zones molt concretes. Precisament per aquesta particularitat, que són negocis familiars, molts clients truquen per reservar per Nadal, però després si per força major per Nadal no s’hi pot anar no se’ls cobrarà res, perquè segurament seran clients de fa molts anys”, explica Castellarnau, que assegura que la supervivència del 60% de la població del Pirineu, de Lleida i de Girona, depèn bàsicament del turisme que es genera al voltant de les estacions d’esquí.

“L’impacte econòmic de tenir les estacions tancades serà molt important”, alerta Juli Alegre, que, com Castellarnau, és conscient “que tampoc bufen bons vents d’Europa, amb una Merkel que demana que les estacions estiguin tancades”. “Però nosaltres no ens podem comparar amb Europa”, diu Castellarnau, que recorda que a Alemanya als negocis tancats el govern els està pagant el 70% de la facturació que van fer en el mateix període de l’any anterior. “A nosaltres sempre que anem a la Generalitat ens diuen que no hi ha diners”, recorda, i lamenta que el govern no tingui un pla per als petits empresaris.

LA XIFRA

46
milions
va ser l’impacte de la campanya de Nadal el 2019 a la demarcació de Lleida. Es van vendre 245.000 forfets.

LA FRASE

Aquest pont només han obert un 15% dels establiments hotelers i estan ocupats un 10%
Josep Castellarnau
president federació hostaleria de lleida

La residència de Tremp es manté amb 141 positius

El brot de Covid-19 a la residència de gent gran intervinguda Fiella-Sant Hospital de Tremp es manté amb un total de 141 casos positius, dels quals 100 són usuaris i 41 professionals.

Els neologismes del 2020, els mots de la pandèmia

Conspiranoic, coronavirus, desconfinament, desescalada, grup bombolla, infodèmia, mascareta, teletreballar, traçabilitat i videotrucada, són els neologismes finalistes d’aquest any.

El turisme internacional caurà un 75 per cent

El govern espanyol anticipa que la caiguda de viatgers internacionals i de despesa turística associada serà d’almenys un 75% a final d’any, cosa que certificarà el 2020 com el “pitjor any” en els registres del sector turístic espanyol. Ho va dir divendres el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, en una roda de premsa al costat de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín.

Els hotelers de Barcelona volen ajuts com a Madrid

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha reclamat a l’Ajuntament que articuli ajudes per al sector com ha fet Madrid. El director general de l’entitat, Manel Casals, creu que fins i tot “caldria millorar-les”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia