Societat

Societat

La integració a la vora dels fogons

Un llibre recull l’experiència del restaurant Can Xapes des que, ara fa dos anys, va reobrir vinculat a un programa de caire social

L’experiència de la nova etapa de Can Xapes , tant des del punt de vista gastronòmic com des del vessant social que hi han incorporat, es recull en un llibre, d’edició molt acurada, que es va presentar ahir a Girona. S’hi reflecteixen els anys fundacionals del restaurant de Cornellà del Terri, vinculat inicialment al cinema Rosa, i la seva evolució fins al seu tancament, el 2010, però sobretot s’hi explica el que és des de la reobertura del 2018: una combinació de gastronomia de qualitat i escola per a usuaris d ’AD Iniciatives Socials , entitat dedicada a nois i noies en risc d’exclusió. Som Can Xapes. Espai gastronòmic ( Efadós ), inclou textos de Conxi Martínez (directora d’AD), Laura Pinyol (periodista i escriptora), Josep Maria Fonalleras (escriptor), Salvador Brugués (professor de l’Escola d’Hostaleria de Girona), Edgar Fullana (el director dels programes formatius que es despleguen a Can Xapes), Lluc Quintana (el xef), Oriol Mas (cuiner), Conrad Johera (sommelier i cap de sala), Ricard Planas (editor de Bonart i director de la Fundació Lluís Coromina , que ha col·laborat en la publicació), Mariona Millà (pintora), Josep Sucarrats (director de Cuina) i Marc Ribas (xef i presentador de Joc de cartes, programa de TV3 en què el restaurant de Cornellà va participar, i va guanyar un capítol) i els alumnes Rachid Allou, Fatou Sajo, Yamna Amer i Issam Acharif. Els seus escrits tracten de la feina que s’hi fa com a escola, les receptes de la casa (el peix hi té un paper especial, seguint la tradició de l’etapa anterior) i altres plats, el celler, l’estètica de les sales (que conserven part dels elements de l’època del cinema) o de l’experiència com a alumnes.

Els ulls del lector, però, se n’aniran a les imatges, algunes de les quals s’han concebut com a recurs informatiu i d’altres, com a element artístic i que signen Alba de Mingo, Francesc Guillamet i Josep Jordà. La il·lustradora Mariona Millà hi aporta la seva visió molt personal d’alguns plats de la casa.

En la presentació, feta a la Casa de Cultura, hi van intervenir alguns dels protagonistes del llibre i hi van assistir, entre altres, l’alcalde de Cornellà, Salvador Coll, i el president del Consell del Pla de l’Estany, Francesc Castañer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA