Societat

Innovació i imaginació per adaptar molts Pastorets i tenir-los a punt per Nadal

Dos de cada tres companyies opten per preparar versions reduïdes o musicals o fer representacions al carrer

Alguns de gran format no es faran

Dos de cada tres companyies que s’encarreguen de representar els Pastorets a Catalunya han optat per buscar una manera de pujar-los a escena aquest Nadal. “Canviem dia a dia, anem improvisant i estarem pendents de les indicacions de les institucions fins al final”, explica el president de la Coordinadora de Pastorets, Lleonard del Rio, que assegura que no s’ha cansat de recomanar als responsables dels diferents Pastorets que prevegin totes les possibilitats: “Els dic a tots que tinguin un pla A, un B i un C, per poder superar tots els escenaris que ens puguem trobar d’aquí a Nadal”, explica. La majoria de les agrupacions tenen alguna cosa preparada i han combatut la impossibilitat de fer-ho a l’estil tradicional amb innovació i imaginació, però ha estat difícil, perquè ara per ara es permeten assajos amb grups estables de fins a sis persones, però també s’està assajant telemàticament. Del Rio ha demanat a l’administració que, pel que fa a la normativa de represa, s’igualin les representacions dels Pastorets amb les del teatre professional, perquè “la distància entre els dos no és tanta i s’ha d’analitzar el fenomen de manera global, sense tenir només en compte si hi ha un salari o no”.

Projeccions i música

Les diferents fórmules ideades per les companyies busquen suplir la impossibilitat de pujar tots els actors a l’escenari amb altres atractius. Aquest és el cas de grans muntatges com el de Mataró, on asseguren que faran uns Pastorets “com mai s’havien vist”, segons avança Imma Llorens, una de les responsables de la representació, amb més protagonisme per a l’orquestra i els cants. També a l’Ametlla de Merola, on encara estan definint l’aspecte final de l’escenificació, la música original de l’obra de Francesc Picas La Flor de Nadal, que és de Josep Conangla, es farà sentir en la versió feta fa uns anys pel net del compositor, Josep Maria Conangla.

A Girona s’opta per una sensible reducció del nombre d’actors a escena que es compensa amb la projecció de gravacions d’alta resolució. A Berga i també a Figueres s’han decantat per dur les representacions al carrer, on es faran les diferents recitacions, mentre que a Rubí es presentaran unes gravacions. També hi haurà Pastorets, entre molts altres llocs, a Vilanova i la Geltrú, Badalona, Balsareny, Sarrià (Barcelona), Terrassa i Manresa. Entre les poblacions on sembla que finalment no es portaran a terme hi ha Navarcles, Calaf i el Vendrell, i a Sabadell no es faran tampoc els de la Joventut de La Faràndula.

La voluntat de portar a escena aquesta tradició nadalenca la resumeix Mateu Fité, un dels principals responsables dels Pastorets de l’Ametlla de Merola: “És una qüestió de resistència, sobretot emocional, per mirar de tirar endavant aquestes produccions que cada any reclamen un alt nivell de compromí i esforç als que les porten a terme.”

LES FRASES

Hem recomanat a les companyies que intentin tenir un pla A, un B i un C, per ser-hi per Nadal
Lleonard del Rio
president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya
Fer Pastorets aquest any és una qüestió de resistència emocional, de voluntat i d’il·lusió per tirar endavant
Mateu Fité
MEMBRE DELS PASTORETS DE L’AMETLLA DE MEROLA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia