Salut

El govern prorroga fins el 24 de gener les restriccions per frenar la Covid-19

Mantindrà el confinament municipal i el tancament de comerços no essencials els caps de setmana

“El ritme d’entrada a les Ucis es manté i posa en situació complicada els centres”, afirma Vergés

El govern prorrogarà una setmana més, fins el diumenge 24 de gener, les restriccions per frenar la Covid-19, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha comapregut aquest migdia al costat del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, després de la reunió del Procicat.

“ Aturar l’increment és l’objectiu de les mesures del 7 de gener, encara no en podem veure aquesta frenada i precisament, per això, necessitem set dies més”, ha explicat Vergés.

Els indicadors de la Covid no paren d’augmentar en els últims dies , evidenciant l’empitjorament de les xifres de contagis i ingressos als hospitals i a les UCI. “L’augment de casos va repercutint poc a poc i sense aturador a la situació assistencial”, ha lamentat la consellera de Salut. “El ritme d’entrada a les Ucis es manté i posa en situació complicada els centres”, ha afirmat.

En la roda de premsa, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que “estem en una situació de frenada”. “Hem seguit creixent, però a un ritme sostingut” i per això considera que els fa ser moderadament “optimistes”. “No ens fa pensar en un creixement exponencial”, ha assegurat.

Tant Vergés com Argimon han assegurat que no és un “escenari bo i desitjable” però que l’objectiu és “aconseguir contenir la pandèmia i frenar el virus”.

Així, es prorroga set dies més el confinament municipal, de dilluns a diumenge, i el tancament de comerços no essencials els caps de setmana, entre les altres mesures que ja estan vigents en l’actualitat.

La pròrroga de les mesures i fins i tot restriccions més dures són algunes de les peticions que fa dies reclamen els epidemiòlegs dels principals hospitals del país.

Argimon ha apuntat que a finals d’aquesta setmana es podria veure un “cert alentiment” de la propagació del virus per alguns indicadors que els conviden a un “molt, molt moderat optimisme”, ha puntualitzat.

En qualsevol cas, però, els contagis setmanals podrien arribar als 24.000 casos en els propers dies, una xifra molt elevada i molt lluny dels 1.000 casos diaris que són els que permetrien mantenir l’equilibri del sistema sanitari, segons han dit en diverses ocasions els responsables de Salut.

84% d’ocupació a les UCI i desprogramacions

Actualment hi ha 2.541pacients ingressats als hospitals i 497 a les Unitats de Cures Intensives (UCI), també unes xifres molt elevades. L’ocupació de les Unitats de Cures Intensives (UCI) es troba al 84% entre pacients amb covid-19 i per altres patologies o motius.

Argimon ha ha recordat que la capacitat basal d’atenció a pacients crítics abans de la pandèmia era de 600 llits. Si bé han augmentat la capacitat de les UCI en els darrers mesos, les ràtios de professionals continuen sent les mateixes. “Són unes UCI ’tunejades’”, ha advertit.

Argimon s’ha referit a les desprogramacions que estan fent els hospitals davant de l’impacte de la covid-19 en la tercera onada. En el cas dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS), del qual és director gerent, ha assenyalat que s’estan ajornat cirurgies que requereixen estada en un llit de cures intensives. “Hem començat a desprogramar. No podem pensar que tot serà igual tenint 500 malalts a les UCI. Tot no es pot fer”, ha afirmat.

Casos sospitosos de la nova variant

El secretari de Salut Pública ha exposat que, ara com ara, només s’ha detectat un cas a Catalunya de la nova variant del coronavirus, del qual es va informar el 7 de gener, si bé hi ha “alguns casos en sospita”, ha dit.

Amb tot, Argimon ha reconegut que a Catalunya es seqüencia molt poc. A tall d’exemple, ha indicat que Vall d’Hebron realitza 150 seqüenciacions genòmiques completes a la setmana, al marge de les parcials.

Més seqüenciació genòmica del virus

Argimon ha avançat que l’Institut Català de la Salut té previst comprar de cara a la primavera una plataforma de seqüenciació per augmentar la capacitat a Catalunya. La idea és incrementar la seqüenciació de cara a eventuals variants del virus sobretot per la pressió a què se’l sotmetrà en els propers mesos amb la vacuna.

El secretari de Salut Pública també ha explicat que aquest dijous a la tarda mantindran una reunió amb els quatre grans hospitals per augmentar la seqüenciació amb criteris comuns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES