Salut

La vacunació s’accelera enmig de la incertesa

L’acceptació del vaccí depassa el 99% entre el personal sanitari, el col·lectiu amb més dosis rebudes

Quatre hospitals repartiran les primeres vacunes de Moderna

Argimon defensa que es vacuna a bon pas

La vacunació contra la Covid avança a molt bon ritme i té una gran acceptació entre els professionals sanitaris. Aquest és el missatge que va voler traslladar ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una compareixença de caràcter volgudament “tècnic i científic”. En un intent de distanciar-se de la comunicació de caire més polític (a la qual es tornarà a veure abocat avui), el doctor va exposar les dificultats logístiques del procés de vacunació juntament amb la seva responsable, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. “L’avís de quan tindríem les vacunes de Moderna [que van arribar a Catalunya ahir al migdia] ens va arribar directament de part del transportista quan encara no teníem confirmació oficial. Es vol córrer i això és molt bo, però gestionar aquesta incertesa és molt complicat”, va dir Argimon.

A bon ritme

Salut assegura que fins ara ha rebut 180.000 dosis de Pfizer-BioNTech, del qual demà n’haurà distribuït (no administrat) el 90%, mentre que la resta es destinaran a tenir un estoc de continuïtat, ja que les vacunes no es poden utilitzar tan bon punt arriben: s’ha d’esperar que la farmacèutica i l’Agència Europea del Medicament certifiquin que no s’ha trencat la cadena del fred en cap moment.

“El ritme de vacunació és molt bo i vacunem amb el que tenim. Si en comptes de 60.000 dosis la setmana n’arribessin 120.000, les podríem posar”, defensa Argimon. El secretari de Salut Pública manté el pla d’acabar aquest cap de setmana amb l’administració de la primera dosi a les residències, tret de les que són en vermell per un brot, per a les quals es negocia amb l’Estat si hi ha alguna manera d’intervenir-hi parcialment sense haver d’esperar que la situació es normalitzi. Així doncs, a partir de dilluns els equips de vacunació començaran a inocular la segona dosi. Josefa Pérez, resident de 89 anys a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat, i la directora del centre, Conchita Barbeta, tornaran a ser les primeres de la llista per completar la protecció.

Rebuig mínim

Les primeres setmanes de vacunació i l’extensió al col·lectiu sanitari ha permès comprovar que l’acceptació de la vacuna és cada cop més alta. “El rebuig entre metges i infermeres està per sota de l’1%”, assegura la doctora Cabezas. Sorprenentment, la negativa a la vacunació entre els treballadors de les residències és més alta, superior al 7%. Salut intentarà incidir en la comunicació en aquest entorn, encara que ja està detectant “gent que s’hi havia negat i ara ja la reclamen”. En tot cas, l’acceptació entre els sanitaris és molt bona. “Massa, no paren d’enviar-me missatges per saber quan els toca”, va dir, fent broma, el secretari de Salut Pública.

I a mi, quan?

Aquesta és la gran pregunta i Argimon ho sap, però admet que no la pot contestar perquè hi ha moltes variables en joc. La primera fase de vacunació s’allargarà fins a l’última setmana de març i preveu l’administració d’unes 748.000 dosis en total. A principis d’abril, doncs, hauria de començar la segona fase, que essencialment s’adreçarà a majors de 80 anys, majors de 70, persones de risc per malalties cròniques i personal essencial. L’ordre d’administració de les vacunes podria ser ben bé aquest mateix, però “l’estratègia estarà condicionada en funció de quines vacunes arribin, del nombre de dosis i la cadència amb la qual vagin arribant”.

Previsiblement, aquesta segona fase s’administraria en centres de salut i espais paral·lels, com va passar amb la darrera campanya de la grip. La tercera fase, en la qual entraria la resta de la població, òbviament també condicionada pels mateixos elements, es podria activar ja a l’estiu.

Debut a Mataró

L’hospital maresmenc, juntament amb el d’Amposta, Althaia de Manresa i Sant Joan de Déu de Barcelona, seran els primers centres que disposaran de la vacuna de Moderna per a la protecció dels seus professionals. Les 5.800 dosis que ja són a Catalunya es podran administrar a finals d’aquesta setmana. Salut preveu rebre 8.000 dosis més en les dues pròximes setmanes fins a arribar a les 98.000 al llarg del febrer.

Escurant els vials

Tot i que les vacunes de Pfizer venen en vials de cinc dosis, a la pràctica hi ha sis ampolletes per si en calgués per una possible manca de preparat en la reconstitució de la vacuna, que s’ha de barrejar amb sèrum fisiològic. Per tant, si les infermeres són prou hàbils, hi ha la possibilitat d’aprofitar aquestes vacunes extra. “Depèn de la destresa de la infermera i s’intenta aconseguir, però en un terç dels casos no es pot”, explica la doctora Cabezas.

No cal ser puntual

Les vacunes tenen moltes limitacions tècniques. Els vials de Pfizer no es poden utilitzar a dos llocs, i això complicarà la vacunació dels malalts dependents, perquè obligaria a llençar dosis. Les de Moderna, un cop descongelades, són útils durant trenta dies, però no es poden transportar. Per posar la segona dosi cal esperar 28 dies, set més que en la de Pfizer. En tots dos casos, però, són indicacions de separació mínima, però no vol dir que s’hagi de seguir de manera puntual. “Si algú fa comptes i veu que ho programem per a uns dies després dels 21, que no pateixi, que en deixen 42 de marge”, alerta Argimon.

Infermeres ‘conviden’ familiars

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha obert un expedient i ha apartat del seu lloc de treball tres professionals d’infermeria de les Terres de l’Ebre que, aprofitant la visita per vacunar contra la Covid en una residència de persones amb discapacitat, van aprofitar per administrar també el vaccí als seus propis familiars. L’actuació va en contra de tots els protocols i del programa previst de vacunació i va ser anunciada ahir per Josep Maria Argimon, que amb un to visiblement afectat i sever ho va qualificat d’“incident molt greu i intolerable” per bé que “aïllat”.

El màxim responsable de l’ICS va anunciar sancions i va lamentar que el fet enfosqueixi “la gran tasca de vacunació”. Als familiars, probablement cinc, se’ls posarà la segona dosi.

D’altra banda, també ha provocat polèmica el cas, que es va saber ahir, i registrat dimarts al geriàtric L’Onada, de Riudoms, on l’alcalde, Sergi Pedret, i un regidor van accedir a vacunar-se, a petició dels responsables de la residència, per no haver de llençar dues dosis sobrants de la jornada de vacunació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia