Educació

Recerca

L’escola: on trobar ajut

La Fundació La Caixa beca una recerca de la UdG per crear a les escoles una eina per a la detecció precoç de violència masclista a la llar

Atorga un paper actiu als menors

El projecte el lidera la professora Carme Montserrat, començarà al gener i durarà fins al 2022

Un total de 1.051 dones van morir a l’Estat espanyol entre el 2003 i el 2020 com a conseqüència de la violència masclista a la llar. A banda dels feminicidis, i segons les mateixes dades facilitades per Liberi , el Grup de Recerca en Infància, Joventut i Comunitat de la UdG, 35 menors van morir i 289 van convertir-se en orfes. “Un cop els nens i nenes s’adonen que el que viuen a casa no és l’habitual dels seus companys i comencen a definir amb les seves paraules aquella violència, no saben a qui demanar ajuda”, assenyala la directora del grup de recerca, Carme Montserrat. La professora recorda que els menors poden desconèixer els serveis socials i no són autònoms per demanar hora. Sí que es pot donar al cas que a l’escola la mestra se n’adoni, explica la investigadora; però, si no, “es poden passar tota la infància amb aquest infern a casa”. “No només són testimonis de la violència, sinó que en la meitat dels casos també la reben”, remarca Carme Montserrat.

Davant aquesta “situació greu” i davant un problema social en el qual els últims anys s’ha posat el focus en la dona, l’equip d’investigadors gironins vol fer-ho en els infants amb el projecte We are here (Som aquí), que ha rebut un ajut econòmic de 100.000 euros de la Fundació La Caixa . “L’escola és un espai segur i els infants poden veure’l com un entorn on poder demanar aquest ajut i explicar el que passa a casa”, assenyala Carme Montserrat. Així, l’objectiu de la recerca és crear una eina per a la detecció precoç a les escoles de la violència masclista que els infants viuen a casa. A més, se’ls atorga, als infants, un rol actiu en la detecció del problema i en la recerca de suport i, en definitiva, en la seva erradicació.

La professora assenyala que sempre s’ha enfocat la violència masclista des d’una mirada adulta, i el que es vol fer amb We are Here és explorar la mirada infantil: quin concepte tenen els menors de la violència, amb quin llenguatge la defineixen, quins recursos tenen d’informació i d’ajuda, i també quins obstacles… Recorda que en moltes situacions les mares estan atrapades tant des d’un punt de vista emocional com econòmicament. “Tenen por”, rebla.

Aproximació des de l’infant

El projecte té una durada de dos anys i començarà al gener. Amb aquesta voluntat de canviar la mirada al problema, els infants es converteixen en experts. Així, ajudaran a construir aquest qüestionari que ha de servir per fer el model a través de dos grups, anomenats dos consells d’experts. El primer va dels 9 als 12 anys i el segon és d’adolescents, de 13 a 16 anys. La mostra vol ser representativa i preveu involucrar 4.500 infants i adolescents d’entre 8 i 16 anys. “La idea és que, a partir del concepte que tenen ells de violència, trobar què necessitarien. Aquesta és una manera que tenim d’ajudar-los”, destaca Carme Montserrat. Durant aquests dos anys es treballarà amb els dos grups assessors d’experts d’infants i adolescents en l’elaboració d’instruments, la discussió de resultats i la construcció del model de detecció, tot situant la seva perspectiva al centre de la investigació. “Volem preguntar a tothom: tant als nanos que en són víctimes com als que no”, assenyala la directora de la recerca, que posa èmfasi en com actualment totes les investigacions amb infants en situació vulnerable es fan des d’aquesta aproximació a l’infant.

L’any 2015 el grup ja va fer una recerca prèvia sobre l’impacte de la violència masclista en els fills. Van fer una sèrie d’entrevistes tant a infants com a adults que havien crescut en un entorn de violència a la llar i van detectar aquestes mancances al llarg de les converses. “Ens deien que, si bé podien pressionar la mare perquè se separés, no era fàcil, i que l’escola podia ser aquest lloc on se’ls escoltés i des d’on articular una ajuda amb l’exterior”, explicar Carme Montserrat. Del testimoni que van recollir fa cinc anys, la investigadora remarca l’impacte del viscut en la infància per superar-ho en la vida adulta. “Queden afectats psicològicament”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Ramón Fonseca, fundador del bufet d’advocats Mossack Fonseca

Alumnes d’escoles i instituts faran de periodistes per un dia a la UAB

Cerdanyola del Vallès
agricultura

Els vinyataires fora de DO s’organitzen

barcelona

Tretze companyies actuaran enguany al Festival Internacional de Titelles

Gavà

Primer seminari català sobre Arxius i Turisme

lloret de mar
SOCIETAT

La Policia Local de Vilanova i la Geltrú crea una unitat contra l’incivisme

vilanova i la geltrú
SEGURETAT

Col·locaran 575 sensors de risc químic a l’entorn petroquímic de Tarragona

TARRAGONA

L’oposició força un ple per tractar les suposades irregularitats d’un regidor

lloret de mar

Portbou suspèn el pagament de factures a Endesa després d’un tall elèctric al municipi

PORTBOU