Societat

Sostre Cívic reprèn la cerca de veïns per als pisos cooperatius de Palafrugell

El consistori col·labora en el projecte i ja ha adjudicat un dels habitatges, des del març, però les restriccions per la pandèmia havien fet congelar el procés

El primer projecte d’habitatge cooperatiu impulsat per Sostre Cívic a Palafrugell es reactiva demà, després d’una primera reunió al març, poc abans del primer confinament. Hi van assistir una quinzena de persones, rememora la regidora d’Habitatge, Roser Massaguer, però només van sortir inquilins per a un dels quatre pisos oferts per al règim de cessió d’ús, una fórmula semblant a un lloguer indefinit de preu tancat i sota els valors del mercat, que només es revisa d’acord amb l’evolució de l’IPC.

El consistori es va implicar en el projecte amb una aportació de 40.000 euros, en virtut de la qual s’han reservat dos dels sis pisos –un baix i un segon– per a situacions d’emergència d’habitatge. Massaguer explicava ahir que aviat els posaran a disposició del parc de la Generalitat, del qual es nodreixen quan hi ha necessitats. L’edifici, construït el 2008 i buit des d’aleshores per la fallida de la promotora, es va adquirir pel mecanisme de dret de tempteig, amb el suport del govern local, però està en bon estat i això ha evitat afrontar obres de restauració perquè fos habitable.

Presentació virtual

Pel que fa a la cerca d’inquilins per als altres tres pisos vacants, Sostre Cívic ha convocat per a demà una altra xerrada de presentació, per videoconferència (de 18 a 20 h). Cal inscriure-s’hi abans , i la responsable del projecte, Mandi Domingo, avançava que ja tenen una trentena d’interessats i fins i tot visites concertades per veure els habitatges, una opció inviable en els mesos de març i abril, i que va empènyer a ajornar el procés.

Sembla que aquest cop sí que aconseguiran tancar l’adjudicació dels pisos, amb els requisits que els ingressos de cada família no superin 3,5 cops l’indicador de renda de suficiència (IRSC), en zona 2; ser soci de la cooperativa –en cas de diversos interessats es prioritza el més antic–, i dipositar l’aportació d’entrada –entre 4.000 i 5.000 euros–, recuperable en el moment que s’abandoni el pis. Les quotes mensuals, incloent-hi despeses d’IBI o comunitat, oscil·laran entre 370 i 500 euros, en funció dels metres quadrats, el nombre d’habitacions o terrasses. Al Baix Empordà, la cooperativa treballa en altres projectes per rehabilitar un bloc tancat a Calonge i aixecar habitatges en un solar cedit per l’Ajuntament de Palamós.

Walden XXI vol gent gran a Sant Feliu

L’altre gran projecte d’habitatge cooperatiu a la comarca és, alhora, el pioner: la cooperativa de sèniors Walden XXI –aliada a Sostre Cívic–, que promou la reconversió de l’antic hotel Jecsalis, de 75 habitacions, en 30 petits pisos autònoms però amb serveis comuns –com ara cuina o sales de cures– i espais de convivència compartits. Dissabte (11 h) també han convocat una xerrada virtual per trobar inquilins per a sis unitats de convivència disponibles, explicava el responsable del projecte, Josep Maria Ricart, ja que tot i l’interès que ha despertat, la xifra d’adherits oscil·la: “Les circumstàncies de cadascú canvien, i amb la crisi hi ha hagut pares que se n’han anat a viure amb els fills o fills que han tornat amb els pares.” El projecte va endavant, ara en plena cerca de finançament perquè les obres es completin entre el 2023 i el 2024. Ricart avança que la pandèmia els ha convençut de fer-hi alguns retocs, com ara donar més protagonisme a zones de convivència al terrat i un jardí interior, o reforçar el sistema de renovació d’aire, però també ha “acabat de convèncer molta gent que calen alternatives als models de residències geriàtriques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC